Торік майже 100 закарпатських спортсменів стали призерами чемпіонатів України

Майже 100 закарпатських спортсменів стали 2009 року призерами чемпіонатів України

Торік майже 100 закарпатських спортсменів стали призерами чемпіонатів України

Під кінець року всі традиційно підбивають підсумки – які досягнення мають чи, можливо, невдачі, за останні 12 місяців. Не є винятком і спорт. І хоч офіційні результати спортивного року на Закарпатті будуть оголошені лише наприкінці січня, коли почуємо імена 10 найкращих крайових спортсменів і тренерів з олімпійських видів спорту і п’ятьох – з неолімпійських, у розмові з начальником управління сім’ї, молоді та спорту ОДА Ярославом СВИДОЮ ми спробували підвести риску під 2009-м роком. Як завжди, вистачало і нових досягнень, і втрат та невдач. Однак приємніше згадувати, що було позитивного.

Насичений рік

"Насамперед хочу відзначити, що 2009-й був насичений спортивними змаганнями різного рівня, – наголошує Ярослав Васильович. – Уже кілька років поспіль виходимо на показник 550-600 заходів різного рівня. А тепер навіть перевищили шість сотень. Тобто змагань дуже багато, а тому можна констатувати, що спортивне життя в нас вирувало. Звісно, серед них є більш і менш важливі, удаліші й не дуже..."

З-поміж найважливіших спортивних заходів комплексного характеру варто відзначити V Літні юнацькі спортивні ігри Закарпаття та України, ІІІ Зимові спортивні ігри області й країни. А також цілу низку спартакіад, які теж є однією з ознак спортивного життя краю.
 
Найбільш приємні для нас  підсумки зимових ігор, де Закарпаття посіло четверте місце в Україні – після Києва, Тернопільської та Івано-Франківської областей. "Це позитивний результат, зокрема, відзначений він і офіційним документом, у якому говориться, що результати Ігор-2009 свідчать про збереження інфраструктури розвитку зимових олімпійських видів спорту в Україні, чому багато сприяє й Закарпаття", – підкреслює Ярослав Свида.

З літніх видів  найвагомішим заходом стали юнацькі обласні й усеукраїнські ігри, які проходили впродовж усього року. Обласні змагання передували республіканським і слугували, таким чином, за відбірні. Взяли в них участь всі 18 адміністративних одиниць області. А лідерами, вже традиційно, стали Ужгород, Мукачево й Мукачівський район. Підсумки цих ігор обнадійливі, адже проти минулорічних зросла їх масовість, вони стали якіснішими. Натомість на всеукраїнському рівні ми, на жаль, виступили не надто блискуче, хоч і мали кількох переможців і призерів змагань. У літніх видах ми поступаємося в майстерності, як порівняти з зимовими.
 
Водночас, є й досить багато критичних зауважень до підсумків юнацьких ігор в області. Я. Свида: "Звичайно, є райони, де ще слабко працюють, і в загальному підсумку, звісно, вже не перший рік посідають останні місця. Це Чоп, Хуст, Воловецький, Міжгірський, Перечинський, Рахівський райони. Хоча ми розуміємо, що рахів’яни та міжгірці роблять акцент на зимових видах. Це їхнє право  і пріоритет, тому намагаємося оцінювати об’єктивно".

Подвиг Бейли Балога

Серйозний успіх крайових спортсменів у чемпіонатах України. Вперше загальна кількість призерів наблизилася до ста. Причому переможців маємо 36, що теж більше, ніж минулих років. Раніше, як правило, область мала 80-85 призерів.

Наші спортсмени у складі збірних України брали участь у найбільших міжнародних змаганнях. Серед найуспішніших слід відзначити призерів першостей Європи із самбо Владислава Діброву, із шашок Сільвію Марковці, з шахів – Захара Єфименка.
 
"Зі світових змагань найблискучішим, на мою думку, був виступ Бейли Балога на VIII Всесвітніх іграх з бодибілдингу в Тайвані, де він став чемпіоном і, вважаю, здійснив справжній спортивний подвиг, оскільки виступає у виді, де досить високий рівень суб’єктивності суддівства. Перемога свідчить про  високий рівень підготовки спортсмена, – продовжує  управлінець. – Не можу не відзначити також і срібних призерів чемпіонатів світу. Це Анатолій Герей, який здобув друге місце на  першості з фехтування серед юніорів, Наталія Шкварун (гирьовий спорт)".
 
Пристойні результати показали на XXI Дефлімпійських іграх 2009-го року волейболіст Роман Герій, який виборов срібну медаль у складі збірної України, і Володимир Пупена, що став другим у метанні диска на змаганнях із легкої атлетики. В офіційних підсумках зазначених змагань Закарпатська область також відзначена серед найбільш успішних регіонів, які забезпечили підготовку членів збірної України до Дефлімпіади.
 
Найбільшим розчаруванням року, вважає Ярослав Васильович, став розпад волейбольної команди "Закарпаття-ЗакДУ". Окрема тема – безладдя на стадіонах, що стало одним із найнеприємніших моментів у спортивному житті краю. З одного боку, зроблено багато для того, щоб зріс загальний рівень футболу. Серед найбільших досягнень – перемога "Закарпаття" в чемпіонаті України в першій лізі та вихід до Прем’єр-ліги. Водночас   неподобств, скандалів, бійок, порушень громадського порядку на стадіонах побільшало настільки, що питання довелося виносити на сесію облради. Відбулася жвава дискусія з цього приводу, яка завершилася рішенням депутатів зобов’язати управління внутрішніх справ суттєво посилити заходи забезпечення порядку й запобігання таким неподобствам. "Сподіваюся, це дасть позитивний результат і принесе на стадіони, який мусить бути на змаганнях порядок районного й обласного масштабів. Робитимемо все можливе, аби втілювати ухвалу в життя, – обіцяє наш співрозмовник.

Піднесення ігрових видів

"Не можу сказати, що якесь із досягнень закарпатських спортсменів було геть неочікуваним. Та все ж найбільш несподіваним для мене стали знову ж таки виступ Бейли Балога та "срібло" Володимира Пупени. Річ у тім, що Роман Герій – досвідчений спортсмен, єдиний  на Закарпатті заслужений майстер спорту з тих, хто не завершив кар’єру, тому на нього надії покладалися, а от Пупена виступив досить сенсаційно і, на щастя, успішно.

Відкриттям року я б назвав успіх Анатолія Герея на ЧС. Враховуючи надзвичайну популярність фехтування у світі, високий рівень конкуренції, пробитися в юніорському віці до "срібла" – визначне досягнення. Нам дуже приємно, що після раптової смерті старшого тренера збірної області Василя Герея, естафету підхопив його колега і брат Анатолій Герей, і, як бачимо, успішно", – продовжує ділитися враженнями від року Я. Свида.

Ще одним успіхом стало створення федерації баскетболу Закарпаття та появи БК "Ужгород". Та й узагалі цей рік відзначився прогресом майже в усіх ігрових видах спорту. Нині маємо унікальну ситуацію, коли у вищих дивізіонах національних чемпіонатів України виступає крайова футбольна команда ("Закарпаття"), жіноча гандбольна ("Карпати"). Волейбольний клуб "Ужгородський" грає у вищій лізі ЧУ. Наш колектив з американського футболу "Лісоруби" з обласного центру став чемпіоном України, що також доволі неочікувано. І наостанок від області заявили ще й баскетбольну команду на участь у першій лізі України. Це дуже позитивне явище, бо баскетбол на Закарпатті серед ігрових видів є одним із найменш розвинених, хоч входить до шкільної програми, є доступним, майданчиків вистачає. Бракувало лише організаторської роботи.

P. S. "Традиційно наприкінці року голова ОДА та голова облради візують обласні премії в галузі спорту, – повідомив Ярослав Свида. – Принагідно хочу привітати лауреатів. Премії імені Василя Федака вдостоєні Іван Риляк – голова обласного відділення НОК України, Юрій Захаров – голова обласної організації ветеранів фізичної культури і спорту, Валентин Аврамченко – директор Тячівської ДЮСШ і тренер збірної Закарпаття з легкої атлетики. Премію ім. Петра Крайняниці дістали 5 спортсменів: Бейла Балог, Захар Єфименко, Наталія Шкварун, Сільвія Марковці, Владислав Діброва. Всіх переможців і працівників спортивної галузі загалом вітаю з Новом роком і Різдвом Христовим, бажаю прогресу в улюбленій справі, добробуту в житті і всіляких радощів".

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
02 січня 2010р.

Теги: спорт, чемпіонат, олімпійський, змагання

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини