Іван Дербак, директор НПП "Синевир": "Сподіваємося на усвідомлені дії громадян у стосунках з природою"

Національний природний парк "Синевир" - унікальна природно-заповідна установа, що знаходиться у Горганському високогір'ї Закарпатської області. Вона відома, передусім, Синевирським озером - водно-болотним угіддям міжнародного значення, одним із семи чудес України, а також раритетними сфагновими оліготрофними болотами Глуханя і Замшатка, густою річковою сіткою і щедрими лісами, рідкісною флорою та фауною.

Іван Дербак, директор НПП "Синевир": "Сподіваємося на усвідомлені дії громадян у стосунках з природою"

Минулого року парку виповнилося 20 років. З 2003-го установою керує Іван Степанович Дербак, якому за особливі успіхи у справі охорони довкілля Президент України цими днями присвоїв звання "Заслужений природоохоронець України". Інтерв’ю з цією людиною пропонуємо нашим читачам. Говоритимемо про труднощі й успіхи, які спіткають національний парк.

– Масове всихання ялинових насаджень – це одна з найбільших проблем НПП "Синевир". В якому стані зараз ліси парку, що є причиною всихання і як з цим боротися?

– У дорадянський період на тих типах лісорослинних умов, де мають зростати змішані насадження, створювалися ялинові монокультури. Це перше. Друге – як відомо, ялина має поверхневу кореневу систему, а за умов пониження ґрунтових вод, що спостерігається останнім часом, виникає проблема живлення насаджень. Крім того, починаючи з 2007 року на території національного парку відбувалися вітровали, які порушували кореневу систему дерев і як результат усього цього у 2009 році сталося масове висихання.

Вім, це проблема, яка виникла не протягом одного року і не лише у нас, а торкнулася майже усіх Карпат. Аби детальніше вивчити дане питання і об’єктивно оцінити процес ми плануємо співпрацювати зі спеціалізованими інститутами. Наразі боремось із цим явищем способом проведення санітарно-оздоровчих заходів і створення стійких мішаних насаджень. Проводячи, лісокультурну кампанію 2009 року, на території парку посаджено дерева ялини, ялиці, бука та явора на площі 100,45 га, тобто формуються складні насадження, що є більш стійкими до абіотичних та біотичних чинників, які впливають на стійкість насаджень.

– Ще однією актуальною екологічною проблемою сучасності є переробка відходів. Знаю, що це питання болюче й для НПП "Синевир", адже згідно 611 Указу Президента, в межах природно-заповідного фонду забороняється влаштовувати сміттєзвалища. Однак, непотріб накопичується, а вивозити його до відповідного місця у Міжгір’я доволі проблематично як для місцевого населення, так і для підприємств.

– Це справді серйозна проблема і не лише для національного парку, але й цілої країни. Сьогодні в Україні відсоток земель із статусом заповідності майже дорівнює відсотку територій, що займають сміттєзвалища. 

Очевидно, що створення в межах НПП "Синевир" місця для навіть тимчасового вивезення відходів є неможливим, оскільки це суперечило б нормам екологічного законодавства. Зняти проблему може створення комунальних підприємств, які би за певну плату вивозили побутове сміття від населення і підприємців регіону за межі парку. Щодо відходів тирси, то сподіваємось на активність деяких підприємців, які виготовлятимуть з неї паливні брикети.

Загалом, надіємось на усвідомлені дії громадян у стосунках з природою.

– Як часто в межах НПП "Синевир" фіксується порушення природоохоронного законодавства?

– Аналізуючи це питання бачимо, що має місце тенденція до скорочення порушень, але, як і в попередні роки на першому місці стоять самовільні рубки, обсяг яких становлять до сто метрів кубічних за рік. По виявлених фактах ми звертаємось у правоохоронні органи, з якими налагодили тісну співпрацю. У жовтні минулого року ми провели спільну нараду відповідальних працівників служби охорони з начальником РВ УМВС Людвігом Файтам та прокурором Міжгірського району Богданом Пилипом. На зібранні якраз й обговорювалися питання боротьби з порушеннями природоохоронного законодавства і ефективного їх вирішення.

НПП "Синевир" намагається робити все, аби не допустити самовільних рубок. Ми виписуємо для населення дрова і навіть будівельну деревину, з розумінням ставлячись до потреб жителів сіл регіону, які, на жаль, не мають можливості користуватися газом для опалення житлових будинків.

– Процес розширення території НПП "Синевир" за рахунок частини Вільшанського лісництва Хустського ДЛГ виявився доволі тривалим, але результативним: напередодні Нового 2010 року Президент України підписав Указ "Про розширення території національного природного парку "Синевир". Чим цінна територія, яку буде приєднано до парку?

– Дійсно, процес розширення НПП "Синевир", тобто приєднання частини Вільшанського лісництва площею 2304 га, був доволі складним. Спочатку треба було знайти спільну мову з місцевим населенням села Вільшана, підготувати і погодити документацію в різних інстанціях. Усе це потребувало чимало часу і наполегливої праці.

Територія, що приєднується, цінна, найперше, пралісами, які стають об’єктом посиленої уваги науковців. Суттєву роль у регіоні відіграє водосховище Теребле-Ріцької ГЕС. Хоча воно не увійде до національного парку, проте ця водойма є середовищем проживання водоплавних птахів. Загалом, приєднання частини Вільшанського лісництва до НПП "Синевир" - це частина такого важливого процесу як розширення екологічної мережі. У результаті цього парк матиме ще одне природоохоронне науково-дослідне відділення.

– Хтось з науковців під час конференції присвяченої 20-річчю створення НПП "Синевир", сказав, що ця установа успішно пройшла етап становлення і зараз знаходиться у стані розвитку. Які фундаментальні аспекти цього розвитку ви би виокремили?

– Власне, головні наші завдання: охорона і відтворення природних екосистем, науково-дослідні роботи, рекреація і екологічна просвіта. Усі ці напрямки й сприяють розвитку установи. По кожному з них ми маємо не погані результати.

– Дедалі частіше в НПП "Синевир" спостерігаються аномальні явища природи. Влітку 2009 року в озері Синевир рівень води знизився до рекордної позначки, в середині жовтня випав півметровий сніг, а сезон зими 2009-2010 виявився надто м’яким. Зважаючи на те, що зараз багато говориться про глобальне потепління, складається враження, що згадані вище явища природи і є локальною ознакою цього світового процесу. Що ви думаєте з цього приводу?

– Науковці розходяться в питанні причин виникнення глобальних змін клімату, але мало хто наважується заперечувати сам цей факт. Проведення конференції з кліматичних змін 7-18 грудня в Копенгагені, хоч і не дало великого результату, проте цей форум можна вважати черговою важливою сходинкою на шляху до питання глобального масштабу.

Безумовно, з кліматом відбуваються не типові процеси. Можливо, більш яскраво це помітно на рівні аналітичних методів спостереження за погодою, зокрема й на території НПП "Синевир".

– Кризовий 2009 рік не позначився на потоці туристів у парку. Навпаки, кількість рекреантів, що відвідує територію установи, передусім Синевирське озеро, щорічно зростає. Що робиться у регіоні для покращення інфраструктури, без якої ефективний розвиток туризму неможливий?

– Незважаючи на те, що минулий рік був дуже складним, все ж таки вдалося зробити чимало. Завдяки коштам, виділеним з Міністерства охорони навколишнього природного середовища, вдалося покращити інфраструктуру озера Синевир: здійснено ремонт дороги до об’єкту, відведено воду, обладнано стежку довкола угіддя, створено додаткові місця відпочинку, дитячий майданчик, встановлено численні інформаційні щити високої якості тощо.

Крім того, кожне ПОНДВ в міру своїх можливостей дбало про рекреаційну привабливість своєї території. Зрештою, ми можемо говорити про НПП "Синевир" як територію привабливу для відпочинку туристів різних вподобань. Щоправда, інфраструктуру треба покращувати й надалі. Самотужки національний парк впоратись з цим не в силах. Ситуацію може покращити серйозне фінансування з державного бюджету або капітал інвесторів.

Юрій Бабічин
27 січня 2010р.

Теги: НПП "Синевир", природний парк, заповідність

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини