Торік Міжнародний фонд "Відродження" підтримував закарпатських циганів програмою "Роми України"

Прагнучи подолати національне та етнічне упередження та сприяти досягненню належного рівня толерантності та соціальної інтеграції етнічних меншин в Україні, у 2009-му році Програма Міжнародного фонду "Відродження
"Посилення впливу громадянського суспільства" підтримала проект, спрямований на формування толерантних стосунків в етнічній і конфесійних сферах.

Торік Міжнародний фонд "Відродження" підтримував закарпатських циганів програмою "Роми України"

Загалом ця ініціатива була направлена на інтеграцію в українське суспільство репатріантів, надання інформаційної і правової допомоги мешканцям Криму різних етнічних груп у подоланні спільної для них земельної проблеми. Основною формою реалізації проекту стало виготовлення та демонстрація в ефірі декількох місцевих каналів низки телевізійних передач, спрямованих на вирішення проблеми.

Роми України. У 2009 році програма (керівник Наталя Кияк) підтримувала ініціативи у сфері правового захисту ромів України, сприяла виробленню та реалізації державної політики задля поліпшення становища ромської громади в Україні, покращенню доступу ромського населення до медичних послуг, щоб зупинити небезпечні епідемії соціально залежних хвороб (туберкульоз, гепатити А, B та C, ВІЛ/СНІДу та ін.) серед ромів, а також навчанню ромської молоді у середніх спеціальних технічних навчальних закладах.

Доступ ромського населення до медичних послуг. Багато ромських громад в Україні живуть в умовах екстремальної бідності з обмеженим доступом до основних соціальних і медичних послуг, стан здоров’я більшого числа ромів гірше, ніж в іншого населення. Програма підтримала ромські організації, які працюють на вирішення питань охорони здоров’я ромів. Було створено ромські медичні центри, що діють біля місць компактного проживання ромів у Закарпатській області, де роми найбільше страждають від соціально небезпечних та інших хвороб. Такі центри (медичні кабінети) діють при районних лікарнях (м. Перечин, м. Великий Березний) та при офісах громадських організацій (м. Виноградів, м. Ужгород і с. Концово). Інноваційним у минулому році був проект "Чистота — запорука здоров’я", що реалізовувався благодійним фондом "Благо" в Ужгородському районі Закарпатської області. Унікальність проекту полягала в тому, що у чотирьох таборах Ужгородського району Закарпатської області було організовано профілактичну роботу: проведено зустрічі з ромами щодо особистої гігієни, інфекційних та вірусних захворювань, профілактики соціально небезпечних захворювань.

Співпраця місцевої влади з ромськими організаціями. Минулого року МФВ вдалося зробити низку позитивних кроків у напрямку налагодження співпраці з владою та вирішення нагальних проблем ромів на місцевому рівні. Зокрема, у Черкаській області діє обласна програма підтримки ромів. За сприяння МФВ було проведено засідання круглого столу з національно-культурними товариствами ромської національності та представниками органів влади області "Ромська громада і місцева влада Черкащини: крок назустріч", як аналіз реалізації даної програми, обговорення наявних проблем та їх подальше вирішення.

Працевлаштування та навчання молодих ромів. Особливу увагу минулого року програма приділяла працевлаштуванню молодих ромів: п’ять ромів особисто, а також дві ромські організації, які професійно займаються навчанням робочих спеціальностей — взуттєвої, швейної, перукарської справи; навчання на автомеханіка, слюсаря, — отримали стипендії на навчання в Ужгородському навчально-виробничому центрі "НІКА" та взуттєвій майстерні Ужгородського професійно-технічного училища №5. Загалом було надано підтримку 39 ромським студентам на здобуття робочих професій.

Спільно з німецьким фондом "Пам’ять, відповідальність та майбутнє" були надані стипендії для навчання на бакалавраті, магістратурі та аспірантурі 46 ромським студентам, що майже на 50% більше, ніж у 2008 році. Крім того, 11 студентів отримали стипендії на навчання на курсах англійської мови, що дасть їм більше можливостей професійного росту або/та продовження навчання за кордоном. Найбільша кількість підтриманих студентів здобуває освіту за спеціалізацією право (30 осіб), решта — економіка, психологія, міжнародні відносини, туризм та інші. Ми сподіваємося, що ромська громада отримає завдяки цьому більш освічених та відданих справі змін на краще власних лідерів.

Крім основних стратегічних напрямків, програма підтримала низку важливих ініціатив (позаконкурсних проектів), найбільшими серед яких стали видання всеукраїнської ромської газети "Романі Яг" та проведення всеукраїнської конференції міжнародною організацією "КЕТАНЕ". Основним результатом всеукраїнської конференції, що проходила у м. Києві 1—2 грудня 2009 року, стало створення Ромської ради України для підвищення ефективності лобіювання вирішення проблем ромів на національному рівні.

20 лютого 2010р.

Теги: цигани, роми, фонд Відродження

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини