Закарпатська підкова на щастя

Що може бути милішим та дорожчим від подарунка, зробленого власними руками? А якщо автор вкладає в роботу особливий сенс, то такий презент і зовсім стає безцінним. Чим сьогодні захоплюються закарпатці і які твори мистецтва часом виходять з-під їх рук?

Закарпатська підкова на щастя

Підкова у дім - щастя у нім

- Найкращий подарунок для друга - кінська підкова, - стверджує Карло Шош, приватний винороб із села Кідьош із Закарпаття. - Років десять тому облаштовував свій дегустаційний зал. Якраз на Масляну друг приніс стерту кінську підкову. Порадив прибити її над входом у винний підвал ріжками вниз. З того часу я постійно перемагаю у винних конкурсах.

А два роки тому на одному з фестивалів у Мукачеві до мого намету підійшли президенти України та Угорщини, і хвалили мої вина. Та про що там говорити, підкова приносить щастя, і крапка! Адже не тільки в мене, а й у синів справи пішли на лад.

- У мене підкова на дверях висить понад20 років, кращого оберега для дому не знайти, - розповідає житель Мукачева Анатолій Канаєв. - Пам'ятаю, на Щедрий вечір поспішав додому, мене обігнала циганська кибитка. Підкова відскочила з ноги одного з коней і покотилася прямо до мене. Нині вона - мій надійний талісман. Вже восьмий десяток розміняв, а моєму здоров'ю позаздрять і молоді. Бережу талісман як зіницю ока, у ньому - секрет мого довголіття та удачі.

Знайти залізну підкову для бідного селянина - ну чим не щастя? Адже кінь в господарстві був найбільшою цінністю, але через дорожнечу металу підкувати тварину міг дозволити собі далеко не кожен господар. Знахідку бідняк міг вигідно продати. Але найчастіше домовиті селяни її переплавляли на ложки, ножі або пістолі.

Михайло і Тетяна Гичкі, власники агросадиби "Бокораш", що в гірському селищі Синевирі, колекціонують підкови.

- Дивіться, скільки у мене символів щастя! - Михайло веде в сарай. - Ось ця іржава - перша, її мені подарував односельчанин, у якого є пара вороних. Не повірите, саме того року я заснував власний бізнес. А на початку наступного знайшов підкову прямо на дорозі, так відбою не було від туристів. Довелося переобладнати під агросадибу ще й батьківський дім. А незабаром оберіг приніс свекор, і нам вдалося придбати авто. З тих пір колекціоную підкови.

Фахівці фен-шуй стверджують: підкова, прибита над дверима ріжками вниз, захищає будинок від зла. А ріжками вгору - залучає удачу, на внутрішній стороні дверей - вирівнює негативну енергетику житла. А під сидінням водія - допомагає уникнути аварій та зустрічі зі співробітниками ДАІ.

Втім, мольфари (сільські знахарі в гірських селах Карпат) знають безліч повір'їв, пов'язаних з цим атрибутом щастя. Підкова, укладена в першу ніч повного місяця на підвіконні кінцями в бік житла, залучає в будинок багатство, особливо купюри. А якщо її закопати в землю біля північно-західної стіни будинку - сприяє родючості як у сім'ї, так і на городі. Символ удачі, знайдений в престольне свято на дорозі, лікує дітей, а якщо страждають від безсоння, то нічний спокій поверне оберіг, який радять покласти під ліжко в головах.

Кажуть, щоб підкова "працювала", вона повинна бути недоторканною, тому вішають її дуже високо над входом. Але головне - не сама прикмета, а віра людини в неї. Тоді і бажане стане дійсністю, кажуть люди.

Анна Тарасова, "Вечерние Вести"
19 лютого 2010р.

Теги: підкова, оберіг, символ,

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини