Журналісти з Миколаївської області знайомилися із позитивним досвідом Закарпаття

У рамках програми інформаційної кампанії «Південь і Захід – разом!», що реалізовується всеукраїнською мережею прес-клубів з ініціативи Української освітньої реформ, відбулося засідання Ужгородського прес-клубу реформ спільно з журналістами Миколаївщини. Метою дводенного візиту миколаївців стало ознайомлення з реформами на регіональному рівні та налагодження дружніх контактів із закарпатськими колегами.

Журналісти з Миколаївської області знайомилися із позитивним досвідом ЗакарпаттяПриємним сюрпризом для закарпатців стало насамперед те, що серед миколаївської делегації був також наш земляк, відомий письменник, лауреат премії ім. Тараса Шевченка Дмитро Кремінь, нині мешканець Миколаєва, заступник головного редактора газети «Рідне Прибужжя».

Гості знайомилися з успішними прикладами господарювання закарпатської глибинки. Зокрема, побували у с. Нижній Бистрий Хустського району, яке стало модельним прикладом розробки плану розвитку села. Н.Бистрому надає допомогу Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства FORZA, у тому числі щодо створення інтегрального плану розвитку, тобто аналізу наявних можливостей і розробки прогнозів щодо найбільш оптимального їх використання. Голова сільради Степан Бритвак розповів, що віддаленість від райцентру та ряд інших обставин зумовили депресивність села, високий рівень безробіття. Сільський бюджет не в змозі забезпечити основні соціальні потреби. Тож FORZA здійснила тут ряд соціальних проектів. Так, було утеплено школу, замінено дах та встановлено нові вікна і двері, придбано методичну літературу для школярів. Проектом також здійснено берегоукріплення гірської річки та відремонтовано автомобільно-пішохідний міст. Декілька мешканців села також пройшли навчання щодо правил прийому туристів у сфері т.зв. сільського зеленого туризму. Нижній Бистрий цьогоріч святкуватиме 340-річчя, воно нараховує 713 дворогосподарств. Донором виконання бюджету села є тутешня Тереблеріцька ГЕС. Водночас фахівці Проекту FORZA намагаються працювати з громадою над розробкою можливих схем її фінансового добробуту, незалежності від дотацій, самостійного планування своєї діяльності. Як пояснив менеджер Проекту Юрій Дербаль, основним здобутком стало налагодження діалогу між зацікавленими сторонами, громадою, владою, керівництвом лісового господарства тощо. Крім того, завдяки Проектові FORZA Н.Бистрний став єдиним селом в Україні, яке володіє детальними інформаційними картами своєї території, на яких в електронному вигляді нанесено усю інформацію про наявні ресурси.

Миколаївці відвідали також с. Нижнє Селище, активні мешканці якого за допомоги міжнародних фінансових донорів також успішно здійснюють ряд соціальних проектів, найвідоміший з яких — Селиська сироварня, яка виготовляє якісні натуральні сири за швейцарською технологією. Миколаївські журналісти познайомилися з керівником гурту «Селиські гудаки» Юргеном Крефтнером та директором місцевої школи Олександром Липчеєм.

Наступними пунктами програми була унікальна столиця лозоплетіння — Іза, а також дегустація закарпатських вин у підвалах знаного винороба Ковача.

Із колегами-журналістами миколаївці зустрілися в Ужгородському прес-клубі реформ, де поділилися враженнями про побачене та обговорили мас-медійну ситуацію в регіонах. Як розповіла Олена Філінюк, координатор Миколаївського прес-клубу, у Миколаєві виходить близько 20 газет. Але, незважаючи на велику кількість жителів ( 600 тис.) наклади у видань не небагато відрізняються від закарпатських—від 10 тис. до 23 тис. у найрейтинговішої «Южної правди». Але ціни тамтешньої преси вражають: 25-30 коп. за один примірник. Крім того Миколаїв має п’ять інформаційно-тематичних журналів, кілька телеканалів. Майже всі медіа—двомовні.

Такий проект обміну між різними регіонами-- не перший проект прес-клубу. Минулоріч на різдвяні свята прес-клуб приймав делегацію підлітків із Криму, які вперше вчилися колядувати.

24 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини