Капусниця, копчене сало й бринзові галушки стали "хітами" словацько-української забави

Віддавна бал - обов'язковий елемент міського дозвілля європейців. У період між Різдвяним та Великоднім постами балів проводиться чи не найбільше - майже кожні вихідні: оперний бал, бал мисливців, кондитерів, медиків, пожежників...

Капусниця, копчене сало й бринзові галушки стали "хітами" словацько-української забави

В Україні, як відомо, ця традиція була брутально перервана за радянських часів. До того такі прийоми, більшість з яких були харитативними, влаштовували у своїх маєтках представники української аристократії: Розумовські, Скоропадські, Тарновські, Безбородьки... Тепер меценати-філантропи докладають неабияких зусиль, аби відродити цю світську культуру. Так, 13 лютого у столиці вчетверте пройде благодійний маскарад "Карнавалія", виручені кошти з якого підуть на придбання книжок для дітей з багатодітних родин та сиріт. А напередодні Масляної Словацько-Українська торгово-промислова палата влаштувала гучну забаву у стилізованому під козацьку фортецю ресторані на околицях Києва. За основу свята служили традиційні словацькі бали. "Родзинкою" став привнесений український колорит. Інакше кажучи, виступали тамтешні та наші фольклорні гурти; рівно опівночі, як і годиться, розігрували святкову лотерею... Подавалися розмаїті наїдки та напої, що привернуло найбільшу увагу кореспондентів "Дня".

Пригощали словацькими винами. (Хоч Словаччина й гірська країна, але біля підніжжя гір ростуть виноградники). З міцніших напоїв в асортименті були "Боровичка", "Сливовиця" та "Грушковиця" (всі — 40%) та 52% "Татранський чай". Із сусідньої країни зумисне привезли висококласного повара. А з ним і деякі продукти. Зокрема, бринзу. Буковинська, прикарпатська, закарпатська виявилися добрими на смак, та все ж іншими, ніж словацька. Чи для капусниці копчену ковбасу, яка, як з’ясувалося, у них теж дещо по-іншому робиться.

Про особливості словацької кухні говоримо із президентом Словацько-української торгово-промислової палати та директором представництва компанії MINERFIN в Україні Любомиром КОПЧІКОМ:

— Рівно опівночі подавали український борщ та словацьку капусницю. Перші наваристі страви збадьорюють і дають сили забавлятися до світанку. Капусниця буває різних видів. Ця — приготована за рецептом моєї мами. Основу — кислу капусту із соком, воду, ковбаски, цибулю варимо, додавши спецій, на маленькому вогні півтора години. Після цього ковбасу виймаємо і нарізаємо кружечками. До речі, важлива деталь: цибуля кидається цілою — щоб потім можна було її вийняти. Заздалегідь намочені гриби варимо окремо, воду не зливаємо. На вершковому маслі з краплиною олії підсмажуємо борошно — як на підливку (словацькою мовою — запрашку). На маслі підсмажуємо дрібно нарізану цибулю до рожевого кольору. Це все додаємо до основи й варимо на малому вогні ще 30 хвилин. А коли страва майже готова, додається нарізана ковбаса. Окремо (і за бажанням) пропонується домашня локшина.

На події словацьку кухню "представляли" копчене сало й подібні до полтавських галушки — тільки з бринзи. "Шаришскі пироги", інакше кажучи, вареники, — із картоплею й сиром. Качка з яблуками та тушкованою капустою, яку українці залюбки готують на свята, особливо не задумуючись над її етимологією. У дуеті з качкою по-словацьки пропонуються "пісні" млинці — "локше", тобто без начинки.

— Я понад два десятиліття живу тут і, очевидно, вболіваю за Україну, — продовжує пан Любомир. — Не можна 23 роки прожити в країні, до якої не маєш позитивного налаштування. Я одружений з українкою і мої діти ростуть в Києві. Навіть якби хотів мати якесь нейтральне ставлення до всіх тутешніх перипетій, це вже неможливо...

Повернувшись до теми нашої розмови, можу сказати, що обидві кухні подібні. Українці й словаки однаково полюбляють вареники та сало. Тільки й того, що ми сало коптимо, а не солимо. (Дуже люблю й солоне). В Україні роблять голубці, а в Східній Словаччині — голубки. Я би говорив про взаємовплив культур ширше. Наприклад, у тій же Східній Словаччині побутують два діалекти — один фонетично подібний до польської мови, а інший — до української. Приміром, наша народна пісня має відповідник у вашому фольклорі — "Ой, чарна я, чарная"/"Ой, чорная я, си чорна". Гурт, який виступає на забаві, приїхав із села Стара Любовня з-під Татр, а виконує також українські народні пісні, хоч усі музиканти — словаки. Просто там живе багато українців.

Насамкінець хочу запропонувати свій рецепт.

ПРИГОТУВАННЯ СВИНЯЧОГО КОЛІНА ПО-СЛОВАЦЬКИ

Гарно очищене коліно варимо в солоній воді разом з часником та очищеною цибулею до напівм’якого стану. Потім робимо на ньому незначні надрізи-"решітки" — щоб м’ясо добре пропеклося, потім посипаємо тмином, солимо і ставимо на добре змащене деко. Нарізану кільцями цибулю кладемо біля коліна. Змащуємо шкірку салом — аби підрум’янилася, підливаємо гарячу воду і ставимо до духовки, розжареної до 180 градусів. Нехай впродовж 45 хвилин, а то й години, печеться. За потреби підливаємо води, поливаємо коліно соком, який збирається на деко. Найкраще смакує з бокалом холодного пива! Решта: кетчуп, гірчиця, солоні огірки, часник/цибуля — за бажанням. Смачного напередодні Великого посту!

Надія Тисячна, фото Руслана Канюки, "День"
12 лютого 2010р.

Теги: бал, словацький, фольклорний, Словаччина,

Коментарі

KK 2010-02-12 / 20:53:00
Дуже цікава стаття. Читаючи цікаві рецепти, то аж слина з уст тиче. Шкоджу що сам не 'кушав' качку з яблуками та тушкованою капустою, яку українці залюбки готують на свята' Цікаво що словаки так уважають соланини як українці, бо мені уже не один раз мої русинські приятелі нагадували що сало ніяк не входить до 'правдивої русинської кухні'. Я розумію що русинська кухня, це не словацька, але думав що є багато подібностій.

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини