На Закарпатті відкрили Центр українсько-польських ініціатив

Відбулося засідання Ужгородського прес-клубу, головною темою обговорення якого стало відкриття в Ужгороді Проекту “Центр українсько-польських ініціатив – створення стійкої платформи для розвитку прикордонних територій”.

Як розповів координатор Проекту Вадим Пилипенко, відтепер Закарпаття тісно та максимально ефективно співпрацюватиме із Польщею. Оскільки основною метою Проекту є забезпечення гармонійного розвитку прикордонних територій шляхом створення умов для співпраці між органами влади, комерційним структурами та громадськими організаціями у прикордонних регіонах України і Польщі. Він також зауважив, що діяльність Центру відповідає положенням прийнятого розпорядження голови Закарпатської ОДА «Про програму розвитку транскордонного співробітництва на 2007 рік».
Проект фінансується Європейським Союзом та реалізовується Фондом розвитку транскордонного співробітництва і СЕЗ в особі його президента Івана Устича, який наголошує на тому, що кордони між державами не повинні бути бар’єрами на шляху співробітництва. Іван Устич також висловив сподівання, що за два роки діяльності Проекту буде зокрема підготовлено усю необхідну базу для відкриття пішохідних переходів між Закарпаттям і Підкарпатським воєводством (Польща), ініціатива чого вже висловлена. З польського боку процес утруднює прилягання до кордонну заповідної зони, однак до самої межі з Україною прокладено дорогу і справа насправді лише за політичною волею сторін та активною позицією населення. Якщо Проект за 2 роки своєї роботи продемонструє наявну мережу двосторонніх зв’язків, то йтиметься вже й про відкриття на Закарпатті польського консульства.

Вадим Пилипенко зазначив, що Проект планує залучити до співпраці усі райони Закарпаття, а надто Великоберезнянський та Перечинський. Хоч йдеться не про вирішення окремих специфічних проблем того чи іншого регіону, а створення спільної інституційної платформи, орієнтованої на довгострокову перспективу і зосереджену на питаннях постійного інформаційного обміну, надання консультаційної допомоги різним верствам населення сусідніх держав на основі рівних можливостей.

Як відомо, економіка як України, так і Польщі, мають спільні завдання та проблеми, наприклад, розвиток сільського господарства, вугільної, сталеливарної галузі тощо. До речі, минулоріч через 6 переходів на 500-кілометровій зоні кордону з Польщею здійснено 19 600 000 переходів. Польща стала першою державою в Східній Європі, котра звільнилася від комуністичного минулого і почала не просто активно, але й успішно проводити політичні і економічні реформи. Сьогодні Польща активно підтримує євроінтеграційні плани України. Менеджер Проекту Федір Петканич звернув увагу на необхідність та можливості підвищення рівня розвитку українсько-польського підприємництва. Станом на сьогодні частка Польщі у зовнішньоторговельному обороті Закарпатської області складає 3,9 %, а з 2004 до 2006 року товарообіг зріс з 9 до 21 млн. доларів США. В області діють 22 українсько-польські спільні підприємства.

Для реалізації завдань Проекту зокрема буде відкрито Центри Українсько-польських ініціатив у м. Ужгороді, м. Любліні та представництво у м. Львові. Крім того, буде запроваджено комплексну програму інформування, навчання та консультування для державних службовців, представників малого і середнього бізнесу, громадських організацій та населення.

Менеджер Проекту Галина Бабунич розповіла, що особливу увагу Центр українсько-польських ініціатив присвячуватиме налагодженню контактів між громадськими організаціями Закарпаття та Польщі. Для них у рамках Проекту проводитимуться тренінги із стратегічного планування, проектного менеджменту, фандрайзингу тощо. Особливістю Проекту, як стверджують його представники, є те, що розробка і проведення нових заходів будуть продовжені й після його завершення.

Цього року планується провести в Ужгороді міжнародну науково-практичну конференцію «Україна-Польща» та Дні Добросусідства на українсько-польському кордоні. Закарпатські інституції увійдуть до міжнародної мережі партнерів, а краяни матимуть змогу отримати фахову інформацію щодо можливостей українсько-польської співпраці.

Наразі фахівці Проекту розпочали роботу над підготовкою участі Закарпатської області у травневій книжковій виставці, що відбудеться у Польщі і на якій цьогоріч Україну прийматимуть як почесного гостя. Минулого року у такій ролі виступала Росія і у складі делегації з 1500 осіб зарекомендувала себе як потужного книговидавця. В Україні ж на урядовому рівні досі не розпочато підготовки до такого візиту.
29 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини