В Ужгороді вийшла книжка "Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у с. Бедевля"

В інтелектуальному просторі Закарпатського краю з'явилася історична праця про один із древніх православних монастирів - Свято-Іоанно-Предтеченський, що у селі Бедевля Тячівського району.

В Ужгороді вийшла книжка "Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у с. Бедевля"

Книга під назвою "Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у с. Бедевля" вийшла друком у кінці грудня 2009 року у Всеукраїнському державному видавництві "Карпати", що в місті Ужгород.

Авторами праці стали вже відомий молодий історик, директор Богословсько-історичного дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидат історичних наук, доктор філософії, доцент кафедри історії України УжНУ,  Юрій Васильович Данилець та благочинний Грушівського чоловічого монастиря - ієромонах Пімен (Мацола).

Книга видана під грифом кафедри історії України УжНУ та Хустської православної єпархії. Автори отримали благословення на друк від архієпископа Хустського і Виноградівського Марка (Петровцій).

Рецензентом книги став доктор історичних наук, проф. Д.Д. Данилюк та кандидат історичних наук, доц. В.В. Міщанин.

Книга поділена на вступ, 3 тематичні розділи, які в свою чергу мають свої підрозділи, висновки, персоналії, додатки, список використаних джерел та літератури. Загальна бібліографія книги складає 81 положення, включаючи і джерела. Обсяг книги склав 189 сторінок.

 Форпост Православ'я XVIII - XX століть

Історичний нарис "Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у с. Бедевля" відкриває перед нами цікаву історію одного із відомих форпостів Православ'я у XVIII і відповідно у XX століттях.

Незважаючи на те, що монастир був заснований у 1719 році з благословення відомого сповідника благочестя, єпископа Досифея (Феодоровича) (1648-1733), а в кінці століття (1788 р.) вже закритий, він відігравав величезну роль у становленні та розвитку Православної віри у регіоні. У часи насадження унії монастир проводив глибоку духовно-просвітницьку і місіонерську роботу, і своїм існуванням підкреслював світоглядну ідентичність свого народу.

У стінах цього чоловічого монастиря проходили послух і пастирське служіння відомі духівники краю. Досить пригадати таких подвижників благочестя та сповідників Православ'я як: архімандрит Боголіп (Церковник), архімандрит Василій (Пронін), архімандрит Серафим (Гайналій), архімандрит Доримедонт (Андрашко), архімандрит Алексій (Кирієвський), ієромонах Інокентій (Чопик) та інші.

Як і всі авторські праці історика Юрія Данильця, книга про Бедевлянський монастир насичена широкою архівно-документальною джерельною базою, багатьма монастирськими документами, особистими архівами тощо. Переважна більшість документів взята із Державного архіву Закарпатської області. Деяка частина з них вводиться в науковий оббіг вперше, що робить це видання своєрідним скарбом для історії сьогоднішнього Православ'я на Закарпатті загалом та Мараморощині зокрема. Живо і актуально читаються матеріали з поточних архівів Хустської Православної єпархії, Бедевлянського Свято-Іоанно-Предтеченського монастиря. Останні допомагають нам глибше зазирнути в історію цієї обителі, особливо у її сьогодення.

Відзначимо, що у співавторах Юрія Данильця на науковій ниві успішно дебютував молодий чернець і невтомний церковно-суспільний діяч Православ'я на Закарпатті, благочинний Грушівського монастиря, ієромонах Пімен (Мацола). Останній активно і щиро допомагав в написанні книги різноманітними монастирськими матеріалами. Завдяки своїй наполегливості отець Пімен виявив рідкісні документи про Бедевлянський монастир, через що ці матеріали вийшли з широкого власного архівного "підпілля" і побачили інтелектуальний світ книги. Авторська симфонія і народила цю чудову і прекрасну книгу, яку кожен поважаючий свою історію житель Закарпаття і не тільки, буде мати за честь тримати у своїй власній бібліотеці.

Прочитавши цю історичну книгу, можна констатувати, що сьогодні Православ'я на Закарпатті набуває нового формату. Формату об'єктивної, незаангажованої, справедливої церковної історії, яка базується не на легендах і переказах, а на реальному архівному матеріалі.

Лейтмотивом книги є неупереджене висвітлення історичного минулого і сьогодення Бедевлянського монастиря.

Чудовим доповненням до документального тексту книги є численні фотографії відомих подвижників та єпископів Православної Церкви, що робить книгу ще більше цікавою і ґрунтовною.

Серце радіє коли бачиш такі праці, а думка лише говорить: "Допоможи Боже і надалі таким ентузіастам своєї справи у всіх їхніх наукових починаннях і задумах".

Протодиякон Олександр Монич, "Православіє в Україні", РІСУ
04 лютого 2010р.

Теги: Бедевля, монастир, видавництво "Карпати", православний, Ужгород

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини