ЯКА ДОЛЯ ЧЕКАЄ НА ЗАКАРПАТСЬКІ "ХРУЩОВКИ"?

Історія з "хрущовками" в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді та й по всій Україні, як не крути, а все ж впирається у глухі кути. Проте нічого вічного немає. Як і люди, будинки теж старіють. Ось і ужгородським "хрущовкам" років уже дай Боже, а отже, вони потребують капітального ремонту, перепланування, а деякі потрібно навіть зносити.

ЯКА ДОЛЯ ЧЕКАЄ НА ЗАКАРПАТСЬКІ "ХРУЩОВКИ"?Та відомо, що в державі грошей на це немає. Тому проблема ця досить довго ходить-бродить по різних щаблях влади.

— У 1999 році була прийнята урядова постанова, згідно з якою мала розпочатися масова реконструкція перших будинків, — розповідає головний архітектор Закарпатської області Василь КОБЛИК. — Питання стояло як? "Хрущовки", як відомо, морально застаріли і нині хотілося б їх бодай реконструювати. Тобто надбудувати поверхи, розширити житлові площі. На превеликий жаль, в обласному центрі цього робити не можна. Чому?
За словами мого співрозмовника, для Ужгорода це питання є досить проблематичним. По-перше, у нас сейсмічна зона, і саме тому всі п'ятиповерхові «хрущовки» не вдасться надбудовувати. Бо, щоб зробити надбудову, необхідно звести залізобетонний каркас, який би витримував навантаження. Але в цьому у нас немає сенсу, оскільки це дуже дорого і, чесно кажучи, неефективно. Натомість такі будівлі можна реконструювати і то лише їхні сегменти. До прикладу, каже Василь Коблик, взятися за енергозбереження, звівши шатрові покрівлі, зробивши утеплення на останньому поверсі, а також між підвалом і першим поверхом. Відтак треба замінити системи теп-лоспостачання, водопостачання, водовідведення. Бо всі комунікації, які є в «хрущовках», - фізично і морально застаріли.

Цікаво, що у «хрущовках» не можна змінювати висоту поверху, а також переносити несучі стіни. Тобто розширити одну квартиру за рахунок іншої, що поряд, теж нереально, бо нині майже все житло приватизовано. Але робити щось конче треба, оскільки житловий фонд в Україні (а це — мільярд квадратних метрів), майже наполовину зношений. Капітально ремонтувати треба кожен третій будинок. В аварійному стані перебувають 2% споруд. Саме через це держава і вирішила нарешті взятися за «хрущоби». Так, 22 грудня 2006 року Президент підписав Закон України «Про комплексну реконструкцію кварталів мікрорайонів застарілого житлового фонду».

Про що, власне, йдеться? Насамперед, про реконструкцію того житлового фонду, якому вже понад 60 років. Винятком є приватне житло, або будинки котеджного типу. Решта — житлові будинки, яким вийшов термін експлуатації, за цим законом підлягають реконструкції. Як, до речі, і ті, яким менше 60 років, але вони є складовими житлового кварталу.

Звідки на все це візьмуться гроші, поцікавилася.

— Фінансування тут може бути потрійне, і воно вже визначено законодавством, — каже Василь Коблик. — Це — кошти інвесторів, органів місцевого самоврядування, а також з інших джерел, які не заборонені законом.
Цей закон покладає обов'язки прийняття рішень про реконструкцію застарілого житлового фонду на органи місцевого самоврядування, каже архітектор. Центральні органи мають свої повноваження — забезпечують весь цей процес законодавчими актами. Наприклад, вони повинні розробити типовий договір з власниками квартир, що підлягають реконструкції, або ж порядок проведення інвестиційного конкурсу. Натомість на місцевому рівні визначатимуть, які саме житлові будинки будуть реконструюватися, а які підлягатимуть знесенню, якою буде пайова частка інвесторів у виконанні цієї програми, та, зрештою, й сама програма.

Але найбільше, зрозуміло, в регіонах переймаються нині тим, як сформувати фонд для відселення городян, чиї будинки планується реконструювати? Або ж тим, який порядок набуття права власності на вже реконструйоване житло? На все це потрібні додаткові кошти, г чималі. До того ж, в Україні будують неймовірно мало, а продають ще менше...

Що стосується конкретно УЖГОРОДА, то цього року тут планується розпочати реконструкцію "хрущовок" на проспекті Свободи (№№ 40, 45, 51), по одній - на площі Богдана Хмельницького та на Київській набережній. Всього ж по області під цю програму "делегують" 9 житлових будинків. У МУКАЧЕВІ — на вулицях Драгоманова та Окружній. У ТЯЧЕВІ потребує капремонту «хрущовка» по вулиці Вайди, 4, а також будинок по вулиці Гаворів у селищі місцевого типу ДУБАВЕ. Ці об'єкти на сьогоднішній день фінансуються за державні кошти.

До речі, є обов'язкове рішення, за яким органи місцевого самоврядування забезпечують фінансування у розмірі ЗО відсотків, решту — 70% бере на себе держава.

Але про глобальну реконструкцію «хрущовок», за словами Василя Коблика, нині на Закарпатті навіть не варто і думати. Особливо, коли йдеться про Мукачево та Ужгород. Причина все та ж: ці міста не мають вільного фонду житла для відселення мешканців з будинків, що підлягають реконструкції.
Маріанна ШУТКО, "Новини Закарпаття".
05 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини