Закарпаття: Чи можна приватизувати метр кордону?

Коли в Мукачевому розповів друзям, що хочу проїхатися вздовж прикордонних сіл Тячівського та Рахівського районів, у місцевих обличчя повитягалися. "Розумієш, - відмовляли делікатно, - народ там живе специфічний... У тебе машина з львівськими номерами. Зупинишся десь у селі, щоб пообідати, а коли вийдеш з корчми, в машині буде скло розбите, шини проколоті. Там чужих не люблять..."

Закарпаття: Чи можна приватизувати метр кордону?

Чужі тут не ходять...

Добре, що послухався порад розумних людей. Бо під час подорожі переконався, що не лишень з журналістом, – з будь-яким чужинцем у прикордонних закарпатських селах, де здебільшого проживають етнічні угорці та румуни, ніхто не розмовлятиме. Навіть якщо ви запитаєте, як проїхати до такої-то вулиці, щось пробурмочуть румунською й швиденько відійдуть. Щоб зрозуміти специфіку цієї прикордонної зони, беру з собою “сталкера” – оперативника однієї зі спецслужб, яка підпорядкована безпосередньо Києву, а не місцевим силовим структурам. Пересідаємо в його автомобіль з місцевими номерами і починаємо подорож в українську Сицилію.

На Львівщині ще не розтанули сніги, а дорогою з Мукачевого до Виноградівського району дітлахи через кожні сто метрів вже продають проліски. На Виноградівщині вздовж траси біля кожного будинку стоять стільці з домашнім вином, виставленим на продаж. В’їжджаємо у Хустський район. Тут села вражають своєю охайністю. Вздовж дороги бачимо чимало гірських орлів та фазанів. Така ідилія заколисує. Та вже у першому елітному ресторанчику, де горнятко чаю коштує 20 гривень, починаю розуміти, чому Закарпаття називають Сицилією. Мій гід запропонував замовити місцевий фірмовий слабоалкогольний напій. Коли його принесли, опер пропонує оглянути денце бокала. До нього скотчем прикріпили якусь піґулку. “Це екстазі, – пояснює мій “сталкер”. – Якщо ти зацікавився, можеш купити у офіціантів цей “кайф”. Подорожуємо далі, в Тячівський район.

Кордон – на замку

Подорож у прикордоння починається з кільця в центрі Тячева. Місцеві називають цю розвилку доріг “кільцем щастя”. Увечері тут на далекобійників та подорожніх очікують “жриці кохання”. Середня ціна їхніх послуг – 100 гривень за годину. Та, попереджає мій гід, у додаток до сумнівного задоволення можеш придбати від такої красуні хвороби, від яких лікуватимешся все життя.

Чим далі від райцентру, тим жахливіші дороги. Щоб помилуватися краєвидами та на власні очі побачити Румунію, заїжджаємо в село Тересву. Все село розташоване вздовж дороги, що веде до кордону. Бідненькі хатини, чоловіків майже не видно. Здебільшого, розповідають місцеві (у мого гіда всюди є куми), чоловіки перебувають на заробітках на нафтових родовищах Сибіру. Під час президентських виборів вони майже всі повернулися на батьківщину, щоб взяти участь у голосуванні. Така активна громадянська позиція пояснювалася просто. В Росії їхні роботодавці наказали: “Поїдеш додому, проголосуєш за Януковича й повертайся. Якщо дізнаємося (а дізнаємося обов’язково!), що не голосував за Янека, роботи не матимеш...”. Заробітчани дружно проголосували за Віктора Федоровича.

З одним із кумів (назвемо його Петром) мого провідника спускаємося до берега Тиси, щоб подивитися на румунські села, які лежать за річкою. Порушуємо цим закон. Для того, щоб вийти до річки навіть місцеві селяни мають мати спецперепустки від прикордонників. Проте жодних прикордонних стовпчиків, колючого дроту немає. Пройшов кілька десятків метрів через річку, де вода по коліна, і ти в Румунії. На запитання, чи не користуються цим місцеві, кум Петро сором’язливо зізнається, що тягав цигарки на той бік... лише за часів Союзу. У СРСР за перетин кордону давали кілька років ув’язнення, а в незалежній Україні за порушення кордону лише штрафують. То невже Петро сьогодні не користується “чорними стежками”? Ніби спеціально, щоб показати, що кордон – на замку, до нас наближається ще один місцевий ґазда. “Цей, – каже крізь зуби Петро, – “стукачить” на усіх...”. Незнайомий дядько справді починає розпитувати, хто ми і звідки. Доводиться показувати журналістське посвідчення. Дядько відстає та... З цього часу, поки ми їздили вздовж кордону з Румунією, за нами, не ховаючись, рухався “хвіст”, який одразу “вирахував” мій гід.

Виїжджаючи з Тересви, звернув увагу на великий заможній будинок, який вигідно відрізнявся від інших. Опер підказує, що тут живе місцевий цеховик, який, зрозуміло, не платить жодних податків, підпільно виготовляє буцімто румунські меблі. Саме в цю мить на вулиці в чорному джипі з’являється власник обійстя, й слуги відчиняють металеві ворота. Встигаю зазирнути у двір. На кількасот метрів вглибину тягнеться справжній цех, в якому можуть працювати кількадесят робітників. Вздовж цеху тягнуться склади, стоять вантажівки... Справжнє виробництво.

Метр кордону таки можна приватизувати

Тячівський район тягнеться вздовж дороги. На кожній сільраді висять два прапори – український та румунський. Чимало місцевих дідусів ще пам’ятають, як до 1945 року жили у “Великій Румунії”. Цим аксакалам вдалося передати своїм синам та онукам любов до Румунії. Місцева молодь розмовляє лише румунською. Літні люди володіють ще й російською, а державну українську мову в цих краях ви навряд чи почуєте. За що так люблять Румунію, я не розумію. Бо на тому боці Тиси, вздовж якої пролягає дорога, можна побачити румунське містечко Сегет з хатами-мазанками та бідні румунські села. Навіть поліцейський відділок у Сегеті розташований в “убитому” будиночку, який ледь не валиться на бік. Та в кожному з цих закордонних сіл у закарпатців є родичі. Коли прикордонників поряд немає, можна спустися до річки, й через три хвилини ти в Румунії. Влітку можна відправити малого в Румунію, й через п’ять хвилин питимеш куплене в крамниці сусідньої держави чеське пиво.

Та найбільше жителів прикордонних сіл з обох боків Тиси об’єднує спільний бізнес. Там, де дорога стає все вужчою й нарешті доводить до межі з Івано-Франківською областю, прошу зупинити автомобіль, щоб відійти у кущі. Відходжу, роблю свою малу справу й помічаю, що... порушив державний кордон. Бо на узбіччі стоїть прикордонний стовпчик. Мій гід розповідає, як місцеві користуються такою близькістю до кордону. До берега річки з нашого блоку увечері чи вночі підходить арбалетник й пострілом разом зі стрілою перекидає на той бік мотузку своєму румунському спільникові. Вистачає десяти хвилин, щоб на румунський бік перекинути по мотузці 20 ящиків цигарок. У Румунії пачка “Честерфілду”, яку в Україні купуєш гривень за шість, коштує 30 гривень. Перекинув десять ящиків з цими цигарками, і маєш кілька тисяч євро чистого “навару”. Та щоб не “спалитися”, треба дотримуватися правила: чотири ящики перекинув, п’ятий має “впасти”. Зрозуміло так, щоб його “знайшли” румунські прикордонники. Тоді й наступного разу все вдасться. Цигарки на той бік можна возити й машинами. Вздовж дороги, скажімо, поблизу села Великого Бичкова, бачив кілька обгороджених парканами територій, що тягнуться до берега річки. Це якісь фірми приватизували на кордоні земельні ділянки. Зрозуміло, що в цих парканах можуть бути задні ворота, які виходять вже... на Румунію. І хто спостерігатиме, з чим машина в цей приватизований “метр кордону” в’їхала і з чим виїхала?

Шлях для нелегалів...

Цигаркову контрабанду контролюють кілька родин, які не дозволять нікому втручатися в цю справу. Певні родини займаються “чорновізництвом” – переправленням через кордон нелегальних мігрантів з Індії, Пакистану, інших країн Південно-Східної Азії. Сьогодні на Закарпаття “чорних” привозять здебільшого з Долини (Івано-Франківська область), де вони накопичуються для чергового переправлення. Керує цим бізнесом тамтешній кримінальний авторитет на прізвисько Князь. Він відряджає машини з нелегалами на Закарпаття, і там перетин кордону здійснюють “з колес”. Машина зупиняється, секунда, – і індус вже на румунському боці. Раніше, коли нелегалів вели до кордону знайомими лише місцевим жителям гірськими стежками, чимало незвиклих до морозів пакистанців замерзали в горах. Щоб не було неприємностей з правоохоронцями, “чорновози” придумали свій спосіб ховати трупи померлих “клієнтів”. Провідники мотузкою нахиляли до землі ялинку. Дерево згиналося, й на поверхні з’являлися його корені. У ямку, яка при цьому робилася, кидали труп, ялинку звільнювали від мотузки, і вона ставала на місце. Таку могилу ніхто не знаходив.

Село, де не одружуються з чужими

Та найбільші прибутки місцеві клани отримують не від контрабанди та нелегалів. Взяти хоча б село Діброву Хустського району. Таких будинків, як там, не доводилось бачити в жодному регіоні України. Куди там до цих “хиж” палацам під Києвом! Ви колись бачили будинок з 48 кімнатами? Сфотографував одну з таких новобудов на пам’ять. Що цікаво, власники цих замків живуть, як правило, у маленькому літньому будиночку. Свій палац відкривають лише, коли завітають гості, щоб провести для них екскурсію та похвалитися своїми статками.

Перший стартовий капітал жителі цього села отримали... з продажу насіння. Закарпатську “гризоту” при Союзі, коли повітряне сполучення було дешевим, везли в Сургут та інші промислові центри Сибіру, де працювали українські вахтовики, і там продавали. Сьогодні майже всі жителі цього найзаможнішого в Закарпатті села офіційно вважаються безробітними. Без дозволу тричі судимого у молоді роки голови сільради, торс якого “прикрашають” тюремні татуювання, тут з вами розмовляти не будуть, і до своєї оселі не запросять. Бо кожен будинок має підземні споруди – невеликі фабрики фальсифікату. В одному будинку виготовляють “палену” горілку, в другому “іноземну” каву з місцевих жолудів, у третьому чай “Грінфілд”. Цей фальсифікат розповсюджують всіє країною.

Сільський війт керує селом жорстко. Не дозволяє селянам влаштовувати бійки. Маєш до когось претензії – одягай боксерські рукавички й виходь на ринг, який встановили у сільському клубі. Поки супротивники набивають одне одному писки, все інше доросле населення робить ставки.

Останнім часом у цьому селі почало народжуватися чимало розумово відсталих дітей. Це тому, що в Діброві, щоб нажите громадою не “йшло” в чужі руки, молоді заборонили вибирати пару в інших селах, отож женяться лише зі своїми...

Вздовж усього українсько-румунського кордону зустрічаємо самоскиди наповнені або річним гравієм, або лісом. Вони ніби ілюструють слова вчених, які доводили, що жахлива повінь, яка сталася у 2008 році, була спровокована стихійним забором гравію з русел та нещадним вирубуванням лісу в горах. Та тут попередження вчених нікого не хвилюють, хоча майже на кожному кроці вздовж прикордонних сіл стоять патрулі ДАІ. Одна вантажівка з гравієм, пояснює мій гід-оперативник, платить 200 гривень за “шапку-невидимку”. Вантажівка з лісом – 200 “баксів”. Якщо таку машину все ж затримає якийсь впертий місцевий Катанья, все одно доведеться відпустити. “Коли я зупиняв такі машини, – каже мій провідник, – одразу телефонували зі столиці, й доводилося відпускати”...

Омар Узарашвілі, "Високий Замок"
25 лютого 2010р.

Теги: кордон, сигарети, нелегали, контрабанда

Коментарі

Юрій 2010-03-12 / 13:46:00
Пане КК, родину Федаків не можу з Вами обговорювати, це було б можливо хіба лиш у випадку приватної розмови, тай то лише тоді, якби ми були з ними знайомі і мали хоча б якесь моральне право "перемивати кістки". А збірний термін "небораки-Федаки" я вживаю до тих авторів, які своєю писниною роблять більше шкоди, ніж користі для України і її народу, але при цьому самі не усвідомлюють того. Бо і сам термін "неборак" у нас не означає лише "нещасний", а й "такий, що викликає своїм станом співчуття, якому богом дано, що він не відає, що творить і такий, на дії і слова якого люди не сердяться, сприймають поблажливо, не цілком серйозно."

KK 2010-03-11 / 23:05:00
п. Юрій - ану подивіться, ми тільки що згадуємо про рід Федаків, а ось являється ще одна стаття про і ще другого члена цеї шляхетної родини: 'Закарпатська "Просвіта" відзначила 65-річчя свого голови Павла Федаки та 10-ріківччя хору' Виглядає що і багато юнаків прийшло на прийом пошанувати цйого видатного діяча (подивіться на фото). Стаття являє що Павло Федак 'Відомий історик, краєзнавець, директор найбільшого в Європі музею-скансена - Національного музею народної архітектури і побуту України'. Ви мабуть милитись коли називаєти цей рід 'Федаків-небораків' Небораки, по-моєму, це нещасливі люди? Не бачу тут ніяких нещасливих людей, а навпаки бачу дуже щасливими??

KK 2010-03-11 / 17:06:00
п. Юрій - А про роду Федаків, я уже зауважив що Ви уже пару раз їх мені згадуєти, але не з приємністю? Не знаю, але цей рід мені виглядає шляхетний і дає вид що підтримує добрі патріотичні українські дії. Якраз на цйому сайті можна прочитати цікаву статтю про автора Сергія Федака і його нову книжку '"Валет Валентина Другета" А може Ви щось знаєти про цей рід, яким Ви називаєти 'Федаків-небораків', що мені потрібно знати, щоби даремно про них добре не думав??




KK 2010-03-11 / 16:25:00
п. Юрій - я також тільки трішечkи пофиглював! А Ви кого мали на увазі коли написали 'а цей добродій мене цікавить набагато-набагато менше, як Вас!' (не Чепу?). А справді щодо п. Чепи, то коли подумаю про його ситуацію на закарпатті то скоро мені приходиять розумне зауваження американця Марка Твейна: 'Дурень і доллар скоро розходяться'. А він розійшовся із $12,000,000!

Юрій 2010-03-11 / 14:32:00
"...що мої русинські друзя роблять. А то виходить що і їм п. Чепа так само до го___і, як і мені!" Може комусь із Ваших русинських друзів то є зовсім не так, але я з ними не знайомий. Декого часом бачу на вулиці чи по телевізору, але так само бачу і Федаків-небораків. І зовсім не горю бажанням знайомитися ні з тими, ні з тими.

KK 2010-03-11 / 10:37:00
Ну і бачите, у нас уже також майже 2:00 ранку і не можу спати (хтось мене розбудив дзвінком), і подумав подивлюсь що мої русинські друзя роблять. А то виходить що і їм п. Чепа так само до го___і, як і мені!

Юрій 2010-03-11 / 09:43:00
Коли я писав, було 00:09, а цей добродій мене цікавить набагато-набагато менше, як Вас!

KK 2010-03-11 / 00:12:00
Пане Юрій - а у Вас зараз десь 2:00 ранку? Вам що, Чепа причепився у сні??

Юрій 2010-03-11 / 00:09:00
Пане КК, не беріть так близько, то моя чергова фигля!!!

KK 2010-03-11 / 00:04:00
Поки що на закарпатті, українська мова повина служити як офіціальна держвна мова? Говорити між собою на які хочеш мові можна, але коли приходиться до звязування якийсь біснесовий контракт, то не думаю що хтось буде вживати діалект?

Щось мені тяжко повірити що план пропав бо ніхто не міг розбиратися із діалктним словом?...

Юрій 2010-03-10 / 23:55:00
Представники фірми, як добропорядочні люди почали пояснювати, що так говорять місцеві люди - русини на своїй мові. На це отримали відповідь, що ні русинської мови, а ні русинів не існує. Таке твердження державних мужів заставило бізнесменів задуматися - якщо не існує русинів, то хто буде купувати тото кендеричаноє бигарівля? нема покупця - нема бізнесу. Потратили купу долярів на поїздки та бізнес-план та так ні з чим і вернулися в Америку.

Юрій 2010-03-10 / 23:48:00
З присутноью американцям "коректністю" й ці вирішили назвати свій товар так, щоб місцеві жителі розуміли та добре купували. Довго радилися, яку назву дати - "милайноє ккопачівля" або "кендеричаноє бигаря", нарешті зійшлися на "милайних патичках". Та коли пішли з тим на експертизу, чиновники такого товару не знайшли в українських класифікаторах, по яких здирають податки, акцизи та мита. Почали з"ясовувати, де ся взяли тоті назви.

KK 2010-03-10 / 23:47:00
Нічого гуморостичного не читав у ті статті. Досить уважно журналіст зхопив нуанців і скарження п. Чепи. Але менш з тим, думаю що по цілому світі вистарчить оферистів. Читаю якраз цікаву книжку про старшого нашого брата Путіна 'Putin's Labrynth 'написано Steve LeVine, де досить багато описує про бувшого агента Росії, Литвиненка. У цій книжці пише що дуже часто перед тим як західні біснесмени укладають свої інвестиції в бувшим союзом, то наймають бувшими аґентами щоби перше перевірили і здали акуратне оцінення нових 'партнерів'. Ці агенції є росповсудженні по лондоні. Шкода, що Чепа не зкористався перше з такими процедурами. Тепер, ясно що йому за пізно.

Юрій 2010-03-10 / 23:41:00
От яку історію розповідали пару років тому: якась американська компанія запланувала виготовляти у нас кукурудзяні палички. Продавати вироблений товар вирішили на території Закарпаття, і, як годиться, бізнес-план розпочали з вивчення ринку. Тут і розпочалися перші непорозуміння - місцеве населення замість слова "кукурудза" каже "милай" або "кендериця", замість "паличка, палиця" - "патик, копач, бота, бигарь, бучок, ворина, паліш або й коштур".

Юрій 2010-03-10 / 23:30:00
Про таких не згадувалося. Звичайно, можна було б взнати, але якщо вони щось завинили , то, уявіть собі, навіть в Україні є суди та правоохоронні органи.


Загалом, у нас з тими інвесторами часом трапляються такі речі, що можна розказувати у тому гумористичному додатку до вашої "Свободи".

KK 2010-03-09 / 20:25:00
А про колеґів 'Притула, Хуркіна і Батькова' в 'офіціяльних матеріялів' нічого не згадувалося?

Юрій 2010-03-09 / 20:15:00
Можливо кома загубилася? В крайньому разі мені дали інформацію з офіційних матеріалів, які проходили через експертизу інвестиційних проектів.

KK 2010-03-09 / 18:57:00
Дальше, в ті англо мовні статті там ходить що тільки у компанії п. Чепи 12 мілліон (!) загубилося, а не як Ви доказуєти що всі проєкти разом 1.3 мілліон.

KK 2010-03-09 / 18:27:00
п. Юрій - Ну тоді як читачам зрозуміти обвинування п. Чепи про його нездалі бізнес партнери 'Притула, Хуркін і Батькова' на яких він скаржиться що вони прості оферисти і його обікрали?? Ясно що 'біснес плен не вдалось' якщо його 'колєґи' його обікрали і лишили на голу ниточку?

Юрій 2010-03-09 / 15:20:00
До п.КК: я вибрав пару хвилин часу і розпитав про інвестиційний проект на Вилоцькому деревообробному комбінаті. Коротко суть така - інвестпроект здійснювався в рамках Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області", джерело інвестицій (понад 1,3 млн$) не вказувалося, з приходом до влади Ющенко і Тимошенко спеціальний режим скасовано, відповідно, параметри бізнес-плану витримати не вдалося, тому проект не реалізовано. Така доля в 2005 році "спіткала" десятки проектів в нашій області, найбільша невдача - у американської компанії "Флекстронікс", яка побудувала в Мукачеві новий завод на 3000 робочих місць. Завод і досі стоїть.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини