Закарпатський Перечин: чи є життя в оцті?

Більше 10 років жителі закарпатського містечка страждають від викидів лісохімічного комбінату

Реторта Перечинського лісохімкомбінату. Помітний викид парогазової суміші
Реторта Перечинського лісохімкомбінату. Помітний викид парогазової суміші

Перечинський лісохімічний комбінат знаходиться на півночі Закарпаття. Заснований він був ще в 1893 році австро-угорською компанією, і, як й інші лісохімічні підприємства, робив деревне вугілля, ацетон, метиловий спирт, оцтову кислоту й т.ін. Попит на таку продукцію майже все минуле століття був високим, тому комбінат працював безперебійно, не зупиняючись навіть під час Другої світової війни.

З 1993 по 1997 рік через розвал СРСР й економічну кризу, що наступила з ним, комбінат майже зупинився. У 1998 році більшість його акцій викупило науково-виробниче підприємство "Поліпром" (Дніпропетровськ), яке відновило виробництво. Уже в 2006 році комбінат виробляв 13482,5 тонн карбамідо-формальдегідних смол, 18297,9 тонн етілацетату, 19833,2 тонн деревного вугілля. Сьогодні продукція комбінату експортується до 18 країн миру, у тому числі, до Австрії, Білорусі, Бельгії, Німеччини, Іспанії, Італії, Латвії, Молдови, Росії, Словаччини, Франції, Чехії й Югославії.

На жаль, відроджувався комбінат із серйозними порушеннями екологічних і санітарних норм. Так, в 2004 році будівництво 2 черги цеху із виробництва деревного вугілля (другої реторти) було почато без позитивного висновку державної екологічної експертизи, а ділянка для розміщення цеху була обрана без дотримання санітарної зони. Через відсутність висновку екологічної експертизи екологічна інспекція призупинила будівельні роботи. Але незабаром позитивний висновок був отриманий, а будівництво відновлене на тій же самій ділянці (хоча санітарна зона завдяки цьому не з’явилася).

Вугільний пил, що випав за одну ніч (лежить на поліетилені)

Вугільний пил, що випав за одну ніч (лежить на поліетилені)

Слідом за порушенням екологічних норм логічно було очікувати забруднення навколишнього середовища. Воно й відбулося. За словами лідера перечинської ініціативної групи, хіміка за фахом, В. Іваника, за часів СРСР викидів практично не було, зараз вони відбуваються кожні 10 хвилин. Така ситуація може бути пов'язана зі зміною виробничих пріоритетів комбінату. Лісохімічну продукцію можна розділити на дві частини: деревне вугілля й інша органіка. І, якщо при СРСР комбінат орієнтувався на виробництво "іншої органіки", зараз пріоритети змістилися на деревне вугілля. Інші ж органічні сполуки попитом не користуються, чому й перейшли до категорії відходів.

За інформацією ініціативної групи, комбінат щодоби викидає парогазову суміш, що складається з оцтової кислоти (обсяг - близько 2 т на добу), метанолу, мурашиної кислоти, ацетону й фенолів. Крім цього, у нічний час при вакуумізації мочевино-формальдегідної смоли (добове виробництво становить 40 т) в атмосферу викидається близько 2,7 т мурашиного альдегіду. До 90% викидів відбувається вночі. "Фахівці, які раніше працювали на комбінаті, стверджують, що для зменшення викидів паро-газів їх варто спалювати. Проте, у силу технічних проблем спалюється не більше 50% паро-газів".

Тепер під час атмосферних опадів люди в Перечині задихаються. А. Іваник (брат В. Іваника): "у березні 2005 року я потрапив під дощ. Це був чистий оцет, а не дощ. Почав задихатися, а очі стало сильно щипати, пекти, потім цілу ніч був нестерпний біль, до того ще й голова розболілася, на що ніколи скаржився. Я пішов до районного окуліста. Доктор дав напрямок на операцію. З лівого ока видалили штучний кришталик, - тепер його зір нульовий, а, щоб бачити правим оком, доводитися носити окуляри +6".

До речі, цього року комбінат своєрідно поздоровив місцевих жителів з Різдвом: уже 6 січня в оцтовій хмарі було важко дихати.

Із заяв ініціативної групи: "останні три роки практично не плодоносять фруктові дерева, обсипаються не тільки квітки, але й зав'язі плодів, листя навіть на лісових деревах скручується й обсипається, чорніє листя картоплі; помідори й огірки хворіють внаслідок випадання кислотних дощів", "усередині літа 2004 року ліс між селами Зарічево та Дубриничі пожовтів".

Тепер про скиди комбінату: "Відходи виробництва лісохімкомбінату скидаються в ріку Уж без належної фільтрації. У спекотну погоду вода в річці віддає хімікатами, поблизу стоків у ріці навіть риба гине, а дно вкрите слизистою масою". А з Ужа п'ють воду і Перечин, і Ужгород.

Стоки Перечинського лісохімкомбінату

Стоки Перечинського лісохімкомбінату

"Протягом останніх декількох років, з часу запуску другої реторти, у Перечині різко зросла смертність, причому не тільки серед людей старше 70 або 80 років. Хоча місто й невелике - у ньому живе більше 7 тисяч чоловік, - але майже щодня кого-небудь ховають. Торік по вулиці Толстого вмерло четверо людей у віці від 22 до 52 років зі страшними діагнозами: рак, цироз печінки, туберкульоз".

"Сімейний лікар Еліна Анталовська констатує, що "викиди в повітря призводять до того, що отруйні речовини осідають на ґрунт, воду, рослини і таким чином потрапляють в організм тварини і людини. Найболючіше шкідливий вплив відчувається вагітними жінками, що нерідко призводить до внутрішньо-утробної смерті плоду, викликає вроджені вади новонароджених, також є підвищений ризик смертності немовлят до року. Дихаючи забрудненим повітрям, у дорослих підвищується ризик хронічних захворювань дихальної, травної, ендокринної та серцево-судинної систем, частішають алергічні хвороби, гостра ниркова недостатність, діабет та злоякісні утворення в організмі".

І щодо заготівлі сировини для комбінату виникають небезпідставні підозри: "Нас хвилює масова вирубка лісів, що ведеться з порушенням екологічних норм, а, виходить, істотно впливає на екологічний стан у Перечинському районі: висихають лісові джерела, колодязі, падає рівень води в річці Уж".

По таких заявах перечинців екологічна інспекція кілька разів перевіряла діяльність лісохімічного комбінату, причому в 2005 році - за дорученням Прем'єр-міністра. І їхня позиція в цілому така: "Виробництво оцтової кислоти з часу створення ВАТ "Перечинський лісохімічний комбінат" припинено. Оцтова кислота використовується, як сировина, у виробництві етилацетату. Основними джерелами викидів парів оцтової кислоти в атмосферне повітря є горловини залізничних цистерн при їх вивантаженні, "дихальні" клапани ємностей при зберіганні оцтової кислоти, періодичні залпові викиди з верхніх затворів реторт при їх завантаженні. Під час проведення перевірки запахів парів оцтової кислоти на території міста Перечин як і на території комбінату не відчувалося". Отож, на думку офіційних "екологів", викиди незначні і є наслідком дрібних порушень технології.

Комбінат, полемізуючи в мас-медіа з опонентами, взагалі оперує сміховинними аргументами: "кислотні дощі не можуть бути побічним продуктом Перечинського лісохімічного комбінату з тієї причини, що кислотні хмари утворюються не в нас, а в Німеччині, Франції або Росії й випадають у нас залежно від того, звідки дує вітер". Тобто, цього не може бути тому, що цього не може бути ніколи!

"Український лісовод"
09 січня 2010р.

Теги: Перечинський лісохімкомбінат, стоки, викиди, лісохімічний, екологічний

Коментарі

SmoothCriminal 2010-01-18 / 14:50:00
Воду у потічки кидають, бо колись діди так робили. Тільки колись відходи були згниваючими -і як вода несла, то воно собі розкладалося, а тепер з органіки в основному поліетилен. А звичка лишилася.

Урзус 2010-01-15 / 23:16:00
Шановний Українець! Існує міф про екологічно чисте Закарпаття та його совістливих, свідомих та духовних мешканців. Перечинський ЛХК - це лише один з об"єктів, що досліджував автор цієї статті. Були ще Мужіївський золоторудник, ЛХК у Великому Бичкові та у Сваляві. А загалом, наш край перенасичений небезпечними об"єктами - наприклад, про "Петро Карбо Хем" хіба багато пишуть?

А Ужгород недаремно потрапив у список найбрудніших міст України за станом повітря.

А народу то, як в нас кажуть, "барабір", тобто пофігу. Він і сам є джерелом спаскудження природи - бо сміття у потічки кидають не безсовісні олігархи, а т.зв. прості люди

українець 2010-01-15 / 21:15:00
Добрий вечір. Я сам з києва. але дуже часто буваю у вашому краї, який дуже люблю. Справа в тому, що ви живете на місці і вже звикли до деяких явищ таких як сміттєзвалища на околицях сіл, пластикові пляшки в горах та місцевих потічках і т.д. Туристи які приїзджають на Закарпаття хочуть бачити після своїх місцевих смітників чисті гори свіже повітря кришталево чисту воду в потічках а зустрічають такі явища як Перечинський ЛХК. Не цінуєте і не бережете природу, то хоча б за своє здоровя борітся. його за гроші не купиш. Всього найкращого.

Я 2010-01-15 / 15:35:00
Шановні ніхто Перечинський ЛХК не закриє всім посадовцям носиться взятки і всім харашо, і особливо тим хто їх передає.

Урзус 2010-01-13 / 23:45:00

Волоський вузол

Автор: Володимир МАРТИН (Ужгород)

http://www.dt.ua/3000/3050/68003/


http://www.zakarpattya.net.ua/ua_news_52769.html 


http://www.zakarpattya.net.ua/ru_news_52770.html


 Адмін

к5 2010-01-13 / 21:52:00
а щодо Галаса... ну знаєте, статті не читав (дайте лінк). Але якщо і цей товариш писав в такому ключі як Гаврош то його також так обізву. А солідність видання не є перешкодою для пропаганди ксенофобії та інших ворожих для людства ідей та ідеологій

К5 2010-01-13 / 21:49:00
Урзусе! На відміну від Вас я не намагаюсь замовчувати проблему ксенофобії кількох "арійців" до цілого етносу! По-друге, я вже, мабуть, повторююсь, але якщо є факт злочину то реагуйте в т.ч. хай міліція засадить злочинців!!! Але для чого ототожнювати всю народність із злочинцями? Ви знаєте статистику по злочинцям в контексті національності по Україні? із 45.000 громадян.



Тому, не проявляйте свою ромофобію, а говоріть по суті проблеми Перечинського ЛКХ

К5 2010-01-13 / 21:49:00
Урзусе! На відміну від Вас я не намагаюсь замовчувати проблему ксенофобії кількох "арійців" до цілого етносу! По-друге, я вже, мабуть, повторююсь, але якщо є факт злочину то реагуйте в т.ч. хай міліція засадить злочинців!!! Але для чого ототожнювати всю народність із злочинцями? Ви знаєте статистику по злочинцям в контексті національності по Україні? із 45.000 громадян.



Тому, не проявляйте свою ромофобію, а говоріть по суті проблеми Перечинського ЛКХ

Урзус 2010-01-13 / 14:35:00
Шановний К5!

Тему порошківських волохів минулоріч продовжив Мартин (Галас), і його матеріял був у "Дзеркалі Тижня". Цей тижневик навряд чи є ксенофобським.

А те, чим зараз займаєтесь ви, зветься толєрастією - це коли реальну проблему намагаються замовчати, бо інакше не дотримується новітня тоталітарна ідеологія - політкоректність.

Втім, циганське питання на "З-О" ми вже, здається, обговорювали і ще продовжимо.Тож давайте не з"їзджати із теми Перечинського ЛКХ.

к5 2010-01-13 / 13:43:00
Попрошу шановного Урзуса не апелювати ксенофобськими бездоказовими аргументами щодо певних етнічних груп! Особливо - загальновідомого ромофоба Гавроша!

Надворі 21 ст. а ми граємось у расистські забави! Ганьба!!!

Урзус 2010-01-13 / 12:14:00
Автор цієї статті - еколог з протилежного краю України, тому й написав об"єктивно (як пише про всі регіони країни, в яких буває у творчих відрядженнях).

В нашій пресі про проблему Перечина пише лише преса Рати (та ж "Трибуна") - бо він гонить таким чином на обласну владу, на "балоган" тощо. Інша ж преса писати побоюється - це ж свої!

А ще є така ідіотська думка у наших людей, мовляв, не треба підіймати такі гострі питання, бо тоді до Закарпаття не будуть їздити туристи.



Справедливості заради відмічу, що проблему кілька років тому підіймав О.Гаврош, коли писав про порошківських волохів. Вони, у змові із місцевою ментурою, рубають навколишні ліси для потреб комбінату.

757 2010-01-13 / 08:46:00
Наш безцінний бук переробляються на вугілля для камінів. Через це ми скоро залишимося без лісів. Та ще й людей труюять



Закрити на хрін!

Гість 2010-01-12 / 15:50:00
Я часто проїжджаю через Перечин, і хочу сказати, що в районі хімзаводу неможливо їхати з відкритим вікном чи включеною пічкою, воняє просто неможливо. Я співчуваю тим людям, які змушені проживати в цьому районі Перечина!

rjk 2010-01-12 / 14:11:00
2Шато-Гайяр

поїдь у Перечин і не будеш більше такого писати

я 2010-01-11 / 13:21:00
Все це правда, лиш у нашій державі всі контролюючі органи продаються, а хозява комбінату мають мільйони і даремну робочу силу.

Поки не буде Піночета до тих пір і буде робити хімзавод

orange 2010-01-10 / 13:39:00
Диму без вогню не буває

Шато-Гайяр 2010-01-09 / 22:34:00
Може матеріал десь і правдивий, але, здається мені, багато чого там таки надумано. Згущено фарби.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини