Цього тижня вірники-християни Закарпаття дотримуються Страсної седмиці

Для усіх християн розпочалася Страсна седмиця (Страсний тиждень) - останній тиждень посту перед Воскресінням Христовим, який називають Білим, Чистим або Вербним. Почався він з понеділка (цього року - з 29 березня) і несе в собі пам'ять про останні дні земного життя, страждання і смерть на хресті Сина Божого - Ісуса Христа.

Цього тижня вірники-християни Закарпаття дотримуються Страсної седмиці

Це час особливих міркувань над значенням жертви Христової заради спасіння цілого людства від гріха. Щоб зрозуміти зміст Воскресіння Господнього потрібно насамперед повернутися до страждань і смерті Сина Божого, а щоб зрозуміти причину страждань Ісуса Христа, потрібно пізнати себе і розібратися в собі, своїх вчинках та помислах. Протягом Великоднього посту вірники мають усвідомити і відчути усім своїм серцем, що страждання, муки та смерть Син Божий прийняв заради порятунку людства.

Окрім роздумів над цінностями духовного життя, переоцінки земного життя та утримання від гріхів, під час посту християни відмовляються і від вживання деяких страв. Піст — не вимисел людини: бере він свій початок від Бога і є таким давнім, як цілий наш світ. Уже перших людей в раю Господь зобов’язав на піст: заборонив їм куштувати плоди дерева життя. Але наші прародичі Адам і Єва не послухалися і прирекли рід людський на кару і суд. Згадка про піст є і в Старому та в Новому Завітах. Зокрема, сорокоденний піст Мойсея перед тим, як він мав з’явитись перед Богом; сорокоденний піст, який мав на меті духовно очистити великого пророка Іллю та зробити його достойним почути голос Господа на горі Морія тощо.

Особливе духовне значення для вірників-християн має кожен день Страсної седмиці.

У понеділок у церквах служиться молебень, який розпочинає церковний чин мироваріння. Готується миро лише раз в році — з понеділка по середу Страсного тижня, у четвер — освячується. Воно вважається святинею і зберігається у вівтарі. Священнослужителі використовують миро в таїнстві Миропомазання, а також при освячені нових престолів храмів.

У вівторок Білого, Чистого тижня віруючі християни згадують: як Ісус Христос у Єрусалимському храмі навчав людей Божого Слова, як народ вважав Його пророком, як старійшини та первосвященики того часу хотіли напасти на Сина Божого, але не наважувалися на це…

Велика середа — день віддання Ісуса Христа на страждання і смерть. Цього дня на вечірній службі усі віруючі хочуть висповідатися.

Страсний четвер або Великий четвер – це особливий день, у який вірники намагаються пережити великі події, що започаткував Син Божий у переддень своїх страждань та смерті. Великий четвер є для християн днем заснування Найсвятішої Тайни Євхаристії.

У вечірню пору Великого четверга відправляється утреня Великої п’ятниці, яка називається "Святих і Спасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа".

Велика п’ятниця — найскорботніший день церковного року. У цей день християни майже всіх традицій не відправляють Святу Літургію, бо її на хресті відправляє сам Ісус Христос, приносячи себе в жертву за гріхи людства. Головним богослужінням цього дня є вечірня, що представляє молитовно смерть Христа. Виніс плащаниці, на якій зображене мертве тіло Сина Божого, з храму і обхід з нею навколо церкви — є похоронною процесією, у якій християни супроводять до гробу тіло Спасителя людства. Після цього вірники віддають шану похованому тілесному Сину Божому, цілуючи плащаницю.

У суботу, згідно з вченням Церкви, тіло Ісуса Христа "перебувало в труні", але душею спаситель зійшов в пекло і вивів з нього душі праведників. Це особливий час для християн, де смуток ще не змінився на торжественну радість: переживаючи великі страждання Спасителя, ми очікуємо його Воскресіння.

Усім нам, християнам Закарпаття, протягом Великого посту, варто було б прислухатися та дотриматися слів св. Василія Великого: "Не шукай користі тільки в самому утриманні від страв! Правдивий піст — це усунення гріхів. "Усувай усяке братання з неправдою" (Іс. 58:6). Прости ближньому образи… Ти не їси м’яса, але пожираєш брата. Стримуєшся від вина, але не поборюєш своєї зарозумілості… Гнів — це пияцтво душі, бо він її приголомшує, подібно як вино" та "Справжній піст — це віддалення від себе злого, здержливість язика, утримання себе від гніву, здавлення в собі лихих пожадань, обмови, брехні, кривоприсяги. Бути вільним від цих речей — це справжній піст. І саме в цьому лежить добро посту".


 

Тетяна Горянка, Вікторія Попович
29 березня 2010р.

Теги: вірники-християни, Закарпаття, дотримуються, Страсна седмиця

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини