Усе в шоколаді. Розмова з відомим ужгородським кондитером Валентином Штефаньо

Знаменитий ужгородський кондитер Валентин Штефаньо напередодні свята всіх закоханих поділився з журналісткою своїми секретами і рецептами

Усе в шоколаді. Розмова з відомим ужгородським кондитером Валентином Штефаньо

Якщо ви цікавитеся диваками, то, напевно, чули про Валентина Штефаньо з Ужгорода. 31–річний закарпатець прославився тим, що робить із шоколаду і тіста оригінальні штуки: понад 20–кілограмове пасхальне яйце, 10–, а потім 20–кілограмова новорічні ялинки, плаття з тістечок для нареченої. Ексклюзивні шедеври кондитерського мистецтва навряд чи з’явилися б, якби не сестра — теж Валентина, яка зараз живе у Франції. Весільне плаття не уявити без дружини кондитера — Вікторії. Тож напередодні свята всіх закоханих — про Валентина, Валентину і Вікторію ("жінку" і "перемогу").

Про Париж

Мліючи від насолоди з повним ротом цукерок чи вишуканих тістечок, ми навряд чи уявляємо, які предмети використовують, щоб їх зробити. Для мене стало дивиною, що для темперування (перемішування) шоколаду в кондитерському цеху Валентин Штефаньо використовує пласку широку металеву "дощечку" з пластмасовою ручкою, яка нагадує малярське знаряддя для розрівнювання стін. Пласт шоколаду кондитер розрізає на окремі квадратні цукерочки величезним ножем, якому місце, здається, десь у м’ясних рядах. Загалом, Валентин за роботою мені чимось нагадав Лінгвіні — головного героя мультфільму "Рататуй": високого зросту, з високим ковпаком на голові. І до Франції українець Штефаньо уже порівняно давно має стосунок.

Одинадцять років тому до країни, чиїми візитівками є висока мода і кулінарія для гурманів, разом із сім’єю переїхала тепер уже 40–річна сестра ужгородського кондитера і його тезка Валентина. Випускниця торгово–економічного інституту закінчила там кондитерську школу і почала працювати з тістом та шоколадом. Валентин у 1997 році закінчив Ужгородське кулінарне училище. Так брат і сестра стали колегами — у різних країнах. У 2008 році Валентин і Валентина, представляючи Україну, брали участь у міжнародному чемпіонаті кондитерського мистецтва у Парижі. Серед 12 учасників вони разом із канадськими колегами вибороли четверте місце. Уже два роки, як в Україні зареєстрована торгова марка Valentin&Valentina Shtefanjo, яку знають і у Франції.

Шоколад — це жива істота, впевнений Валентин Штефаньо. Тільки на перший погляд зробити з цього матеріалу цукерку чи тортик легко і просто. Будь–який шоколад містить чотири інгредієнти, що відповідають за блиск, кристалізацію, хрусткість та тягучість. Щоб вони сповна проявили себе, приміром, у 55–процентному шоколаді, його спочатку потрібно розплавити до температури 55—60 градусів, хвилин 5 темперувати, потім різко охолодити на гранітній поверхні до 29 градусів, потім знову підігріти.

Зовсім просто і порівняно швидко можна трохи не кожного ранку готувати, наприклад, шоколадний мус за рецептом Валентина Штефаньо. Спочатку треба розтопити 200 г чорного шоколаду, додати 14 г попередньо замоченого желатину, що вже розбух, і перемішувати, поки не утвориться однорідна маса. Потім збити 500 г натуральних вершків і поступово вводити у шоколадно–желатинову суміш.

Подарунок власноруч

Для Валентина Штефаньо 14 лютого і особисте свято — іменини, і загальне, як Новий рік. Найкращі подарунки для своєї половини — зроблені власними руками: шоколадні цукерки чи коробочки для них з отвором у вигляді серця, переконує шоколадний маестро. Можна зробити і торт, наприклад ягідний. (В авторському виконанні Штефаньо — це шарлотка з ягодами, яку Валентин поміщає у бесквітні кошики. Проте у домашніх умовах простіше робити не окремі тістечка, а торт). Для випікання бісквітної основи потрібно 4 яйця та по 100 г цукру і борошна. Спочатку збиваємо яйця (буде швидше, якщо білки збивати окремо), потім додаємо цукор і продовжуємо перетворювати все на повітряну піну. Насамкінець всипаємо борошно і перемішуємо інгредієнти вручну чи дерев’яною лопаткою. Поверх бісквіту має бути баварський мус. Його роблять із заварених 220 г молока, 110 г жовтків та 160 г цукру, в які додають 13 г розмоченого желатину. Останніми у мус треба ввести 490 г збитих вершків. Ще один шар торту — ягоди чи фрукти на ваш вибір: малина, суниці, шматки свіжого яблука чи консервованих ананасів, зверху залиті желе (желатин плюс компот).

Валентина Неліна, "Україна молода"
10 лютого 2010р.

Теги: Штефаньо, кондитер, шоколад, Франція

НОВИНИ: Соціо

18:45
/ 10
Підтверджено загибель на війні захисника із села Майдан на Міжгірщині - Володимира Вдовенка Фото новина
16:12
/ 1
Спалах гепатиту А на Хустщині продовжує поширюватися
14:26
/ 1
На Закарпатті камера прикордонників зафіксувала бурого ведмедя Фото новина
12:28
У центрі Ужгорода розшукали зниклу восьмирічну дівчинку Фото новина
10:46
/ 2
У ДТП на Берегівщині загинув 15-річний хлопець, ще двоє підлітків у тяжкому стані Фото новина
09:09
/ 1
Закарпатські лікарі відновили ріст кістки 12-річній пацієнтці без складної операції Фото новина
18:03
/ 4
В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні з рф поліцейським Юрієм Василиженком Фото новина
16:05
/ 2
На Закарпатті за два тижні спіймали 21 водія напідпитку
14:14
/ 1
Закарпатці зустріли евакуаційний поїзд із ДніпропетровщиниФото новина
12:45
/ 2
Найстарша жителька Іршавської громади відсвяткувала 104-й день народження Фото новина
10:35
Перший незалежний іспит з медицини невідкладних станів стартував на Закарпатті Фото новина
18:04
Ужгородські митники вилучили незадекларовані 20 тис. євро у харків’янина Фото новина
16:51
У Мукачеві засудили наркоторгівця до 6 років ув’язнення Фото новина
15:42
У Мукачеві окропили землю молодим вином на відкритті міжнародного форуму виноробів Фото новина
14:38
/ 2
На Закарпатті викрили групу залізничників, які крали дизпаливо з локомотивів Фото новина
13:24
У Бедевлі 35-річна водійка збила підлітка й врізалася в дерево Фото новина
12:40
/ 1
Сусіди врятували будинок у Загатті від масштабної пожежі Фото новина
11:59
В Ужгороді чоловік напав на сусідку й пограбував її Фото новина
10:55
/ 1
В Ужгороді попрощаються із захисником Олександром Поповичем Фото новина
10:12
На Закарпатті 14 листопада очікується хмарна погода та туман
09:01
Ветеран встановив рекорд України, підкоривши Говерлу з трьома ампутаціями Фото новина
18:41
На Закарпатті відкрили першу бочку вина врожаю 2025 року Фото новина
17:32
/ 4
На Закарпатті прикордонник переправляв ухилянта до Румунії за криптовалюту Фото новина
16:54
/ 1
На Берегівщині попрощаються із захисником Іваном Серебряковим Фото новина
16:05
На Тячівщині вогнеборці врятували будинок багатодітної родини Фото новина
» Всі новини