На Закарпатті обговорили проблеми ведення бізнесу в Україні

В Ужгороді відбувся круглий стіл "Покращення інвестиційної привабливості українського бізнесу через спрощення регуляторного середовища". Захід організували проект Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) "Інвестиційний клімат в Україні" у співпраці з державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.

На Закарпатті  обговорили проблеми ведення бізнесу в Україні

Фахівці IFC презентували результати дослідження "Інвестиційний клімат в Україні: яким його бачить бізнес". За даними дослідження державне регулювання бізнесу в Україні залишається надмірним, а його реформа триває роками. Так лише на три процедури: перевірки, дозволи та на технічне регулювання (сертифікати та стандарти) український бізнес витратив у 2008 році близько 8 млрд. грн. Для порівняння, цієї суми достатньо, щоб оплатити роботу 275 тисяч працівників протягом року.

За словами Сергія Осаволюка, координатора проекту "Інвестиційний клімат в Україні" тільки спрощенням цих процедур держава може вивільнити кошти для розвитку бізнесу. "Водночас було зроблено кілька кроків, які хоч трохи покращують ситуацію. Наприкінці минулого року прийнято закон, який спрощує три найбільш складні та витратні регуляторні процедури. По-перше, зменшено у 100 разів розмір мінімального статутного капіталу, необхідного для створення ТОВ, по-друге скорочено термін видачі дозволів: встановлено чіткий термін видачі—10 днів та запроваджено принцип "мовчазної" згоди. За ним дозвіл вважається виданим, якщо дозвільний орган не надав заявнику у визначений термін своєї згоди чи вмотивованої відмови,— розповідає Сергій Осаволюк—У цьому випадку підприємець не залежатиме від настрою чиновника, що зменшить кількість зловживань, корупцію". По-третє, впроваджується така норма як безстрокова дія ліцензії.  Якщо до цього максимальний термін ліцензії був 5 років, то крім 9 ліцензій, всі інші 62 стали безстроковими. 5 ліцензій взагалі скасовано. За словами Сергія Осаволюка, в Україні понад 70 видів ліцензування, в Європі—тільки30. За різними оцінками в нашій державі існує близько 200 дозволів, точну їхню цифру ніхто не знає.

Практично всі підприємства в Україні раз на рік перевіряються, у Європі цей показник становить 5-12%, у нас, стверджують фахівці, держава тотально перевіряє все. Система технічного регулювання залишається додатковим регуляторним тягарем для бізнесу. В середньому стандарти та технічні умови були обов’язковими для виробництва продукції 41% усіх підприємств, а у промисловому секторі для 67% підприємств. У 2008 році підготовка та реєстрація підприємством усіх технічних умов коштували підприємству у середньому 15600 грн. та тривали 88 календарних днів. Держспоживстандарт в Україні 90% підприємств вніс у найвищу категорію ризику і перевіряє всіх не менш, ніж раз на рік. У Росії, до прикладу, такі перевірки здійснюються раз на 3 роки.  При чому, з 16 тисяч стандартів, дві третини затверджені ще в СРСР. Наприклад, кришка до унітазу, якщо його виробляють в Україні, повинна бути за стандартом з березової фанери або з пластмаси, стандарти якої затверджено у 70-х роках. "Держава у нас регулює довжину коренів саджанців, кількість плечиків у готелях,-- наводить приклади Сергій Осаволюк.--Це те, що бізнес може контролювати сам".

Разом з тим багато чого треба ще зробити,-- стверджують фахівці. "Для того, щоб бізнес у нас почувався на рівні, наближався до ситуації, яка існує в інших країнах. Бо за рейтингом легкості ведення бізнесу Україна займає 143 місце з 183.  Перед нами не  тільки Словаччина, Угорщина  і Польща, але й Білорусь, Росія, Азербайджан,-- каже Сергій Осаволюк.-- Щоб покращити цей рейтинг потрібно тільки спростити процедури, щоб бізнес не витрачав, зайвих зусиль, зайвий час. Ми розробили відповідні пропозиції. Серед них-- реформування системи технічного регулювання, скасування сертифікації харчових продуктів, спрощення початку діяльності кампаній тощо".

15 березня 2010р.

Теги: бізнес, проект, круглий стіл, Сергій Осаволюк

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини