Ужгородському вчителеві, що вдарив школярку, загрожує 850 грн. штрафу, або рік громадських робіт

Кримінальну справу за фактом побиття учениці місцевого ліцею розслідує прокуратура міста Судака в Автономній Республіці Крим, повідомляє УНІАН. До такого кроку правоохоронці вдалися після появи в Інтернеті відеозапису побиття восьмикласниці. Відео розійшлося по мобільних телефонах школярів, а пізніше потрапило до Всесвітньої мережі. Як унеможливити такі інциденти?

Ужгородському вчителеві, що вдарив школярку, загрожує 850 грн. штрафу, або рік громадських робіт

Преса повідомляла і про інші випадки насильства в українських школах. Зокрема, в Ужгороді 63-річний учитель вдарив кулаком в обличчя восьмикласницю. Батьки звернулися до міліції, а самого педагога на час розслідування відсторонили від занять.

Учитель побив неповнолітню школярку

В Ужгороді 63-річний вчитель української мови та літератури (поки слідство триває, прізвища його не називаємо) вдарив кулаком в обличчя ученицю восьмого класу, Батьки не витримали знущання над дочкою, хоча це був не перший подібний факт, і заявили в міліцію. До того ж з’ясувалося, що вчитель регулярно б’є й інших дітей. Наразі за фактом порушена кримінальна справа, але правозахисники кажуть, що покарання за подібні вчинки – просто смішне, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в цьому регіоні.

Бив кулаками, долонями, хапав за волосся і з усієї сили бив головою об парту. Діти розповідають: діставалося за найменший огріх. Їхню однокласницю, 13-річну дівчинку, вчитель ударив кулаком в обличчя лише за те, що в неї поламалася ручка…

"Я сиділа на уроці, в мене в руках була гумка від ручки. Він мені каже: ти що, записки пишеш? Я відповіла – ні, в мене просто ручка зламалася, ось вона. Він забрав, вдарив мене в щелепу. Я йому кажу: Юрій Петровичу, ви мене вдарили! А він каже: тобі щось не подобається? Бери речі й виходь з класу. Я й вийшла…", - розповідає постраждала учениця Руся.

Мати дівчинки Мар’яна говорить, що дочці тоді завдали не так фізичної травми, як психологічної, і про це свідчив стан дитини після уроку. "Вся червона, особливо очі, щока спухла. Дівчинка два дні не хотіла ходити до школи".

Свідок тієї події, учениця 8-го класу Оксана, зізнається, що їй було страшно, як ніколи. "Це було дуже страшно! Так несподівано вчитель вдарив нашу однокласницю, що ми перелякалися і навіть вимовити не могли ні слова".

Директорка школи розповіла, що цей же вчитель легко міг обізвати кого-небудь із колег. Проте звільнити його з роботи не могли - не було формальних причин. Зараз, після інциденту, вони є, говорить перший заступник міського голови Ужгорода Федір Апшай. "Все залежить від висновку прокуратури, але зрозуміло, що в даному випадку вчитель винен, і таким вчителям не місце в наших школах".

Одразу за фактом мати постраждалої дівчинки подала заяву до міської прокуратури. Остання порушила справу за статтею 125 Кримінального кодексу України, що передбачає легке умисне тілесне ушкодження, розповідає заступник прокурора міста Андрій Малинич. "Наразі триває досудове слідство, проводиться воно слідчими Ужгородського міського управління ГУ МВСУ в Закарпатській області".

Стаття Кримінального кодексу України, яку інкримінують педагогові, наголошують незалежні юристи, передбачає занадто м’яке покарання – на вчителя чекає або штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів, або ж, у найгіршому випадку – рік громадських робіт. Та чи вдасться таким покаранням вилікувати травму, завдану педагогом дітям?

До речі, сам вчитель коментувати події відмовляється, на телефонні дзвінки не відповідає. Мати дівчинки каже, після інциденту педагог підходив до неї і просив забрати заяву з міліції. Проте вибачення не просив.

Рік тому схожий випадок трапився на Вінниччині. Тоді все відбулося на перерві. Хлопці грали у теніс, один із них випустив м’яча і у нього вирвалося нецензурне слово. Поряд проходив учитель фізкультури і не залишив це поза увагою. За версією учня, наставник штовхнув підлітка, почав його трусити, і той вдарився головою об стіну. Наслідок - струс мозку, повідомляла "Газета.ua". Викладач переконував, що лише приструнив школяра і той трохи головою торкнувся стінки.

Учитель не має права застосовувати фізичну силу до учнів

Начальник відділу Міністерства освіти України Володимир Скиба стверджує, що побиття вчителем учня – це надзвичайний, рідкісній випадок. Пан Скиба каже, що пропрацював у школі двадцять років і жодного такого випадку не було. "Я просто навіть не можу зрозуміти, як вчитель може так себе неетично повести. Це залежить від конкретної особи".

Учитель не має права застосовувати фізичну силу до учнів, наголошує правозахисник Дмитро Гройсман. Хоча, за його даними, частіше саме учні б’ють вчителів, а не навпаки, і вже педагоги мають захищатися від агресії. Інша справа (і це небезпечно), якщо вчитель вважає насильство методом виховання.

"Діти, особливо підлітки – це дуже складна група людей для професійної роботи. Нещодавно один із керманичів освіти у Львівській області публічно заявив: якщо вчитель вдарить недбайливого учня чи дасть йому якоїсь різки, як він сказав, чи лінійкою по руках - це абсолютно нормально. Ось це вже є серйозним порушенням прав людини. Щодо ситуації в Ужгороді потрібно розбиратися", - наголошує Дмитро Гройсман.

Стосунки між учителем та учнем мають бути доброзичливими, довірливими, але не панібратськими. Інакше у школярів виникає спокуса "сісти на голову" своєму педагогу. А той все одно змушений буде за такого розвитку подій ставати суворішим, говорить викладачка Львівської гімназії імені Василя Стуса Світлана Оселедцева.

"Панібратства не повинно бути, мають бути довірливі стосунки і вони самі це розуміють. Наприклад, коли ми вивчаємо тему "школа" і я питаю: чи повинен учень бути рівним із вчителем. Ні один із школярів не сказав, що повинен. Вчитель має бути вчителем, кажуть діти, він нас вчить", - говорить Світлана Оселедцева.

"Ми маємо знати, що відбувається у школі"

У кращому випадку 850 гривень штрафу, а у гіршому - рік громадських робіт - таке покарання загрожує вчителеві із Закарпаття, якщо його провину доведе суд. (Такі санкції передбачені 125 статтею Кримінального кодексу "Умисне легке тілесне ушкодження").

Зі свого боку, правозахисник Дмитро Гройсман зазначає, що жертвами насильства у школах стають не учні, а вчителі. А для відвернення таких інцидентів не слід їх замовчувати.

"Учні проявляють і фізичне насильство також – це набагато частіше, ніж навпаки (учителі до учнів), але я б не казав, що це тому що так насправді більше таких випадків набагато рідше фіксуються. Тільки шляхом більшої прозорості й більшого контролю. Про такі випадки мають говоритися. Школа не може бути закритим місцем, ми маємо право знати, що відбувається у школі", - сказав Дмитро Гройсман.

Найбільше випадків насильства у школі є не з боку вчителя до учня або навпаки, найчастіше таке трапляється між самими школярами, зазначають правозахисники. І це далеко не тільки баталії хлопців сам-на-сам, як кажуть - "до першої крові". Не є винятком випадки, коли бійки влаштовують дівчата, причому йдеться про справжнє побиття, коли кілька школярок накидаються на одну жертву.

Наталка Коваленко, Олександр Лащенко, Радіо Свобода
17 березня 2010р.

Теги: жорстокість, побиття, слідство, вдарив, вчитель, учениця

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини