На Закарпатті алкоголь не шкодує ні дорослих, ні дітей

Хто з нас не полюбляє перехилити чарчину-другу? Абсолютних абстинентів, тобто людей, які ніколи в житті не пробували алкоголю, в суспільстві -- обмаль, і ставляться до таких людей як до хворих чи до диваків. Недарма ще наші пращури говорили: "Веселіє Русі -- питіє єсть!"

На Закарпатті алкоголь не шкодує ні дорослих, ні дітей

IN VINО VERITAS?..

Сам по собі алкоголь не становить загрози для людини. Чарочка коньяку розширює судини, горілка поліпшує  апетит, вино чистить кров. Ну, а хто відмовиться у літню спеку від  келиха  холодного пивка?! Недарма п’янкий вплив алкоголю оспівували  ще  стародавні  мудреці та поети.

Біда в іншому --  у відчутті  міри. Той же алкоголь у надмірних дозах із тонізуючого засобу, навіть ліків, перетворюється на смертельну отруту, особливо для вразливих дитячого та жіночого організму. Ще півбіди, якщо людина, хильнувши зайвого, зранку, даруйте, “обнімається з унітазом”, проклинаючи вчорашній день. Гірше, коли організм звикає до алкоголю, про що свідчить відсутність відповідного  рефлексу.

Алкоголізм в останні роки вразив не тільки Росію, але й Україну. Ця соціальна проблема набула майже катастрофічних масштабів і стала серйозною загрозою для нації.

Біда одна не йде -- за собою сім веде, гласить  відоме прислів’я. Алкоголізм веде за собою духовну деградацію особистості, зростання  рівня злочинності в суспільстві. Розпадаються сім’ї, діти виростають сиротами при живих батьках і, як наслідок, їх “виховує” спершу вулиця, а далі тюрма...

Статистика “п’яної” злочинності жахає. Найстрашніше, що збільшується кількість  підліткової злочинності  на  грунті пияцтва. Так, за інформацією начальника Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України полковника міліції Тетяни Бухтіарової, торік в державі скоїли злочини 12956 неповнолітніх, з яких 1802 на момент скоєння злочину перебували в нетверезому стані. А за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає перше місце  щодо  проблеми підліткового алкоголізму.

ДВАНАДЦЯТИРІЧНИЙ П’ЯНИЦЯ

Спиваються і юні закарпатці. Причому, якщо раніше  горілку чи пиво вперше куштували у парубоцькому віці, то нині нерідко алкогольними напоями отруюються  навіть  діти. Зокрема, в Мукачівську обласну дитячу лікарню карета швидкої допомоги нещодавно  доставила підлітка, якому стало  погано від випитого вдома зі старшим братом вина. На традиційному фестивалі  вина в тому ж  таки Мукачеві міліціонери затримали в місті  п’яного 12-річного хлопчика.  Дитина вже не могла сама йти, чіплялася  за стіни будинків. З’ясувалося:   малий з друзями ходив під час фестивалю поміж столів і допивав із  склянок  вино, яке залишили відвідувачі. Мати дитини теж полюбляє “прийняти на груди” й  вже має за плечима судимість. На Перечинщині в гості до двох братів віком 10 та 15 років завітали  їхні два 14-річні приятелі,  які принесли зі собою пляшку вина. Доки батьки підлітків займалися домашніми справами, друзі  гостилися... Дійшло  до того, що двох менших “швидка” повезла в лікарню, де їх довелося “відкачувати”!

Завдає лиха горілка і   дорослим. На Свалявщині, наприклад,  25-річний парубок, повертаючись у нетверезому стані зі сільської дискотеки, став “потрошити” чужі машини, на чому й попався. Звісно, хміль з голови на ранок вивітрився, але це не звільняє нерозумника від кримінальної відповідальності. 

Алкоголь нерідко приводить і до лікарняного ліжка. Так, у Воловецьку райлікарню доставили 38-річну жительку одного з сіл району. Жінка  перебувала в стані алкогольного сп’янiння. Медики діагностували у неї  загальне переохолодження організму, вiдкриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку. Вочевидь, випила зайвого й не втрималася на ногах...

В  одному із  сіл Мукачівського району на автобусній зупинці виявили вранці непритомне тіло місцевої 43-річної жінки, в якої було переохолодження організму.  Потерпілу “швидка”  доставила в реанімацію районної лікарні, про пригоду повідомили  міліцію. Ця жінка, як стало пізніше відомо,  зловживає алкогольними напоями. Напередодні вона  десь добряче погостилася й прилягла “відпочити”…  на сніг.

А 33-річний житель Хустського району місцем “відпочинку” після гостини обрав... залізничну колію неподалік рідного села. На лежачого наїхав вечірньої пори потяг. Така "ночівля" закінчилася реанімаційним відділенням. 

Досить часто від алкоголізму до суїциду -- один крок. На Хустщині, для прикладу,  батько виявив у зашморгу  труп свого 21-річного сина, який повiсився просто на дверях спальної кiмнати. Хлопчина, як з’ясувалося,  зловживав спиртними напоями.

Аналогічна  історія сталася на Тячівщині.  З тією лише різницею, що тут батько знайшов свого 20-річного сина (хлопець теж “дружив” з горілкою) у зашморгу  на драбинi,  яка вела  на горище будинку.

ЯКИЙ БАТЬКО, ТАКИЙ СИН

Чому діти стають залежними від алкоголю? Причин  чимало. У першу чергу --  генетична. Доведено, що діти та онуки алкоголіків найчастіше й самі стають на слизьку стежину дружби із “зеленим змієм”. Пригадую сумну історію своїх знайомих. У їхній сім’ї  безпробудно пив батько, а потім по черзі від алкоголізму лікувалися його п’ятеро дітей, серед яких  була й  донька. Трьох з них уже немає  серед живих, а  двоє інших  періодично  потрапляють на лікування...

Статистика свідчить:  якщо чоловіка-п’яницю  ще можна врятувати від цієї біди (закодувати, відпоювати травами тощо), то жінка, котра пристрастилася до чарки, вкрай рідко повертається до нормального  життя. Пояснюється це тим, що жіноча печінка вразливіша до дії спирту, ніж чоловіча. Є навіть  нації (африканці, японці, угро-фіни та ін.), в організмі яких відсутній фермент,  котрий  розщеплює алкоголь.

Друге місце серед факторів, що сприяють розвитку  алкоголізму, займає виховання дитини. Якщо діти постійно бачать своїх батьків “готовими” або напідпитку, якщо в оселі вільно зберігається спиртне, то велика ймовірність того, що дитяча рука й собі потягнеться до пляшки.

Не останню роль у масовому споюванні підлітків відіграє й телебачення. Якщо в рекламі круті дядьки цмулять пиво, милі панянки в декольтованих сукнях чи бікіні смакують вином, а спонсорами боксерських поєдинків виступає горілчана компанія, то юні глядачі, наслідуючи своїх кумирів, і самі потягнуться до чарки.

Особливо вразливим молодий організм є до впливу пива. В останні роки з’явилося таке небачене досі поняття, як пивний алкоголізм. Пиво в нас рекламується скрізь: в кіно, на телебаченні, на білбордах. На концертах рок- і поп-виконавців юні глядачі звично  веселяться  з  пивком. Підлітки з пивом на вулицях стали звичним явищем. З цього приводу пригадується розповідь мого колеги-журналіста, який побував у США. Не допивши в барі пляшку пива (а треба було терміново їхати на зустріч), українець звично для себе вирішив допити його на вулиці. Але там до нього відразу підійшов здоровенний поліцейський і дохідливо пояснив, мовляв: цього робити не можна.  А далі  запропонував два варіанти: або повернутися в паб і допити там, або обгорнути пляшку газетою чи пакетом і так пити. Тобто Америка, якою б “розгульною” вона нам не здавалася з їхніх кінофільмів, насправді доволі пуританська в плані суспільної моралі. Не кажучи вже  про  стару добру Англію. Тому в них майже немає  п’яниць на вулицях.

Натомість в Україні лише нещодавно законодавець нарешті спромігся  внести пиво до списку  алкогольних напоїв. Нині  вираз “піти на пиво” став майже синонімом до  слова “зустрітися”. Мовляв:  хіба ми  п’ємо, це ж не горілка?..

Хоча пиво далеко не таке безневинне, як може видатися на перший погляд. Незалежні дослідження  показали:  у пиві, окрім банальних консервантів та емульгаторів,  є й  такі справді небезпечні для людського організму речовин, як ртуть та кадмій. Нинішнє пастеризоване пиво, навіть найбільш розрекламованих марок,  -- це далеко не старе добре радянське “Жигулівське” чи “Львівське”. Те пиво мало термін придатності до 14 діб, а нинішнє, завдяки консервантам, може стояти й кілька років. Не кажучи вже  про  те, що пиво, як і алкогольних напої взагалі, не варто пити з пластмасових пляшок. Тих же чехів чи німців, які займають перші місця у світі за кількістю спожитого пива на душу населення, хіба що під дулом пістолета можна змусити випити пиво з пластику. Бо вони звикли пити живий духмяний хмільний напій просто з бочки, де він зберігає свої цілющі властивості.

І ПИВКА ДЛЯ РИВКА...

Якщо ми так масово рекламуємо пиво, то повинні говорити й про зворотній бік медалі. Про те, що  воно далеко не таке безпечне, як прийнято вважати. Алкогольна залежність організму від   пива  настає швидше, ніж від горілки. "Біленька"  швидше “бере”, але  й так само швидко  відпускає зі своїх обіймів. Пиво -- навпаки. Окрім цього,  нетвереза людина, котра споживала вино, якісний коньяк чи горілку, поводиться більш миролюбно, ніж той, хто перехилив  келих  пива. А ще  похмілля від пива набагато важче...

Якщо ви дозволяє своїй дитині хильнути з батьківської склянки ковток пивка “для апетиту”, то знайте: у  330-грамовій пляшці пива міститься 10 грамів чистого етилового спирту, що рівнозначно келиху  шампанського або 25 грамам горілки.  Апетиту сучасне пиво навряд чи додасть, зате здатне повільно руйнувати внутрішні органи. У медицині є таке поняття, як “пивне” або “бичаче” серце, печінка. Пивні консерванти здатні викликати гастрит, виразку шлунка, цироз печінки, проблеми з жовчним міхурем  тощо.  А про таку  “дрібницю”, як послаблення потенції в чоловіків, і говорити марно.

І на завершення. Прийнято вважати, що спиваються лише бідняки, невдахи в житті та “бомжі”. Однак статистика вперто свідчить:  алкоголізм не вибирає своїх жертв. Навіть соціально захищена людина може “присісти” на алкоголь через незадоволення життям або просто з нудьги, через непорозуміння з сексуальним партнером, дітьми. У заможній Західній  Європі перші місця з  алкоголізму займають далеко не бідні Франція та Фінляндія.

Навіть якщо ви  не зловживаєте горілкою, не п’єте вино, зате щодня випиваєте 5-6 пляшок “невинного” пива, то вже можна стверджувати про схильність вашого організму до алкоголізму.

Як казали  стародавні мудреці, спершу людина п’є вино, далі вино п’є людину, а на завершення вино п’є вино. Тож не перейдіть межу...

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
01 березня 2010р.

Теги: алкоголь, злочин, лікарня, швидка, спиртний, суїцид

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини