В Ужгороді серед школярів і студентів провели конкурс "Якби президентом був я"

Кілька місяців тому Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України оголосило конкурс творчих шкільних робіт і студентських проектів "Якби президентом був я". Нині конкурсне журі підвело підсумки і визначило переможців у трьох вікових категоріях та серед студентства. Однак, неформальними переможцями слід визнати усіх без винятку учасників конкурсу (близько ста робіт і проектів) - настільки злободенними і державницькими за своєю сутністю виявилися роботи юних ужгородців.

В Ужгороді серед школярів і студентів провели конкурс "Якби президентом був я"

Конкурс проводився з метою „активізації громадської активності, виховання патріотизму у школярів і студентства до своєї держави і рідного краю, вироблення здатності державного і стратегічного мислення на основі аналізу проблем у суспільстві, надання юним представникам громади можливості висловити своє бачення вирішення проблем розвитку України”. І дарма дехто з дорослих налаштований скептично і зверхньо до самої ідеї конкурсу та його значення для середовища молоді. Ми за останні п’ять років самі створили ситуацію, коли Україну можна вважати країною з найбільш заполітизованим суспільством серед світової спільноти держав.

І все було б непогано, якби в сукупності дій усіх чинників переважав би рух у напрямку демократизації суспільства і влади. Насправді ж існує загроза, що штучні політизація та навіювання роз’єднаності суспільства на Схід і Захід можуть стати сходинкою для легального формування автократичної влади олігархії під гаслами демократизації, оновлення та навіть порятунку нації. Подібні випадки вже стали класикою для історії, адже той же Гітлер прийшов до влади у Німеччині у 30-ті роки минулого століття на основі виборів. Один з нинішніх кандидатів у Президенти України та ставленик крупної олігархії Арсеній Яценюк, який так не любить приїздити до Ужгорода, вже давно оголосив себе фронтовиком і поборником сильної влади. Влади тих, хто оплачує десятки, якщо не сотні мільйонів доларів на виборчу кампанію?

Шкільні і студентські творчі роботи, написані в найбільш відповідальний і переломний момент новітньої історії України та ще й на тему президентської влади – це свого роду віддзеркалення існуючого нині в країні соціуму і політикуму з усіма нашими кризами й проблемами в очах підростаючого покоління. Того покоління, якому не сьогодні – завтра доведеться жити при президентській владі, яку представлятиме хтось із нинішніх кандидатів.

І найважливішим є те, що школярі і молодь бачать проблеми суспільства такими, якими вони є, здебільшого ігноруючи вплив кривих дзеркал потужних мас-медіа, що належать тим же олігархам. Так чи слід нам зверхньо відноситись до такого бачення?

Восьмикласник Андрій Поліщук із ЗОШ №5 пише у своїй роботі: „Більшість людей говорять, що справа молодих – вчитися, а політика – це справа дорослих. Але з цим погодитись важко, бо саме від суспільної свідомості молодих залежить майбутнє України”. Не завадило б тим політикам, які роками протирають штани на різного роду телевізійних ток-шоу, прогинаючись перед олігархами і викликаючи вже алергію у мільйонів українців, прочитати і таке в роботі цього ужгородського школяра: „Важко не любити свій край, але ще важче любити його таким, яким він є сьогодні. Національно свідомі люди розуміють, як важко зараз у молоді виховувати почуття патріотизму, а без цього почуття не буде й України. Зараз Україна потихеньку розкрадається, розпродається і руйнується. Врятує її лише патріотизм і національна свідомість”.

Чи не в кожній другій конкурсній шкільній роботі йдеться про незгоду з тими аморальними явищами, якими пронизані наше суспільство і влада. І в першу чергу – з корупцією, хабарництвом, деградацією культури, нівелюванням освіти та особи вчителя, цілеспрямованим стримуванням реформ, продажністю судової системи, розгулом криміналітету.

Восьмикласник Іван Копча з тривогою пише у своїй роботі: „Життя в Україні стало достатньо легким лише для тих, хто має гроші. Треба просто знати, як заплатити і кому заплатити – це називається корупцією. Виграти суд, отримати освіту і навіть стати президентом можна за допомогою грошей. Кому потрібні талант, вміння, якщо є гроші?”

Характерним для більшості шкільних робіт є не просто констатація негативних факторів і явищ, а й проектування їх на рівень загальнонаціонального значення. Що часто ладні б „не помічати” найняті олігархами титуловані „експерти” й „аналітики”.

Та написане одинадцятикласницею із ЗОШ №16 Наталією Мушак справедливо звучить вироком нинішній олігархічно-клановій системі, яка впродовж періоду незалежності просто вкрала багатства, створені народом України: „Основу основ економіки держави – стратегічні виробництва – вкрадено. Енергетику – вкрадено. Землю, здебільшого, у неправовий спосіб, вкрадено. У нас вкрадено навіть свободу слова, яка перетворена на зомбування та нав’язування. Головними проблемами нинішньої України є злодійство і корупція. Корупція стала природною ланкою взаємовідносин у цій державі”.

І цей невтішний висновок школярка робить на основі лише доступної інформації, що безумовно є всього-навсього вершиною айсберга.

Юні ужгородці по-різному висловлюють незадоволення нинішньою президентською владою – від несприйняття політики обмивання усіх брудом до більш глибоких оцінок інституту президента.
„Якщо ж бути до кінця чесною, то я не хотіла б стати Президентом! Мені не подобається весь той бруд, яким обмиваються вищі гілки нашої влади” (Вікторія Іванюк, випускниця ЗОШ №15).

„Не важливо, що саме зробить майбутній Президент. Головне, щоб він був людиною з іншим світоглядом, іншими прагненнями і, зрозуміло, - з іншими діями, демократичнішими від тих, що належать нинішній політичній еліті України” (Оксана Кіндрат, учениця ліцею „Лідер”).

Семикласниця Ольга Стефанець, що навчається в авторському навчально-виховному комплексі, вже має цілком правильно сформоване гендерне бачення: „У суспільстві, яке значною мірою є „чоловічим”, представницям слабкої статі нелегко вибороти „місце під сонцем”. Але я впевнена, що чимало жінок, як і в далекому минулому княгиня Ольга, гідні та здатні демонструвати сильну волю, гострий розум, міцний характер – якості, які нині так необхідні українському суспільству”.

Тим не менше, результати шкільного і студентського конкурсу „Якби президентом був я” засвідчили: майбутній Президент України, цілком імовірно, нині ще сидить за партою в місті Ужгороді. І завдяки праці ужгородських вчителів і професорів формує свій новий світогляд на основі світових і європейських демократичних і моральних цінностей.

До такого висновку підштовхують надзвичайно цікаві пропозиції і думки, висловлені ужгородськими школярами і студентами в своїх конкурсних роботах задля вирішення багатьох проблем українського суспільства і влади. Ці пропозиції варті окремої публікації.

15 січня 2010р.

Теги: конкурс, президент, влада, суспільство

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини