Капусниця, копчене сало й бринзові галушки стали "хітами" словацько-української забави

Віддавна бал - обов'язковий елемент міського дозвілля європейців. У період між Різдвяним та Великоднім постами балів проводиться чи не найбільше - майже кожні вихідні: оперний бал, бал мисливців, кондитерів, медиків, пожежників...

Капусниця, копчене сало й бринзові галушки стали "хітами" словацько-української забави

В Україні, як відомо, ця традиція була брутально перервана за радянських часів. До того такі прийоми, більшість з яких були харитативними, влаштовували у своїх маєтках представники української аристократії: Розумовські, Скоропадські, Тарновські, Безбородьки... Тепер меценати-філантропи докладають неабияких зусиль, аби відродити цю світську культуру. Так, 13 лютого у столиці вчетверте пройде благодійний маскарад "Карнавалія", виручені кошти з якого підуть на придбання книжок для дітей з багатодітних родин та сиріт. А напередодні Масляної Словацько-Українська торгово-промислова палата влаштувала гучну забаву у стилізованому під козацьку фортецю ресторані на околицях Києва. За основу свята служили традиційні словацькі бали. "Родзинкою" став привнесений український колорит. Інакше кажучи, виступали тамтешні та наші фольклорні гурти; рівно опівночі, як і годиться, розігрували святкову лотерею... Подавалися розмаїті наїдки та напої, що привернуло найбільшу увагу кореспондентів "Дня".

Пригощали словацькими винами. (Хоч Словаччина й гірська країна, але біля підніжжя гір ростуть виноградники). З міцніших напоїв в асортименті були "Боровичка", "Сливовиця" та "Грушковиця" (всі — 40%) та 52% "Татранський чай". Із сусідньої країни зумисне привезли висококласного повара. А з ним і деякі продукти. Зокрема, бринзу. Буковинська, прикарпатська, закарпатська виявилися добрими на смак, та все ж іншими, ніж словацька. Чи для капусниці копчену ковбасу, яка, як з’ясувалося, у них теж дещо по-іншому робиться.

Про особливості словацької кухні говоримо із президентом Словацько-української торгово-промислової палати та директором представництва компанії MINERFIN в Україні Любомиром КОПЧІКОМ:

— Рівно опівночі подавали український борщ та словацьку капусницю. Перші наваристі страви збадьорюють і дають сили забавлятися до світанку. Капусниця буває різних видів. Ця — приготована за рецептом моєї мами. Основу — кислу капусту із соком, воду, ковбаски, цибулю варимо, додавши спецій, на маленькому вогні півтора години. Після цього ковбасу виймаємо і нарізаємо кружечками. До речі, важлива деталь: цибуля кидається цілою — щоб потім можна було її вийняти. Заздалегідь намочені гриби варимо окремо, воду не зливаємо. На вершковому маслі з краплиною олії підсмажуємо борошно — як на підливку (словацькою мовою — запрашку). На маслі підсмажуємо дрібно нарізану цибулю до рожевого кольору. Це все додаємо до основи й варимо на малому вогні ще 30 хвилин. А коли страва майже готова, додається нарізана ковбаса. Окремо (і за бажанням) пропонується домашня локшина.

На події словацьку кухню "представляли" копчене сало й подібні до полтавських галушки — тільки з бринзи. "Шаришскі пироги", інакше кажучи, вареники, — із картоплею й сиром. Качка з яблуками та тушкованою капустою, яку українці залюбки готують на свята, особливо не задумуючись над її етимологією. У дуеті з качкою по-словацьки пропонуються "пісні" млинці — "локше", тобто без начинки.

— Я понад два десятиліття живу тут і, очевидно, вболіваю за Україну, — продовжує пан Любомир. — Не можна 23 роки прожити в країні, до якої не маєш позитивного налаштування. Я одружений з українкою і мої діти ростуть в Києві. Навіть якби хотів мати якесь нейтральне ставлення до всіх тутешніх перипетій, це вже неможливо...

Повернувшись до теми нашої розмови, можу сказати, що обидві кухні подібні. Українці й словаки однаково полюбляють вареники та сало. Тільки й того, що ми сало коптимо, а не солимо. (Дуже люблю й солоне). В Україні роблять голубці, а в Східній Словаччині — голубки. Я би говорив про взаємовплив культур ширше. Наприклад, у тій же Східній Словаччині побутують два діалекти — один фонетично подібний до польської мови, а інший — до української. Приміром, наша народна пісня має відповідник у вашому фольклорі — "Ой, чарна я, чарная"/"Ой, чорная я, си чорна". Гурт, який виступає на забаві, приїхав із села Стара Любовня з-під Татр, а виконує також українські народні пісні, хоч усі музиканти — словаки. Просто там живе багато українців.

Насамкінець хочу запропонувати свій рецепт.

ПРИГОТУВАННЯ СВИНЯЧОГО КОЛІНА ПО-СЛОВАЦЬКИ

Гарно очищене коліно варимо в солоній воді разом з часником та очищеною цибулею до напівм’якого стану. Потім робимо на ньому незначні надрізи-"решітки" — щоб м’ясо добре пропеклося, потім посипаємо тмином, солимо і ставимо на добре змащене деко. Нарізану кільцями цибулю кладемо біля коліна. Змащуємо шкірку салом — аби підрум’янилася, підливаємо гарячу воду і ставимо до духовки, розжареної до 180 градусів. Нехай впродовж 45 хвилин, а то й години, печеться. За потреби підливаємо води, поливаємо коліно соком, який збирається на деко. Найкраще смакує з бокалом холодного пива! Решта: кетчуп, гірчиця, солоні огірки, часник/цибуля — за бажанням. Смачного напередодні Великого посту!

Надія Тисячна, фото Руслана Канюки, "День"
12 лютого 2010р.

Теги: бал, словацький, фольклорний, Словаччина,

Коментарі

KK 12.02.2010 / 20:53:00
Дуже цікава стаття. Читаючи цікаві рецепти, то аж слина з уст тиче. Шкоджу що сам не 'кушав' качку з яблуками та тушкованою капустою, яку українці залюбки готують на свята' Цікаво що словаки так уважають соланини як українці, бо мені уже не один раз мої русинські приятелі нагадували що сало ніяк не входить до 'правдивої русинської кухні'. Я розумію що русинська кухня, це не словацька, але думав що є багато подібностій.

НОВИНИ: Соціо

12:00
Майстер спорту з Мукачева поїде на Чемпіонат світу до Японії Фото новина
09:48
У Великих Лазах на Ужгородщині попрощаються з 42-річним воїном Євгеном Калиняком Фото новина
09:01
/ 1
На Закарпатті оприлюднили графік погодинних відключень на 20 листопада
18:31
В Ужгороді водій їздив п’яним і спричинив ДТП Фото новина
17:17
На Закарпатті викрили схему переправлення ухилянтів, яких маскували під військових Фото новина
14:53
/ 5
Лікаря на Міжгірщині судитимуть за завищення ціни рентген-апарата на понад пів мільйона грн Фото новина
13:35
/ 1
У Мукачеві попрощаються із полеглим Героєм Євгеном Мазієм Фото новина
10:41
/ 3
Жителі села Іза протестують через запровадження карантину після спалаху гепатиту А Фото новина
09:06
/ 1
На Закарпатті оприлюднили графік погодинних відключень електроенергії на 19 листопада
17:26
/ 1
Ужгородка розтрощила дорожній знак та втекла Фото новина
11:30
/ 1
Черговий раунд для забудови полонини Руна: ліс на Закарпатті обстежать під будівництво ЛЕП
09:24
/ 2
Кінолога Чопського прикордонного загону Андрія Сливоцького та його вівчарку Вайка відзначили на всеукраїнській церемонії "Чотирилапі захисники"
08:45
Під час конкурсу "Міс і Місіс Закарпаття" активістки вийшли з плакатами проти руйнування гір під вітряки Фото новина
17:43
Закарпатські прикордонники затримали групу чоловіків, які намагалися втекти до Словаччини Фото новина
15:35
Нічна пожежа у Новому Давидкові знищила гараж Фото новина
15:11
Стало відомо про загибель Івана Дорогі з Великої Копані Виноградівської громади, що вважався зниклим безвісти з 2023-го Фото новина
14:31
На Донеччині поліг Сергій Юхимчук з Червеньова на Мукачівщині
18:45
/ 5
Підтверджено загибель на війні захисника із села Майдан на Міжгірщині Володимира Вдовенка Фото новина
14:26
/ 1
На Закарпатті камера прикордонників зафіксувала бурого ведмедя Фото новина
09:09
/ 1
Закарпатські лікарі відновили ріст кістки 12-річній пацієнтці без складної операції Фото новина
18:03
В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні з рф поліцейським Юрієм Василиженком Фото новина
14:14
/ 1
Закарпатці зустріли евакуаційний поїзд із ДніпропетровщиниФото новина
12:45
/ 2
Найстарша жителька Іршавської громади відсвяткувала 104-й день народження Фото новина
10:35
/ 1
Перший незалежний іспит з медицини невідкладних станів стартував на Закарпатті Фото новина
15:42
У Мукачеві окропили землю молодим вином на відкритті міжнародного форуму виноробів Фото новина
» Всі новини