ТОП-8 кримінальних справ Виноградівської митниці у 2009 році (ФОТО)

Спільною проблемою усіх прикордонних митниць є контрабанда, яку намагаються перемістити через митний кордон України.

ТОП-8 кримінальних справ Виноградівської митниці у 2009 році (ФОТО)

Тому у служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил як і інших підрозділів митниці роботи вистачає завжди. 2009 рік не став виключенням. Проте щоденна праця та максимальні зусилля дають свої результати, які говорять самі за себе.

Пропонуємо розглянути результати протидії контрабанди Виноградівської митниці за 2009 рік у вигляді  так-званого дайджесту кримінальних справ.

У 2009 році керівництвом Виноградівської митниці було порушено 8 кримінальних справ, загальна вартість предметів контрабанди по яким становить понад 23,5 млн. грн.

Кримінальні справи порушувалися за ознаками:

- статті 201 Кримінального кодексу України „Контрабанда” (6 випадків);
- статті 305 Кримінального кодексу України „Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів” (2 випадки).

“Пиломатеріали...” – міфи про „сертифікати” розвіюються

“Пиломатеріали...” – міфи про „сертифікати” розвіюються27 січня 2009 року Виноградівською митницею порушено кримінальну справу відносно особи уповноваженої на роботу з митницею.

Підставою для такого рішення стали результати перевірок Виноградівської митниці щодо дотримання законності суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності при здійсненні експортних операцій з лісоматеріалами. У ході їх проведення виявлено ознаки фальсифікації Сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для забезпечення експортних операцій, а саме - отримання цих сертифікатів на підставі документів, які або не видавалися відповідними державними органами (лісгоспами), або в яких було виявлено невідповідність кількісних даних лісопродукції.
Підроблені документи представлялися до митного оформлення 13 разів, і стали підставою для митного оформлення експортних пиломатеріалів в кількості 473,55 м. куб. та митною вартістю 392 465, 21 грн.


Автомобіль без „прописки”

15 січня 2009 року через пункт  пропуску ”Лужанка” митного поста „Астей” слідував легковий автомобіль марки “LEXUS LX 470”, під керуванням громадянина України, який до митного контролю та митного огляду пред’явив інспекторам підроблені документи, що підтверджують право власності на даний транспортний засіб.

Митниками було звернуто увагу на той факт, що вищевказаний автомобіль має бензиновий двигун, а відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу – він працює на дизельному паливі. Крім того, було виявлено невідповідність у особливих відмітках, що були внесені до тимчасового реєстраційного талону. За інформацією наданою реєстраційним підрозділом УДАІ МВС України виявилося, що тимчасовий реєстраційний талон із зазначеними реквізитами видавався на легковий автомобіль марки “DAEWOO SENS 3HГ”, і аж ніяк не на  “LEXUS LX 470”, вартістю близько 400 тис. грн. За даним фактом  9 лютого порушено кримінальну справу.

Тютюнова контрабанда на мільйон

Рекордну кількість - 246 640 пачок прихованих цигарок загальною вартістю   1 129 611  гривень 5 квітня виявили працівники митного поста „Дяково” в ході проведення поглибленого огляду транспортного засобу марки „DAF” з напівпричепом.

Вказана вантажівка під керуванням гр. Румунії перевозила експортний вантаж „плити деревостружкові шліфовані” з м. Костопіль Рівненської області на адресу однієї з румунських фірм. У зоні митного контролю водій поводив себе знервовано і невпевнено та заперечував наявність прихованих тютюнових виробів, що і стало підставою для проведення поглибленого догляду даного транспортного засобу.
Чималий досвід пошукової роботи підтвердив, що митники не помилися. Цигарки марки „CHESTERFIELD” були приховані у спеціально виготовлених сховищах,  а саме у майстерно вирізаних порожнинах всередині деревостружкових плит.

По  факту замаху на переміщення з України в Румунію з приховуванням від митного контролю, шляхом розміщення серед вантажу в спеціально виготовлених сховищах тютюнових виробів порушено кримінальну справу.

Понад 6 млн. грн. недоборів

26 червня 2009 року керівництвом митниці порушено кримінальну справу за  фактами  протиправного переміщення з Угорщини на адресу одного з підприємств області в митному режимі “переробка на території України” продуктів харчування (кукурудза та горошок свіжоморожені) при здійсненні операцій з давальницькою сировиною, на суму 21 343 321 грн. шляхом представлення митному органу примірника зовнішньоекономічного договору, який містив неправдиві дані стосовно суті угоди.

У  результатів таких дій до державного бюджету не надійшло податків і зборів на суму 6 341 706 грн.

Аферу з контрабандним лінолеумом викрито

Однією із „сірих” схем переміщення товарів через митний кордон України є використання так-званих подвійних пакетів документів з метою заниження митної вартості переміщуваних вантажів та уникнення сплати податків у повному обсязі.

Виноградівською митницею 25 вересня 2009 року порушено кримінальну справу по факту контрабанди „покриття для підлоги з полівінілхлориду”, відомого в народі як лінолеум.

10 жовтня 2008 року митний пост „Дяково” перетинав вантажний автомобіль, що перевозив 109 рулонів вказаного покриття для підлоги. Під час митного оформлення наш співвітчизник пред'явив  інспекторам  пакет документів, згідно яких вартість вантажу складає 5 595 дол. США. Завантажений у Сербії, товар прямував на адресу однієї з ужгородських фірм. 

Однак після пропуску вказаного вантажу митницею була проведена перевірка інформації, що містилась у супровідних документах, зокрема був направлений запит до митних органів Сербії. Згідно отриманих даних, вказаний автомобіль був завантажений в м.Бачка Паланка (Сербія) на загальну суму 36 492 Євро  і в режимі експорту через угорську компанію прямував до України. В Угорщині відбулася заміна товаросупровідних документів, в яких варість вантажу зазначено вже значно меншою - 5 595 дол. США.
У результаті до Державного бюджету не надійшло близько 63 тис. грн.

Холодну зброю намагалися незаконно перевести через українсько-угорський кордон

Автомобіль марки “VOLKSWAGEN SHARAN” під керуванням громадянина України 25 вересня 2009 року перетинав  українсько-угорський кордон через  пункт пропуску „Лужанка” Виноградівської митниці. Слідуючи з Чеської республіки до України, водій та троє пасажирів обрали смугу спрощеного митного контролю – „зелений коридор”. Але даний автомобіль викликав підозри у митників і недаремно...
 Після виведення  його із загального потоку, при огляді багажу інспектори, серед особистих речей пасажирів вказаного авто, виявили два ножі іноземного виробництва, один з яких за зовнішнім виглядом схожий на штик-ніж військового зразка, а інший – на мисливський.

Експертні дослідження встановили, що дані ножі є технічно справними і відносяться до холодної клинкової зброї.

Порушниками виявилися наші співвітчизники, які поверталися з сезонних заробітків. В своїх особистих поясненнях вони розповіли, що ножі дісталися їм у якості подарунків.

Як наслідок, порушено кримінальну справу по факту контрабанди холодної зброї.

Подарунок у вигляді 92 таблеток амфетаміну не потрапив в Україну

У сезон відпусток та літніх канікул характерними на кордоні є випадки виявлення наркотичних речовин, прихованих від митного контролю у легкових автомобілях.

Під час огляду легкового автомобілю „CHEVROLET LACETTI”, водій якого прямував з Угорщини в Україну через міжнародний автомобільний пункт пропуску „Лужанка”, службова собака митної служби спрацювала на передній бампер транспортного засобу, де, у ніші перед переднім номерним знаком, митники і знайшли невеличкий пакет, обмотаний чорною ізоляційною стрічкою. У пакеті знаходилися 92 таблетки  голубого кольору та близько 2 г порошку  подрібнених таблеток.

Проведений на місці експрес-аналіз речовини дав позитивну реакцію на  вміст у ній амфетаміну. Це також підтвердили і фахівці Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи у Києві.

Як відомо, вживання амфетаміну швидко призводить до психічної залежності, можливо навіть швидше за інші відомі наркотики. Амфетамін підвищує активність та витривалість організму, викликає відчуття емоційного підйому та ейфорії. Проте він здатен викликати серйозні зміни  у психіці людини: галюцинації, манію переслідування, незворотні викривлення у свідомості.

17 серпня за ознаками ст. 305 ККУ „Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів” порушено кримінальну справу.

Ще одну кримінальну справу за цією ж статтею порушили 25 листопада 2009 року  відносно двох громадян України по фактам спроб переміщення з України в Угорщину поза місцем розташування митного органу речовини, яка згідно експертного висновку являє собою канабіс (марихуана), загальною вагою у висушеному стані 265,9 грам.

Для порівняння, протягом 2008 року керівництвом митниці було порушено 8 кримінальних справ, вартість предметів контрабанди по яким (транспортні засоби, пиломатеріали, наркотична речовина) становила 3 343 935 грн.

Таким чином, в 2009 р. у Виноградівській митниці вартість предметів контрабанди порівняно з попереднім роком зросла більш ніж в 7 разів.

Головний інспектор зв'язків з громадськістю Христина Герасимюк
14 січня 2010р.

Теги: Виноградівська митниця, кримінальний, кордон, марихуана, наркотичний, амфітамін

Коментарі

вован 2010-01-15 / 10:07:00
у митників навіть є собаки?

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини