Усе в шоколаді. Розмова з відомим ужгородським кондитером Валентином Штефаньо

Знаменитий ужгородський кондитер Валентин Штефаньо напередодні свята всіх закоханих поділився з журналісткою своїми секретами і рецептами

Усе в шоколаді. Розмова з відомим ужгородським кондитером Валентином Штефаньо

Якщо ви цікавитеся диваками, то, напевно, чули про Валентина Штефаньо з Ужгорода. 31–річний закарпатець прославився тим, що робить із шоколаду і тіста оригінальні штуки: понад 20–кілограмове пасхальне яйце, 10–, а потім 20–кілограмова новорічні ялинки, плаття з тістечок для нареченої. Ексклюзивні шедеври кондитерського мистецтва навряд чи з’явилися б, якби не сестра — теж Валентина, яка зараз живе у Франції. Весільне плаття не уявити без дружини кондитера — Вікторії. Тож напередодні свята всіх закоханих — про Валентина, Валентину і Вікторію ("жінку" і "перемогу").

Про Париж

Мліючи від насолоди з повним ротом цукерок чи вишуканих тістечок, ми навряд чи уявляємо, які предмети використовують, щоб їх зробити. Для мене стало дивиною, що для темперування (перемішування) шоколаду в кондитерському цеху Валентин Штефаньо використовує пласку широку металеву "дощечку" з пластмасовою ручкою, яка нагадує малярське знаряддя для розрівнювання стін. Пласт шоколаду кондитер розрізає на окремі квадратні цукерочки величезним ножем, якому місце, здається, десь у м’ясних рядах. Загалом, Валентин за роботою мені чимось нагадав Лінгвіні — головного героя мультфільму "Рататуй": високого зросту, з високим ковпаком на голові. І до Франції українець Штефаньо уже порівняно давно має стосунок.

Одинадцять років тому до країни, чиїми візитівками є висока мода і кулінарія для гурманів, разом із сім’єю переїхала тепер уже 40–річна сестра ужгородського кондитера і його тезка Валентина. Випускниця торгово–економічного інституту закінчила там кондитерську школу і почала працювати з тістом та шоколадом. Валентин у 1997 році закінчив Ужгородське кулінарне училище. Так брат і сестра стали колегами — у різних країнах. У 2008 році Валентин і Валентина, представляючи Україну, брали участь у міжнародному чемпіонаті кондитерського мистецтва у Парижі. Серед 12 учасників вони разом із канадськими колегами вибороли четверте місце. Уже два роки, як в Україні зареєстрована торгова марка Valentin&Valentina Shtefanjo, яку знають і у Франції.

Шоколад — це жива істота, впевнений Валентин Штефаньо. Тільки на перший погляд зробити з цього матеріалу цукерку чи тортик легко і просто. Будь–який шоколад містить чотири інгредієнти, що відповідають за блиск, кристалізацію, хрусткість та тягучість. Щоб вони сповна проявили себе, приміром, у 55–процентному шоколаді, його спочатку потрібно розплавити до температури 55—60 градусів, хвилин 5 темперувати, потім різко охолодити на гранітній поверхні до 29 градусів, потім знову підігріти.

Зовсім просто і порівняно швидко можна трохи не кожного ранку готувати, наприклад, шоколадний мус за рецептом Валентина Штефаньо. Спочатку треба розтопити 200 г чорного шоколаду, додати 14 г попередньо замоченого желатину, що вже розбух, і перемішувати, поки не утвориться однорідна маса. Потім збити 500 г натуральних вершків і поступово вводити у шоколадно–желатинову суміш.

Подарунок власноруч

Для Валентина Штефаньо 14 лютого і особисте свято — іменини, і загальне, як Новий рік. Найкращі подарунки для своєї половини — зроблені власними руками: шоколадні цукерки чи коробочки для них з отвором у вигляді серця, переконує шоколадний маестро. Можна зробити і торт, наприклад ягідний. (В авторському виконанні Штефаньо — це шарлотка з ягодами, яку Валентин поміщає у бесквітні кошики. Проте у домашніх умовах простіше робити не окремі тістечка, а торт). Для випікання бісквітної основи потрібно 4 яйця та по 100 г цукру і борошна. Спочатку збиваємо яйця (буде швидше, якщо білки збивати окремо), потім додаємо цукор і продовжуємо перетворювати все на повітряну піну. Насамкінець всипаємо борошно і перемішуємо інгредієнти вручну чи дерев’яною лопаткою. Поверх бісквіту має бути баварський мус. Його роблять із заварених 220 г молока, 110 г жовтків та 160 г цукру, в які додають 13 г розмоченого желатину. Останніми у мус треба ввести 490 г збитих вершків. Ще один шар торту — ягоди чи фрукти на ваш вибір: малина, суниці, шматки свіжого яблука чи консервованих ананасів, зверху залиті желе (желатин плюс компот).

Валентина Неліна, "Україна молода"
10 лютого 2010р.

Теги: Штефаньо, кондитер, шоколад, Франція

НОВИНИ: Соціо

14:12
В Анталії студентка УжНУ виборола два “золота” чемпіонату світу з шашок Фото новина
13:05
У Мукачеві прощатимуться із полеглим захисником Романом Погребняком Фото новина
12:16
Книга закарпатського письменника Андрія Любки вийшла у США Фото новина
10:58
6 листопада на Закарпатті очікується суха погода з туманами
09:10
Закарпатські музейники та артисти створили відеопроєкт про звучання народних інструментів Фото новина
17:56
В Ужгороді п’яний водій спричинив ДТП біля торгового центру Фото новина
16:14
/ 2
На ПП «Чоп (Дружба)» викрили пасажира з фальшивими документами про інвалідність Фото новина
15:57
/ 5
"Євроінтеграційний" і "екологічний" комітети ВР на виїзному засіданні на Закарпатті вивчатимуть проблему з будівництвом вітроелектростанцій на високогір'ї
15:20
/ 1
У Мукачеві попрощалися із полеглим на війні з рф захисником Тіберієм Полянським Фото новина
14:20
Мукачево запрошує на шаховий турнір — Кубок Святого Михаїла
13:23
У Мукачеві зустріли евакуйовану родину із Запорізької області Фото новина
12:09
/ 1
На Закарпатті зафіксували дві спроби незаконного вивезення дітей за кордон Фото новина
11:04
/ 2
На Закарпатті переправники облаштували «власний» пункт пропуску біля КПП «Вилок» Фото новина
10:09
На високогір’ї Карпат фіксують мороз до -4°C і північний вітер Фото новина
09:05
Закарпаттяобленерго повідомило графік відключень електроенергії на 5 листопада
08:52
/ 1
АРМА передало в управління "Ведмежу діброву" Медведчука на Закарпатті
18:01
У жовтні в Ужгороді народилися 180 малюків, серед них дві двійні
17:11
/ 1
На Закарпатті викрили офіцера Міноборони, який заробляв на незаконному переправленні військовозобов’язаних Фото новина
16:25
/ 2
На Донеччині поліг Юрій Бенко з Тересви на Тячівщині Фото новина
15:13
На Закарпатті відкрили набір на тримісячний курс національного спротиву
13:59
/ 2
Судитимуть закарпатця, який воює на боці російських окупантів
12:59
На війні з рф поліг захисник із Буштина Юрій Шебедяк Фото новина
11:59
/ 1
На Закарпатті, щоби унеможливити нові прориви авто, біля пунктів пропуску встановили бетонні блоки-загороджувачі Фото новина
10:49
На Мукачівщині у ДТП травмувався водій легковика
10:00
/ 3
У Перечині через будівництво нового ЖК перенесуть блокпост прикордонників Відео новина
» Всі новини