Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші: "Область наразі змушена розраховувати на власні резерви"

Незважаючи на те, що 2010 рік країна розпочала без основного фінансового документу - державного бюджету, а відтак і бюджетів усіх рівнів, Закарпатська область продовжує розвиватись і будувати плани на перспективу. Цього понеділка, 25 січня, голова облдержадміністрації Олег Гаваші провів нараду з керівниками районів і міст обласного значення, головних управлінь фінансів та економіки, управлінь охорони здоров'я та освіти та інших щодо роботи в умовах, що склалися.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші: "Область наразі змушена розраховувати на власні резерви"

Насамперед Олег Гаваші звернув увагу присутніх на необхідність вжиття всіх заходів, аби забезпечити нормальне життєзабезпечення області в умовах сильних морозів. В цьому контексті важливо забезпечити оплату за спожитий газ, щоб область отримувала його в достатній кількості. Окрема тема – інвентаризація медзакладів, де використовуються кисневі балони, і забезпечення всіх заходів безпеки.

Відтак учасники наради проаналізували, які незавершені об’єкти будівництва чи реконструкції слід завершити першочергово, які по них перспективи фінансування. Узагальнювали потреби в коштах на цей рік на місцях.

З вини держказначейства України у 2009 році в області не проведено розрахунків на суму понад 70 млн. гривень, з яких 44,7 мільйона – це кошти місцевих бюджетів. З цієї загальної суми майже 27 мільйонів становлять борги по капітальних видатках на будівництво і капітальні ремонти об’єктів соціальної сфери, з яких 3,3 мільйона гривень – це зарплата будівельників. Як зазначали учасники наради, з початку року ситуація не поліпшилась, а навпаки – продовжує погіршуватись: кредиторська заборгованість зростає, і її треба чимшвидше погашати. Однак станом на 22 січня в органах держказначейства залишаються не оплаченими видатки місцевих бюджетів на суму 68,6 млн. гривень, з яких майже 50 мільйонів – це видатки по захищених статтях. Тобто у січні не проводяться платежі навіть за медикаменти, харчування, спожиті енергоносії в бюджетних установах.

На 1 січня 2010 року зі Стабілізаційного фонду для реалізації інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку область недоотримала близько 7 мільйонів гривень, тобто майже 30 відсотків запланованих коштів. При цьому навіть із профінансованих коштів 35,7 відсотка надійшли в область у грудні минулого року. Через те, що органи держказначейства не проводили розрахунків, значну частину коштів довелось повернути в державний бюджет. Через неналежне державне фінансування не введено в експлуатацію важливі для області об’єкти: школи у Дротинцях Виноградівського, Сокирниці Хустського, Новоселиці Тячівського районів, хірургічний корпус обласної клінічної лікарні  та інші. Наприкінці минулого

року із п’яти ввідних об’єктів освіти введено в експлуатацію лише дві загальноосвітні школи в с. Мала Добронь Ужгородського району (друга черга) та в  с. Негровець Міжгірського району.

На цей рік заплановано ввести в експлуатацію загальноосвітні школи у Вишці Великоберезнянського, Дротинцях Виноградівського, Лукові Іршавського, Верхній Визниці Мукачівського, Новоселиці Тячівського, Сокирниці Хустського районів, а також низку дошкільних закладів та об’єктів житлово-комунального призначення.

– Не варто особливо розраховувати на кошти з державного бюджету, адже протягом ближчого часу, швидше всього, основний фінансовий документ держави прийнятий не буде, до того ж не відомо, які будуть його параметри. Тому необхідно покладатися на власні сили. А не задіяні резерви на місцях, без сумніву, є. Тільки залишки по бюджетах розвитку області на сьогодні становлять близько 31 мільйона гривень. Тому зараз важливо визначитись із першочерговістю всіх об’єктів, не розпорошувати коштів, а зосередитись на завершенні розпочатого. Відтак максимальну увагу органам місцевого самоврядування слід звернути на консолідацію коштів бюджетів усіх рівнів, у тому числі за рахунок приватизації майна, продажу земель несільськогосподарського призначення, привабливих для інвестора. Тому я хочу, щоб із цієї наради ви всі вийшли із налаштуванням на конкретну роботу, – наголосив на завершення Олег Гаваші.

Управління інформації та зв'язків із громадськістю Закарпатської ОДА
26 січня 2010р.

Теги: бюджет, морози, інвестиційний, економічний,

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини