Міський голова Чопа Галина Цар відзвітувалася про зроблене в 2009-му році

ЗВІТ МІСЬКОГО ГОЛОВИ ГАЛИНИ ЦАРПРО ПРОВЕДЕНУ РОБОТУ В 2009 РОЦІ

Міський голова Чопа Галина Цар відзвітувалася про зроблене в 2009-му році

Шановна громадо міста!

Орієнтація на потреби територіальної громади – один із основних принципів роботи органів місцевого самоврядування.
 
Для мене завжди була і залишається одна мета, яку я сповідую в роботі. Це добробут людини. Тому що, коли добре кожному - добре суспільству.

Завдяки прозорій, відкритій позиції міської ради, її виконавчого комітету майже чотири роки стабільно та злагоджено працюють всі сфери міського господарства, адже покращення санітарного стану та благоустрою міста, забезпечення необхідних умов для належної життєдіяльності нашої громади - одне з основних завдань міської влади.

 Саме на місцевому рівні – найближчому до населення – громадянин одержує основні послуги і саме на цьому рівні народжується віра кожної людини у можливість впливу на діяльність влади та прийняття нею рішень.
 
З метою покращення добробуту територіальної громади, розвитку та підняття іміджу нашого міста, який із року в рік зростає, були проведені різні види робіт з благоустрою, засідання виконкомів та сесій, засідання різних комісій, нарад, вівся систематичний прийом громадян міста.

На протязі року неодноразово на шпальтах газет друкувались критичні зауваження на мою адресу та адресу ради і виконкому, як команди. Реакція на ці матеріали має бути нормальною, діловою, з урахуванням в подальшій роботі. Але на жаль не завжди ми бачимо об’єктивне висвітлення досягнень, які мають місце, тому що позитивна інформація не додає рейтингу друкованим виданням. Тож нехай справи скажуть за нас. Сьогодні, аналізуючи стан справ та розрахунків в інших місцевих радах області і держави, можна сказати, що мою і вашу роботу життя оцінило позитивно. А помилок не робить той, хто нічого не робить.

За звітній період було підготовлено та проведено 9 засідань сесії міської ради, на яких розглянуто і вирішено 167 питань, із яких 91 – земельні, та 15 засідань виконавчого комітету Чопської міської ради, на яких розглянуто і вирішено 177 питань, із яких 79 є делегованими.
 
Поквартально заслуховувались звіти керівників комунальних підприємств міста щодо фінансової та господарської діяльності, про стан заборгованості із виплат заробітної плати комунальними підприємствами міста, про роботу житлово-комунальних підприємств та організацій міста по наданню платних послуг населенню.

З метою оперативного управління господарськими і соціальними процесами видано 173 розпоряджень міського голови.

Проте не кількість засідань і прийнятих рішень визначає ефективність роботи виконавчого комітету. Значно важливіше, як через організаторську роботу прийняті рішення реалізуються і перетворюються у конкретні здобутки міста та його громадян.

ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ МІСТА

Питання виконання бюджету міста є на постійному контролі відповідальних посадових осіб та керівників структурних підрозділів міської ради.

Робота в частині наповнення доходної частини бюджету проводиться у тісній співпраці з Ужгородською міжрайонною державною податковою інспекцією.

Виконавчим комітетом міської ради затверджено відповідну Програму заходів, спрямовану на забезпечення виконання доходів бюджету та безперебійне фінансування видатків міського бюджету 

Питання виконання бюджету щоквартально виносилося на розгляд виконкому міської ради і звіт про виконання бюджету затверджувався сесією міської ради. 

За звітними даними до загального фонду бюджету міста за 2009 рік надійшло 17503.3 тис. грн. при плані доходів 18059.0 тис.грн., виконання плану складає 96.9 відсотків, до плану не надійшло 555.7 тис.грн.

Недовиконання плану в основному допущено по податку з доходів фізичних осіб та платі за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

Так, при плані надходження податку з доходів фізичних осіб в сумі 16187.9 тис. грн. фактичні надходження склали 15273.2 тис. грн., виконання складає 94.3 %, до бюджету недопоступило 914.7 тис. грн. У порівнянні з 2008 роком надходження вказаного платежу зменшились на 4.8 %., або 762.2 тис. грн. 

Пояснюється це тим, що біля 85 відсотків платежів до бюджету міста, в тому числі і податку з доходів фізичних осіб, надходить від підприємств, установ та організацій державної форми власності (підприємства залізниці, таможня, військові частини та бюджетні установи), де оплата праці чітко регулюється законодавством України і підвищення заробітної плати у звітному періоді не проводилося, а навпаки, здійснювались заходи, спрямовані на скорочення виплат. Крім того, на обсяг доходів міського бюджету має значний вплив скорочення місячного робочого часу на підприємствах залізничного транспорту, якими порівняно з 2008 роком знижено надходження податку з доходів фізичних осіб до міського бюджету на 12.4 %, що в абсолютній сумі складає 821.3 тис. грн., а загальна сума спаду надходжень вказаного платежу складає 964.2 тис. грн.

Тільки по Локомотивному депо Чоп у зв’язку з економічною кризою та реорганізацією підприємства до міського бюджету зменшено надходження податку з доходів фізичних осіб на загальну суму 542.4 тис. грн.. 

Основною причиною невиконання плану по надходженнях плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності є припинення надання послуг у сфері грального бізнесу суб’єктами підприємницької діяльності міста відповідно до Законом України від 15 травня 2009 року № 1334- VІ "Про заборону грального бізнесу в Україні". Загальна сума втрат доходів бюджету міста в 2009 році за рахунок недонадходження плати за торговий патент із вказаного виду підприємницької діяльності становить 571.5 тис.грн.

Таким чином, лише по двох видах платежів недовиконання бюджету міста складає 1486.2 тис. грн., в той час, як доходи загального фонду бюджету міста в цілому недовиконані на 3.1%., або 555.7 тис. грн. Це свідчить про те, що міською радою проводилася значна робота, направлена на вишукування додаткових джерел доходів бюджету.

Зокрема, в результаті проведеної нормативної грошової оцінки землі та активної роботи, направленої на ефективне використання земельних ділянок, що належать до комунальної власності міста протягом 2009 року до бюджету на дійшло орендної плати за землю в загальній сумі 684.5 тис. грн., що більше плану на 523.8 тис. грн. та більше за надходжень 2008 року - на 531.6 тис.грн.

Міською радою проведена значна робота по дотриманню законодавства України щодо правильної сплати податку з доходів фізичних осіб підприємствами, установами та організаціями по місцю знаходження їх філій, відділень та інших структурних підрозділів. В результаті на сплату вказаного платежу до міського бюджету перейшло 6 платників і загальна сума додаткових надходжень склала 101.9 тис. грн.

Проведена значна робота по ефективному використанню тимчасово вільних коштів міського бюджету, зокрема коштів спеціального фонду. Такі тимчасово вільні кошти протягом минулого року на конкурсних засадах були розміщені в Державному ощадному банку в результаті чого до бюджету міста додатково надійшло 98.1 тис. грн.

Значний вплив на доходи міського бюджету має стан розрахунків платників податків з бюджетом. Завдяки проведеній роботі відповідною комісією міської ради заборгованість по платежах до міського бюджету протягом 2009 року зменшилась на 77.7 тис. грн., тобто на вказану суму зросли платежі до бюджету міста.

До спеціального фонду бюджету міста за звітний період надійшло обов’язкових платежів на суму 1823.2 тис. грн. при затвердженому плані 1939.3 тис. грн., невиконання складає 116.1 тис. грн. Необхідно відмітити, що у звітному періоді забезпечено виконання плану доходів по всіх його джерелах крім надходжень із загального фонду на суму 321.2 тис. грн., при плані 1159.7 тис. грн. до бюджету розвитку надійшло 838.5 тис. грн. 

Видаткова частина загального фонду бюджету міста за минулий рік без субвенцій та вилучення становить 11820.2 тис. грн.

Міською радою забезпечено виконання Закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік" та відповідних нормативних актів Уряду України щодо забезпечення асигнувань на оплату праці працівників бюджетних установ та оплату спожитих бюджетними установами енергоносіїв і комунальних послуг.

Протягом минулого року забезпечено надходження доходів бюджету для проведення в повному обсязі розрахунків по всіх видатках, передбачених у бюджеті міста. Загальна сума кредиторської заборгованості станом на 01.01.10 р. складає 372.0 тис.грн., в тому числі по видатках міського бюджету (без врахування між бюджетних трансфертів) - 234.4 тис.грн., яка допущена з вини Управління державного казначейства, яким в порушення бюджетного законодавства України, при наявності залишків коштів на рахунках міського бюджету, не проведено розрахунки за виконані роботи та надані послуги бюджетним установам міста. 

Своєчасно та в повному обсязі забезпечено виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери з урахуванням підняття мінімальної заробітної плати.
  
СОЦИАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

На сучасному етапі одним із першочергових завдань розвитку українського суспільства є соціальний захист населення і зокрема подолання бідності.

Ця проблема є актуальною і для міста Чоп, адже із 8,800 тис. мешканців всього пенсіонерів 2104, із них отримують пенсію по віку 1670, за вислугу років 84, інвалідів 288, ветеранів війни і військовою служби 143.

Існуюча державна система соціальних пільг та допомоги, додаткова матеріальна підтримка за рахунок можливостей місцевого самоврядування не завжди дозволяють розв’язати проблеми найбільш вразливих верств населення, особливо сімей, в яких є важко хворі.

Тому особливої ваги нині набирає залучення місцевого бізнесу до вирішення соціальних проблем. Міська влада щиро вдячна за всі благодійні надходження, які дозволяють відчутно покращити матеріальну підтримку найбільш вразливих верств населення, надати адресну допомогу тим, хто ії потребує. Хотілося би відзначити, що всі благодійні акції консолідують громаду Чопа, відроджують традиції меценацтва і доброчинності. І тому девіз "спільними зусиллями" являється тим девізом, яким керуються працівники Чопської міської ради.

Соціальний захист у місті Чоп – це не лише матеріальна допомога, а і дбайливе ставлення до кожної людині.

Постійно проводиться робота по зверненню громадян та вирішення їх проблемних питань; були організовані та проведенні заходи до дня виводу радянських військ з Афганістану, річниці Чорнобильської катастрофи, "Дня Перемоги". Надано матеріальну допомогу ветеранам ВВВ як із державного бюджету у сумі 33899,79гр., так із місцевого бюджету на суму 9010.00 грн.. Надавалась допомога у вигляді продуктових наборів малозабезпеченим пенсіонерам, одиноким громадянам та інвалідам до Пасхи на суму 8011.30 грн. та до Дня людей з обмеженими фізичними можливостями на суму 3767.50 грн. До міжнародного дня сліпих надано матеріальну допомогу з місцевого бюджету .
Порівняно до попереднього року в управлінні збільшилося призначення та виплата усіх видів державних соціальних допомог, субсидій та пільг, що за поточний рік склало на загальну суму 3 679 756.07 грн.

Постійно надавалися соціально-побутові та медико-соціальні послуги непрацездатним громадянам міста ( відвідування на дому, проведено 170 обстежень матеріально-побутових умов проживання громадян, закупка продуктів харчування, ліків, виклик ремонтних служб, допомога в оформленні документів, звернень за заявами, медичних довідок, по мірі необхідності сприяли відвідуванню медичними працівниками громадян за місцем проживання, госпіталізації та реабілітації непрацездатних громадян). Надані одноразові матеріальні допомоги та допомоги на поховання, компенсація за соціальні послуги, страхування пенсіонерів на суму 35173,95 грн.
 
Видано 4 санаторно-курортних путівок на оздоровлення ветеранам війни та 6 путівок інвалідам загального захворювання з державного бюджету та головного управління праці та соціального захисту населення на суму 46602 грн.
Зроблено капітальний ремонт вдові інваліда ВВВ гр. Войтюк М. на суму – 3460 грн.

Управлінням праці та соціального захисту населення призначається близько 12 видів допомог, в т.ч.:
- допомога у зв’язку з вагітністю та пологами 53 чол;
- допомога при народженні дитини 174 чол;
 - допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку 318 чол;
- допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування 6 чол;
- допомога на дітей одиноким матерям 107 чол;
- державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям - 3 сім'ї.
- державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям інвалідам - 42 чол.; - державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію та інвалідам -12 чол.
- субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг;
- компенсації за надання соціальних послуг особам, які потребують сторонньої допомоги - 22 чол.
- тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину, або місце проживання їх невідоме - 8 чол. ;
- щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка здійснює догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу - 1 чол.;
- компенсація фізичним особам, які доглядають за інвалідом І групи та пристарілим, який досяг 80-річного віку - 2 чол. ;

Протягом 2009 року проводився щомісячний аналіз показників рівня оплати праці на підприємствах, установах та організаціях м. Чоп, дотримання ними законодавчо встановлених розмірів мінімальної заробітної плати.
На протязі всього року на обліку в службі зайнятості ( з урахуванням громадян, які звернулися в минулому році) перебувало 337 осіб, працевлаштовані 159 осіб, в тому числі з наданням дотації – 1 особа, інвалідів - 4 осіб.

У 2009 р. було створено 117 робочих місць, а саме:
- юридичними особами - 46 ;
- фізичними особами - 51 ;
- зареєстровано трудових договорів між фізичною
  особою та найманим працівником – 20.
 
Одним з основних завдань, що перебувають на контролі , є ліквідація заборгованості із заробітної плати. З цією метою створена міська комісія з питань своєчасності і повноти сплати податків, заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат, яка щомісячно проводить засідання на якому заслуховуються суб’єкти підприємницької діяльності всіх форм власності м. Чоп та детально аналізуються причини утворення та шляхи ліквідації заборгованості із заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях міста. А також, періодично питання ліквідації заборгованості розглядається на засіданнях виконкому. Станом на 01.12.2009 року заборгованість із виплати заробітної плати підприємства, організації та установи м. Чоп не мають.

У ІІІ кварталі 2009 р. спільно з районним центром зайнятості було розроблено та затверджено на сесії Чопської міської ради програма зайнятості населення по м. Чоп на 2010-2011 рр., в якому були розроблені основні заходи щодо збереження показників 2009 року та розвитку ринку праці та зайнятості населення на 2010-2011 роки.

Протягом року постійно проводився прийом громадян з соціально – трудових питань, а саме було прийнято 26 звернень на які були наданні роз’яснення та відповіді.

ЕКОНОМІКА ТА ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Головним принципом діяльності відділу економіки і власності є забезпечення сталого розвитку місцевої економіки та поліпшення якості життя у місті шляхом реалізації перспективних програм економічного розвитку.
В своїй роботі працівники відділу дотримуються принципів прозорості та публічності в економічному розвитку та етичних норм відкритого самоврядування.

В Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій по м. Чоп нараховується 211 суб'єктів господарювання. 

На території міста здійснюють господарську діяльність 73 малих підприємств, де середня загальна чисельність працюючих 459 осіб, загалом по місту чисельність працюючих на підприємствах установах та організаціях складає 4034 осіб, що на 13% менше відповідного періоду минулого року. В місті налічується 542 фізичні особи - підприємці.

За 2009 рік обсяги промислового виробництва порівняно з показниками минуло року зменшились на 21.0 %. На спад виробництва промисловості вплинуло припинення діяльності фабрики жіночого одягу "Лего - Україна".

У 2009 році на промисловому підприємстві СП "Інтер Пак" м. Чоп працювало 94 штатних працівника. Середня заробітна плата одного штатного працівника в промисловості за 2009 рік склала 1256,0 грн. 

В 2009 році в місті розпочало діяльність нове промислове підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ "Бліцарт Продукціон", де створено 110 робочих місць з середньою заробітною платою 2711,0 грн..

Також слід відмітити, що місто Чоп є єдиним містом в області де відсутня заборгованість з виплати заробітної плати.

В місті працюють 7 перукарень, 3 ресторани, 22 кафе, 16 продовольчих та 32 непродовольчих магазинів, 3 аптеки, з яких дві з цілодобовим режимом роботи, 3 майстерні по ремонту взуття, 3 автозаправні станції та 1 змішаний ринок.

На протязі року підприємства міста отримали від'ємний фінансовий результат на суму 6 284,0 тис.грн.., тоді як у 2008 році підприємства міста отримали прибуток на суму 2183,0 тис. грн..

За 2009 рік підприємствами міста залучено 1,9 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, у структурі прямих іноземних інвестицій 100% склали грошові внески.

Обсяг експорту товарів робіт та послуг по м. Чоп за 2009 рік становить 14,1 млн. дол. США, обсяг імпорту товарів робіт та послуг складає – 10,6 млн. дол. США .

По експорту послуг місто Чоп займає перше місце по області.

Міська влада постійно іде на співпрацю з малим та середнім бізнесом. У своїй роботі керуємся принципом "не заважай". Враховуючи економічну кризу, процентні ставки за користування майном не підвищувалися. Всього за оренду комунального майна від суб’єктів малого та середнього бізнесу за 2009 рік в бюджет міста надійшло 34 068 грн., що на 12% більше попереднього року.

Для недопущення необґрунтованого завищення цін на продукти харчування та для врегулювання цінової ситуації відділ економіки і власності тісно співпрацює з Державною інспекцією з контролю за цінами в Закарпатській області. В 2009 році булі проведені дві спільні перевірки з дотримання суб’єктами господарювання надбавок встановлених державою.

З метою презентації міста та залучення інвестиції у його економіку створено окрему сторінку на веб-сайті міста, де акумулюється інформація щодо соціально-економічних показників міста, його потенційних ресурсів та приоритетних напрямів розвитку. Також проводиться щодекадний моніторинг цін на споживчому ринку.

Проводяться перевірки по виявленню несанкціонованої торгівлі в місті та перевірки ринку щодо дотримання правил торгівлі на ринках.

Слід також відмітити, що за звітний період скорочено будівництво у всіх районах та містах області крім м. Чоп, де обсяги будівництва зросли за рахунок будівництва житлових будівель.

За 2009 рік природний приріст населення в місті склав 27 осіб, так народжених у 2009 році 121 особи, та померлих 93 . Станом на 1.01.10 року чисельність наявного населення в місті складає 8855 осіб.

ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ ТА МІСТОБУВУВАННЯ

Найбільш хвилюючими та найбільш гострими питаннями 2009 року набули земельні питання. Створення Відділу земельних відносин наприкінці 2008 року в Чопській міській раді призвело до значного позитиву у вирішенні звернень юридичних та фізичних осіб протягом 2009 року. Протягом року було розглянуто та прийнято рішення по 330 заявам земельного характеру, що покращило показник за минулий період на 25 відсотків.

Вагомим внеском в розвиток земельних відносин між міською радою та підприємницьким сектором стало впровадження в дію нормативної грошової оцінки землі міста Чоп, яка була затверджена відповідно до закону України „Про оцінку землі” та закону України „ Про оренду землі”,  наприкінці 2008 року. Виготовлення нормативної грошової оцінки землі м. Чоп призвело до своєчасної, ефективної та прозорої сплати орендної плати юридичними та фізичними особами. Зробивши аналіз нарахування та сплати орендної плати за 2008 та 2009 роки випливає, що проведення нормативної оцінки землі суттєво вплинуло на збільшення дохідної частини бюджету міста. Від сплати орендної плати у 2008 році надійшло біля 200 тисяч гривень. Після введення в дію оцінки землі, тобто з 01 січня 2009 року, при укладанні додаткових угод з користувачами землі з урахуванням даної оцінки, розмір сплати за орендну плату на землю до бюджету міста сягнув понад 900 тисяч гривень.

Слід зазначити , що у період укладання додаткових угод, міська рада мала багато проблем у вирішенні даного питання, так як деякі підприємства ухилялися від укладання додаткових угод та договорів оренди.
Незважаючи на труднощі, протягом 2009 року укладено 29 додаткових угод про зміни до договорів оренди на землю та 24 нових договори оренди, тим самим збільшивши кількість договорів більш ніж в два рази, порівняно з кількістю договорів станом на кінець 2008 року.

Особам, які тривалий час ухилялися від оформлення документів та сплати земельного податку або орендної плати, були припинені дії рішення міської ради та повернуті ділянки до земель запасу.

Протягом 2009 року міська рада продала 5 земельних ділянок на суму більш як 150 тисяч гривень, що перевищило поповнення до бюджету порівняно з минулим роком на 120 тисяч гривень. Ще одним значним внеском поповнення бюджету міста стала сплата земельного податку за користування земельними ділянками. Після впровадження в дію нормативної грошової оцінки землі міста Чоп, сплата земельного податку збільшилась на 60 тисяч гривень ніж за 2008 рік.

Більш оперативнішою стала робота по зверненню громадян до Відділу земельних відносин, стосовно отримання необхідних документів. Так за період 2009 року видано близько 300 довідок про зону місця розташування земельної ділянки для виготовлення витягу з нормативної грошової оцінки земельних ділянок м. Чоп, для сплати земельного податку чи оренди землі. Також за даний період видано біля 500 довідок про наявність та площу земельних ділянок по громадянах для оформлення соціальних пільг та виплат.

Серйозним випробовуванням для Відділу земельних відносин стало питання приватизації земельних ділянок для будівництва та обслуговування жилих будинків, ведення особистого селянського господарства відповідно до Постанови №844 та Постанови №1112 Кабінету Міністрів України. З вересня по грудень 2009 року було розглянуто більш як 200 заяв щодо приватизації земельних ділянок та прийнято відповідні рішення на сесіях Чопської міської ради про надання дозволу на розробку технічної документації щодо посвідчення права власності на земельні ділянки по 150 громадянах. Але на жаль на сьогоднішній день не існує чіткого врегулювання механізму взаємодії органу місцевого самоврядування з державними органами виконавчої влади, які виготовляють технічну документацію по посвідченню права власності на земельну ділянку та оформлюють та видають Державний акт на право власності на земельну ділянку, саме: Держкомзему України та Управління Державного земельного кадастру. Якщо на сесії Чопської міської ради прийнято відповідні рішення про надання дозволу на розробку технічної документації щодо посвідчення права власності на земельні ділянки по 150 громадянах, то протягом даного періоду видано лише сім (7) актів на право власності на земельні ділянки. Дана постанова знімає тягар земельної бюрократії з пересічного громадянина, який має в користуванні земельну ділянку, але потребує значного подальшого вдосконалення для ефективного впровадження її в дію.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО
 
Управлінням міського господарства основні зусилля направлені на особливо актуальні питання. Такі, як: вдосконалення систем водопостачання, водовідведення та теплопостачання за рахунок технічного переоснащення, запровадження нових технологій, оптимізації витрат і втрат енергетичних і матеріальних ресурсів, покращення надання комунальних послуг населенню, реформування житлово-комунального господарства в цілому та поліпшення фінансового стану, а також здійснення контролю за діяльністю МКП ЖКГ "Тиса" в межах своїх повноважень.

Відповідно всі ці напрямки по можливості були враховані в "Першочергових заходах розвитку міста в 2009 році", "Програмі соціально – економічного розвитку міста на 2009році", "Організаційно – технічних заходах по підготовці до роботи в осінньо – зимовий період 2008 – 2009 рр., та 2009 – 2010 рр."

Проводилась постійна робота по забезпеченню якісними послугами населення з боку організацій і підприємств постачальників.

Ініційовано і проведено ряд робіт які значно вплинули на якість забезпечення мешканців водою, водовідведенням, теплопостачанням. Так, силами міського комунального підприємства "Тиса" виконані роботи по капітальному ремонту внутрішньо будинкових систем водопостачання з встановленням підвищуючих насосів (станцій) в наступних будинках:
- проспект Залізничників, 4 (2 станції);
- проспект Залізничників, 2 (4 станції);
- вул. Миру, 19 (2 станції).

Також, міським комунальним підприємством "Тиса" проведено капітальний ремонт внутрішньо будинкових систем каналізації в будинках № 2 та 4 по вулиці Миру, заміна каналізаційного колектора відстанню 58 метрів на перехресті вулиць Туряниці, Квітової та Миру, капітальний ремонт КНС № 1.
В зв’язку з великими об’ємами сміття в місті та необхідністю посилення робіт з прибирання вулиць, прибудинкових територій, парків, зелених зон велика увага була приділена до якості виконання робіт ЖКГ "Тиса", в вивезенні твердих побутових відходів та сміття, ліквідації стихійних сміттєзвалищ та санітарної очистки. Так, кількість вивезених твердих побутових відходів міським комунальним підприємством за 2009 рік становить 13,706 тис. м3. З загальної площі 0,3 га стихійних сміттєзвалищ вивезено 300 м3 сміття. Хотілося відмітити, що ЖКГ "Тисі" слід прідилити більшу увагу на роботу з споживачами по оплати за надані комунальні послуги.
 
Велика увага приділялась на прибирання вулиць та вивіз сміття, послуги по озелененню, косінню, вуличному освітленню, придбанню економних ламп та світильників вуличного освітлення.
 
Нинішня зима принесла багато труднощів комунальній службі. Хотілося відмітити, що злагоджена робота, тісна співпраця з військовою частиною Т0300 (командир Вівчарський Валерій Васильович), з Облавтодором дало змогу своєчасно та якісно очищати наше місто від снігових заторів.

У зв’язку з високим рівнем зносу виробничих фондів, комунальних мереж, інженерних споруд, високою енергоємністю виробництва при формуванні бюджету міста особливу увагу потрібно приділити виділенню коштів для оздоровлення підприємства.

Проведена певна робота колективом ЖКГ "Тиса", які своєчасно реагуючи на звернення та пропозиції громадян досягли зменшення на 40 % проблемних питань в сфері надання житлово-комунальних послуг, особливо в період підготовки та початку опалювального сезону. Надано допомогу малозабезпеченим громадянам в встановленні лічильників води та інших потреб.

На неодноразові звернення громадян проживаючих по проспекту Залізничників 2б, 2в, 2г та вулиці Головна, 34 міським комунальним підприємством були проведені роботи з капітального ремонту внутрішньо будинкових систем електрообладнання з заміною кабелів, встановленням сучасних запобіжників, перемикачів та іншого обладнання.
 
За ініціативи міського голови, міськвиконкому та підтримки депутатського корпусу з коштів місцевого бюджету були проведені роботи по будівництву огорожі на міському цвинтарі. 

Виконано поточний ремонт дорожнього покриття по вул.вул. Приозерна, Головна, Берег, Квітова, Тисова, Майстерська, Миру, Млинна, Петефі та поточний ремонт бордюрів по вул. Миру , капітальний ремонт вул.. Берег .
Для забезпечення району новобудов достатньою кількістю газу по вулицях Грушевського, Перемоги, Сонячної та Б. Хмельницького було збудовано шкафний ГРП.

Проведені відповідні роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт фасадних газопроводів на будинках по вул. Берег 18, Спортивна 1 та 3, проспект Залізничників 3 та 4.

Послідовність в плануванні та вирішенні завдань з реформування ЖКГ, підтримка його на відповідному рівні у 2009 році, стабілізували його можливості з надання послуг, що в умовах світової кризи та важкого фінансово-економічного стану в державі, зокрема в ЖКГ, вважається непоганим досягненням.

ОСВІТА

Дошкільні та загальноосвітні заклади Чопа працюють у відповідності до Законів України "Про освіту", "Про загально середню освіту", "Про дошкільну освіту", які передбачають створення необхідних умов для забезпечення різнобічного розвітку дітей дошкільного віку, для здобуття загальної середньої освіти на рівні державних стандартів, виховання морально і фізичного здорового покоління.
 
Освіта – це бюджетна сфера, і на проведення капітальних ремонтів, оновлення матеріальної бази, на жаль, постійно не вистачає фінансування, левова частка якого спрямовується на оплату праці та комунальних платежів. Тому важливим напрямом роботи є залучення позабюджетних коштів для приведення до належного стану навчальних закладів.
 
У місті Чопі функціонують дві загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів та один дошкільний навчальний заклад "Казка", дитяча музична школа, бібліотека, будинок культури. Навчанням і вихованням в них охоплено відповідно 986 учнів та 246 дітей дошкільного віку (12 вікових груп).

Для забезпечення належного функціонування дошкільного навчального закладу на 2009 р. з місцевого бюджету виділено 1 354 120 грн. на, а на загальноосвітні школи – 4 813 599 грн.
 
Протягом 2009 року проведена часткова реконструкція зовнішньої та внутрішньої системи опалення ЗОШ №1 300 тис.грн.

На виконання поточних ремонтних робіт та закупівлю відповідних матеріалів використано близько 40 тисяч гривень.

Всі заклади освіти міста повністю забезпечені лічильниками обліку електроенергії, газопостачання, водопостачання та теплопостачання, заборгованості за послуги водо-, тепло-, газопостачання немає.
 
Безкоштовним гарячим харчуванням на базі шкільних їдалень забезпечені учні 1-4 класів, а також учні 5-11 класів в кількості 145 осіб (учні з малозабезпечених, багатодітних сімей, сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС), що становить 46,1% від загальної кількості учнів. Крім цього, інші учні мають можливість отримувати гарячі обіди за власні кошти.
 
В 2009 році ДНЗ "Казка" взяла участь у Всеукраїнському огляді-конкурсі на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах системи освіти України і журі визнало наш садочок найкращим в організації і проведенні навчальної, фізкультурно-масової та оздоровчої роботи. Матеріали відправлені на ІІІ етап в м. Київ. 9 червня 2009 року в м. Києві ДНЗ "Казка" м. Чоп відзначений Громадською відзнакою Всеукраїнської акції "Флагман освіти і науки України". Велике побажання батьків, працівників і вихованців садочку до депутатського корпусу, міської влади побудувати довгоочікуваний басейн на території садочку.

У 2008-2009 навчальному році закінчили школу та отримали свідоцтва про базову освіту 100 випускників, з них 6 дітей отримали документи з відзнакою; атестат про повну середню освіту – 119 випускників, з них отримали золоті медалі – 3 учнів, срібні медалі – 5 учнів.
 
Обдарованні діти-медалісти загальноосвітніх навчальних закладів міста були нагороджені премією у розмірі 500 гривень.

В двох загальноосвітніх закладах міста у 10-11 класах запроваджено профільне навчання.

Значна увага міською владою приділяється спортивному та культурному розвитку підростаючого покоління нашого міста.

Слід відмітити шкільний пресцентр ЗОШ І-ІІІ ст. №1, виданням якого є шкільна газета "Нафаня", яка виходить один раз на місяць. Шкільна газета взяла участь у Всеукраїнському конкурсі шкільних газет в м. Миколаєві і зайняла третій рік поспіль призове місце.
 
На базах закладів учні мають можливість займатися в гуртках: спортивних, малювання, хореографічному, хоровому, екологічному тощо.
Під час оздоровчої кампанії за рахунок місцевого бюджету на базі загальноосвітніх закладів з 1 червня по 18 червня у таборах з денним перебуванням відпочивало 150 учнів. Оздоровчими заходами були охоплені перш за все діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, талановиті та обдаровані діти. 
 
Відповідно до міської Програми подолання дитячої бездоглядності і безпритульності на 2007-2010 рр. закуплено новорічні подарунки для дітей-сиріт, бездоглядних дітей, дітей, які виховуються у кризових сім’ях на суму 8 тис. грн.
 
Постійно вівся моніторинг так званих неблагополучних сімей – щомісяця проводилась профілактично виховна робота з батьками та дітьми у таких родинах, надавалась консультативна та матеріальна допомога.
Загалом же протягом року, перевірено умови виховання та утримання дітей у 81 сім’ї в яких виховуються 104 дітей. Станом на 1 січня 2010 року на обліку у службі знаходяться 14 дітей які виховуються у сім’ях де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

були проведені 30 рейдів, в процесі яких виявлено 36 неповнолітніх які займались бродяжництвом чи жебракуванням, причому 12 дітей з інших регіонів, і 2 неповнолітніх громадян Молдови.
 
Ведеться та вчасно поповнюється електронний банк даних дітей – сиріт , дітей позбавлених батьківського піклування, та дітей які опинилися у кризовій ситуації. Станом на 31.12.2009 року в електронному банку даних 26 дітей вказаних категорій, тобто 100% від загальної чисельності дітей які перебувають на обліку.
 
З метою захисту інтересів дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей виготовлено в 2009 році 3 свідоцтва про народження, для дітей які опинились в складних життєвих ситуаціях, та 1 свідоцтво в процесі виготовлення. Підготовлено та подано 3 клопотання до суду, щодо позбавлення батьківських прав . Прийнята участь у 15 судових засіданнях в інтересах дітей.

У 2009 році проведено 10 профілактичних рейдів по торговим та розважально-ігровим точкам , в тому числі 6 у вечірній та пізній нічний час.
Так у 2009 році було оздоровлено 4 дитини-сироти та дитини позбавленої батьківського піклування та 10 дітей кризових категорії у міських пришкільних оздоровчих таборах , та 1 дитина – сирота, у ДЦ "Молода гвардія" Одеса.

9 родин де виховуються діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування отримали матеріальну допомогу

КУЛЬТУРА

Мережа закладів культури міста Чоп нараховує три установи: міський Будинок культури, дитяча музична школа та міська дитяча бібліотека.
На фінансування закладів культури з міського бюджету у 2007 році виділено 817 089 грн., у 2008 році – 859 720 грн., у 2009 році – 863 874 грн .
Діяльність вищезгаданих установ культури міста забезпечують 24 педагогічних працівника в ДМШ, 2 спеціалісти бібліотечної справи в міській бібліотеці, 4 культпрацівника в міському Будинку культури.

Бібліотеки в усьому світі – неприбутковий сектор культурної сфери, який потребує матеріальної підтримки, це вагома складова міського культурно-мистецького комплексу, яка збагачує інформаційне та довідкове обслуговування дітей та юнацтва, організовує змістовне дозвілля населення.
На сьогодні в місті функціонує одна дитяча бібліотека, книжковий фонд якої становить 28 896 примірників.

Послугами бібліотеки скористалося у поточному році 3000 тис. читачів. Згідно плану роботи закладу постійно проводяться виставки, тематичні полиці та активна робота з читачами.
 
Клубна установа міста розрахована на 400 посадових місць. На її базі функціонують три колективи, які носять почесне звання „народний аматорський”: народний хореографічний ансамбль сучасного танцю „Арабеск", народний самодіяльний театр "Ровесник", клуб східного танцю "Наргіс" та вокальні гуртки "Мелодія" , " Мюзік", гурток образотворчого мистецтва "Юний художник"

12 березня 2010р.

Теги: звіт, Галина Цар, Чоп

Коментарі

Соломон 2010-03-14 / 15:42:00
Виправте помилки

KK 2010-03-12 / 19:55:00

Йой, така працьовита жіночка. І ще чув що чудова господиня!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини