РІО: Спекуляції навколо Шевченка

Як ми повідомляли в минулому номері, на сесії міськради вирішено зобов’язати Нацбанк розробити проектну документацію щодо будівництва філії на площі Народній поблизу облдержадміністрації. Поки все. Але чомусь саме це питання породило скандал.

РІО: Спекуляції навколо ШевченкаТочніше, це не скандал, а просто фракція БЮТ, основу якої в Ужгородській міськраді складають крупні бізнесмени, повважала себе ображеною і вирішила скористатися моментом для створення власного позитивного іміджу. В свою пресу було запущено статті на кшталт «Шевченка продали за 4 млн.» чи то «Шевченка знесуть за 4 млн.». У цих статтях БЮТівці розпинаються про те, що ніби міська влада підкупила «нашоукраїнців» і тепер на місці, де стоїть памятник Шевченку, побудують банк.

Наша газета про цю ситуацію вже багато писала, але варто дещо нагадати. Нинішня площа Народна в архітектурному плані є незавершеною. На місці величезної ями позаду пам’ятника Тарасові Шевченку чеський архітектор Антонін Крупка — автор всього проекту площі — планував звести ще одну споруду, яка б завершила цю архітектурну композицію. Але цим планам перешкодили політичні катаклізми 1939-го року. Зараз немає жодного криміналу в тому, аби площу добудувати так, як це було передбачено історичним проектом. Це цілком логічно і нормально. Скористатися цим вирішив Нацбанк, який запропонував побудувати на цьому місці свою філію і, крім того, за позитивне вирішення цього питання переказати в фонд розвитку Ужгорода 4 млн. гривень, які так необхідні місту. Однак проблема постала в тому, що на місці ймовірного будівництва споруджено пам’ятник Шевченку. Тому, у випадку позитивного вирішення питання з будівництвом філії, його доведеться трохи посунути, аби «вписати» в архітектурний ансамбль нової будівлі. Звичайно, логічно було б пам’ятник просто спорудити в центрі площі. Саме так на початку 90-х років і хотіли зробити націонал-патріотичні сили, бо вважали, що Шевченко збоку виглядатиме трохи «пригніченим».

Одним словом, жодного негативу немає. Пам’ятник ніхто не хоче знищити чи кудись вивозити. То в чому проблема? А ні в чому. Найімовірніше, місцевий БЮТ вирішив, що на скандалі можна заробити політичний капітал, тому і здійняв галас.

Фракція «Наша Україна», яку БЮТ звинуватив у «продажності», розповсюдила свою заяву.

«Для фракції «Наша Україна» в Ужгородській міськраді не було принциповим питання завершувати чи ні забудову площі Народної відповідно до проекту Крупки. Від самого початку вона пропонувала перевести проблему в формат громадського та фахового обговорення, про що її представники неодноразово і відверто заявляли у відповідних публічних заявах і на прес-конференціях. Інша річ, що цю нашу позицію не підтримали представники інших фракцій міськради, зокрема БЮТ, який нині цинічно пробує розіграти відповідну політичну карту. Більше того, на тому етапі представники БЮТу прямо звинувачували «Нашу Україну» в деструктиві щодо нинішньої владної команди Ужгорода і інтересів міста. Мовляв, «Наша Україна» перешкоджає тому, щоб бюджет Ужгорода отримав такі необхідні для міста 4 мільйони гривень. При цьому саме питання спорудження будівлі Нацбанку на площі Народній було перетворене БЮТом у предмет торгів з міським головою. Серед умов, висунутих БЮТом в обмін на голосування на підтримку цього проекту, фігурували то посада секретаря міськради для представника БЮТу, то інші меркантильні вимоги. У своєму інтерв’ю кореспондентові «Газети по-українськи» депутат фракції БЮТ у міськраді Ігор Баран недвозначно заявив, що «мер Ратушняк намагався домовитися з ним та його колегами». Забувши, щоправда, уточнити, що ініціатором цих торгів виступила саме його фракція, яка розігрувала в такий спосіб «золоту акцію» своєї участі у владній коаліції. Тобто мова йшла про елементарний політичний шантаж», йдеться в заяві.

Фракція «Наша Україна» також нагадала про те, що ухвалене на сесії рішення стосується поки що лише виготовлення проектної документації, яка «може стати конкретним предметом обговорення з боку громадськості та спеціалістів у сфері архітектури та містобудування».

І, нарешті, третій пункт проголосованого рішення передбачає «контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради». БЮТ на ужгородському рівні є партією влади. Представники цієї політичної сили мають найбільшу за чисельністю фракцію міськради, очолюють бюджетну і земельну комісії, мають свого керівника управління майнової політики, заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства. Майже третина членів виконавчого комітету міськради теж представники БЮТу. «Тобто БЮТ як політична сила на всіх етапах мав усі можливості впливу на ситуацію чи, щонайменше, проголошення власної позиції з даного питання. Проте не робив цього, підмінивши роботу по суті примітивними торгами, політичними спекуляціями і відвертими інсинуаціями», йдеться у заяві «нашоукраїнців».

Одним словом, доморощені олігархи, які невідомо яким чином потрапили до фракції БЮТ, вирішили попіаритися на псевдопроблемі замість того, щоб дійсно перейматися проблемами міста. До речі, крупні бізнесмени масово купували місця в тимошенківських списках до рад усіх рівнів і тепер це є найбільшим менінгітом Юлі, яка не знає, як їх позбутися. Не дарма ж вона тепер протягує закон про імперативний мандат...
Газета "РІО"
02 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини