За підсумку 2009-го року показник захворюваності на грип на Закарпатті був на 26% вищим, ніж позаторік

Учора, 2 лютого, відбулося засідання надзвичайної протиепідемічної комісії. Обговорювався стан епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ на території Закарпатської області. Затверджено план щеплень груп ризику проти пандемічного грипу.

За підсумку 2009-го року показник захворюваності на грип на Закарпатті був на 26% вищим, ніж позаторік

Про це "Закарпаття онлайн" повідомили в управлінні інформації та зв'язків  із громадськістю Закарпатської ОДА.
 
Як повідомила заступник головного  державного  санітарного лікаря   області   Світлана Піца, за підсумками 2009 року інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ становив 13643,6  на 100 тис. населення,  що на 26 відсотків вище,  ніж у попередній рік. Найвищі показники захворюваності реєстрували в Ужгороді, Мукачеві,  Берегівському, Іршавському,  Ужгородському, Хустському районах.
   
Також доповідач нагадала присутнім перебіг епідемічного ускладнення з грипу та ГРВІ наприкінці минулого року.
 
- Вже 8 тижнів перевищення епідпорогу  в цілому по області не реєструється, - констатувала Світлана Піца. - За 4 тижні  цього року  зареєстровано 15432 випадки  захворювань на ГРВІ, що становить 1250,8 на 100 тис. населення. Недужають на гострі респіраторні вірусні інфекції й діти - зареєстровано 8986 випадків.

За даними   епідеміологічного  моніторингу, на поточному, четвертому, тижні  року в області зареєстровано  4851  випадок захворювання на ГРВІ, що в 1,1 рази вище показника за   попередній тиждень. Разом з тим показник захворюваності становить 393,1 на 100 тис. населення, що  нижче   епідемічного порогу  в 1,8 рази.
 
На 3 із 15 адмінтериторіях області, зокрема, Мукачево, Мукачівському, Ужгородському районах рівні захворюваності  вищі епідпорогів.

- 56% в  структурі   недужих -   діти   до 17 років. У порівнянні з попереднім тижнем  відмічається ріст захворюваності закарпатців шкільного віку  на 39,5% (відповідно з 1078 до 1784 особи). За 4 тиждень госпіталізовано 234 хворих, в т.ч. 171 дитина, - повідомила Світлана Піца.

За весь період епідускладнення 2009-2010 років в заклади охорони  здоров'я  області звернулося 99377 закарпатців. Інтенсивний   показник становить 8015,7  на 100 тисяч  населення.  Питома вага дітей в структурі захворілих становить  51,2%.  Зареєстровано 12 летальних випадків.

За результатами досліджень вірусологічної лабораторії Центральної СЕС МОЗ України, в області підтверджена циркуляція  пандемічного та сезонного грипу.

На 1 лютого  з лікарень виписано 6653 краян.  Із загальної кількості виписаних   з заключним діагнозом "грип і пневмонія" - 1705 осіб,  у т.ч.    452 вагітних (у т.ч. із заключним діагнозом  "грип і пневмонія" -  74 особи)  та  3658  дітей,   (у т.ч. із заключним діагнозом "грип і пневмонія" -  645).

Хворіють і медики. Від   початку  епідемії в заклади  охорони   здоров'я  області     звернулося  1033 медичних працівників.

У зв'язку з перевищенням порогових рівнів на 1 лютого обмежувальні  заходи   запроваджені в  одній ЗОШ  І - ІІІ ст. та одному дитячому садочку Ужгородського району. Через різке пониження температури повітря в Рахівському районі відділ освіти з 25до 29 січня цього року тимчасово припинив  функціонування восьми шкіл у шістьох населених пунктах.

У відповідності із чинним законодавством (стаття 8 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб"), забезпечення вакцинами для щеплень проти грипу здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів. Як альтернативне джерело рекомендується закупівля вакцин   за кошти фондів охорони праці підприємств, установ та організацій,   а  також   у приватному порядку. За  умови   прийняття   рішення   Міністерства  охорони  здоров'я  вакцина для груп ризику проти пандемічного грипу   може  бути  поставлена  централізовано. В Україні завершуються її клінічні випробування.

На  01 лютого на виконання відповідної постанови головного державного санітарного лікаря України про заходи щодо вакцинації населення проти грипу, в т.ч. пандемічного, в області проти сезонного грипу щеплено 2682 особи, з них  156 дітей до 5-ти років, 631 дитина від  6 до 15 років.
 
Загальна  кількість осіб  із  груп  медичного  та  епідемічного  ризику,  що  підлягають  щепленням  проти  пандемічного  грипу,  по  області становить    55970 осіб.

У цьому році, після закінчення зимових канікул в навчально-виховних закладах, санепідеміологи провели 237  перевірок. Порушення температурного режиму виявлено в 15  закладах. Головними державними санітарними лікарями  Виноградівського, Мукачівського, Перечинського районів  та міст Ужгород, Мукачево винесено  16 постанов про тимчасове припинення експлуатації  закладів та окремих їх приміщень  через недотримання температурного режиму. Це, зокрема ДНЗ №  21, що в Ужгороді (з 18.01.10р.  діяльність відновлена); ЗОШ І-ІІ ст. с. Турички Перечинського району (пришкільний інтернат та 2 класні приміщення); ЗОШ І-ІІ ст с. Туриця  Перечинського району (одне класне приміщення); ЗОШ І-ІІ ст. с. Новоселиця Перечинського району (одне класне приміщення); ДНЗ с. Лавки Мукачівського району; ДНЗ № 3 смт. Чинадієво Мукачівського району; ЗОШ І-ІІІ ст. смт. Чинадієво (корпус початкових класів  с. Глинянець); ЗОШ І-ІІІ ст.  с. Обава Мукачівського району (три класні приміщення); Мукачівська ЗОШ № 6 (два класні приміщення); ДНЗ № 33 м. Мукачево (ясельна група).

За підсумками засідання комісія прийняла ряд конкретних рішень.

03 лютого 2010р.

Теги: грип, захворюваність, епідпоріг, епідемічний, щеплення, ГРВІ

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини