Усе в шоколаді. Розмова з відомим ужгородським кондитером Валентином Штефаньо

Знаменитий ужгородський кондитер Валентин Штефаньо напередодні свята всіх закоханих поділився з журналісткою своїми секретами і рецептами

Усе в шоколаді. Розмова з відомим ужгородським кондитером Валентином Штефаньо

Якщо ви цікавитеся диваками, то, напевно, чули про Валентина Штефаньо з Ужгорода. 31–річний закарпатець прославився тим, що робить із шоколаду і тіста оригінальні штуки: понад 20–кілограмове пасхальне яйце, 10–, а потім 20–кілограмова новорічні ялинки, плаття з тістечок для нареченої. Ексклюзивні шедеври кондитерського мистецтва навряд чи з’явилися б, якби не сестра — теж Валентина, яка зараз живе у Франції. Весільне плаття не уявити без дружини кондитера — Вікторії. Тож напередодні свята всіх закоханих — про Валентина, Валентину і Вікторію ("жінку" і "перемогу").

Про Париж

Мліючи від насолоди з повним ротом цукерок чи вишуканих тістечок, ми навряд чи уявляємо, які предмети використовують, щоб їх зробити. Для мене стало дивиною, що для темперування (перемішування) шоколаду в кондитерському цеху Валентин Штефаньо використовує пласку широку металеву "дощечку" з пластмасовою ручкою, яка нагадує малярське знаряддя для розрівнювання стін. Пласт шоколаду кондитер розрізає на окремі квадратні цукерочки величезним ножем, якому місце, здається, десь у м’ясних рядах. Загалом, Валентин за роботою мені чимось нагадав Лінгвіні — головного героя мультфільму "Рататуй": високого зросту, з високим ковпаком на голові. І до Франції українець Штефаньо уже порівняно давно має стосунок.

Одинадцять років тому до країни, чиїми візитівками є висока мода і кулінарія для гурманів, разом із сім’єю переїхала тепер уже 40–річна сестра ужгородського кондитера і його тезка Валентина. Випускниця торгово–економічного інституту закінчила там кондитерську школу і почала працювати з тістом та шоколадом. Валентин у 1997 році закінчив Ужгородське кулінарне училище. Так брат і сестра стали колегами — у різних країнах. У 2008 році Валентин і Валентина, представляючи Україну, брали участь у міжнародному чемпіонаті кондитерського мистецтва у Парижі. Серед 12 учасників вони разом із канадськими колегами вибороли четверте місце. Уже два роки, як в Україні зареєстрована торгова марка Valentin&Valentina Shtefanjo, яку знають і у Франції.

Шоколад — це жива істота, впевнений Валентин Штефаньо. Тільки на перший погляд зробити з цього матеріалу цукерку чи тортик легко і просто. Будь–який шоколад містить чотири інгредієнти, що відповідають за блиск, кристалізацію, хрусткість та тягучість. Щоб вони сповна проявили себе, приміром, у 55–процентному шоколаді, його спочатку потрібно розплавити до температури 55—60 градусів, хвилин 5 темперувати, потім різко охолодити на гранітній поверхні до 29 градусів, потім знову підігріти.

Зовсім просто і порівняно швидко можна трохи не кожного ранку готувати, наприклад, шоколадний мус за рецептом Валентина Штефаньо. Спочатку треба розтопити 200 г чорного шоколаду, додати 14 г попередньо замоченого желатину, що вже розбух, і перемішувати, поки не утвориться однорідна маса. Потім збити 500 г натуральних вершків і поступово вводити у шоколадно–желатинову суміш.

Подарунок власноруч

Для Валентина Штефаньо 14 лютого і особисте свято — іменини, і загальне, як Новий рік. Найкращі подарунки для своєї половини — зроблені власними руками: шоколадні цукерки чи коробочки для них з отвором у вигляді серця, переконує шоколадний маестро. Можна зробити і торт, наприклад ягідний. (В авторському виконанні Штефаньо — це шарлотка з ягодами, яку Валентин поміщає у бесквітні кошики. Проте у домашніх умовах простіше робити не окремі тістечка, а торт). Для випікання бісквітної основи потрібно 4 яйця та по 100 г цукру і борошна. Спочатку збиваємо яйця (буде швидше, якщо білки збивати окремо), потім додаємо цукор і продовжуємо перетворювати все на повітряну піну. Насамкінець всипаємо борошно і перемішуємо інгредієнти вручну чи дерев’яною лопаткою. Поверх бісквіту має бути баварський мус. Його роблять із заварених 220 г молока, 110 г жовтків та 160 г цукру, в які додають 13 г розмоченого желатину. Останніми у мус треба ввести 490 г збитих вершків. Ще один шар торту — ягоди чи фрукти на ваш вибір: малина, суниці, шматки свіжого яблука чи консервованих ананасів, зверху залиті желе (желатин плюс компот).

Валентина Неліна, "Україна молода"
10 лютого 2010р.

Теги: Штефаньо, кондитер, шоколад, Франція

НОВИНИ: Соціо

10:42
Жителеві Рокосова на Хустщині в Інституті серця пересадили донорське серце Відео новина
10:10
На Закарпатті заборонили святкову ілюмінацію та підсвітку рекламних вивісок
09:02
Оприлюднено графік погодинних вимкнень електроенергії на Закарпатті 12 грудня
18:20
/ 1
У Мукачеві зустріли родину, що прибула з Дніпропетровщини Фото новина
17:20
В Ужгороді попрощалися із 27-річним прикордонником Дмитром Павличем Фото новина
15:06
/ 1
Довгожителька із Закарпаття Ніна Пудченко відзначила 100-річний ювілей Фото новина
13:39
Ужгород спрямує 100 мільйонів на підтримку військових у 2026–2027 роках
13:15
В Ужгород та Мукачево привезуть Вифлеємський Вогонь Миру 14 грудня
11:23
/ 2
У Воловці в річці потонув 75-річний чоловік
10:16
В Ужгороді попрощаються із загиблим захисником Володимиром Бирою Фото новина
16:37
/ 1
На війні з РФ поліг захисник із Виноградова Сергій Калмиков
15:37
На Закарпатті за тиждень зафіксували 646 випадків перевищення швидкості
13:23
У Мукачеві розподілили понад 3,5 млн грн на допомогу військовим, родинам та хворим
12:17
В Ужгороді завтра попрощаються із захисником Дмитром Павличем Фото новина
16:51
/ 2
ВККС внесла до ВРП рекомендації про призначення 10 переможців конкурсу на посади в Закарпатському апеляційному суді
14:58
/ 1
У Мукачеві засудили підлітків, які жорстоко напали й зґвалтували жінку Фото новина
12:20
/ 2
Туристи принесли Закарпаттю понад 30 млн грн за рік Фото новина
11:24
У Рахові підтвердили загибель 26‑річного захисника Мирослава Гощука Фото новина
09:07
Прогнозований графік погодинних відключень електроенергії на Закарпатті 9 грудня
16:09
/ 2
Відомому співаку Степану Гізі ампутували ногу
13:46
/ 4
Прикордонник "Матадор": "Я не міг загинути, коли мене чекала така дівчина" Фото новина
12:41
В Ужгороді попрощаються з Героєм з Херсону Дмитром Баніним Фото новина
10:14
В Ужгороді вкотре провели акцію підтримки полонених та зниклих безвісти Фото новина
09:02
Графік відключень електроенергії на Закарпатті на 8 грудня
16:34
Підтвердили загибель 33-річного військового із Дешковиці на Хустщині Василя Мікеша Фото новина
» Всі новини