Рівень води в річках Закарпаття піднявся більш як на 4 метри

Закарпаття знову випробовує стихія. Після рясного снігу і різкого потепління додались сильні дощі і в результаті потічки та річки почали набухати на очах. На обід суботи 26 січня найскладніша ситуація спостерігалась в Іршавському і Виноградівському та частково Ужгородському і Мукачівському районах. Голова облдержадміністрації Олег Гаваші у п'ятницю перервав відрядження в Київ і терміново виїхав у постраждалі райони. Вживаються екстрені заходи, аби запобігти підтопленню населених пунктів.

Рівень води в річках Закарпаття піднявся більш як на 4 метри

Минулої доби по області пройшли дощі, місцями дуже сильні (в Ужгороді навіть прогриміла гроза з блискавками). В басейні річки Тиса (Рахів, Хуст) випало до 39 мм опадів, в басейнах Тереблі і Тересви – до 82 мм (села Усть-Чорна та Р. Мокра), р. Латориця – 71 мм та р. Уж – 51 мм. В результаті рівень води сягнув ІІ-ІІІ ступеня протипаводкового захисту (вищий ступінь).

Вода залила ділянки автодороги Ком’яти – Сільце, Ком’яти – Шаланки, Сільце – Вільхівка. Найсерйозніша ситуація наразі на Іршавщині, зокрема в селі Вільхівка: тут аварійні бригади водників та місцеві жителі мішками з піском нарощували гребінь дамби, аби запобігти переливу води. Тим не менше близько обіду в селі Вільхівка довелось навіть відселити сім’ї з 10 будинків. Загалом в цьому селі підтоплено близько 30 дворогосподарств. В обід суботи проїзд автодорогою поблизу Вільхівки був ще закритий.

В с. Довгому ріка пошкодила газопровід. Працюють аварійні бригади, і за кілька годин обіцяють відновити газопостачання. По кілька дворогосподарств підтоплено і в самій Іршаві та селі Гребля.

На Виноградівщині найскладніша ситуація спостерігалась в районі села Боржавське – тут теж виникла загроза переливу дамби, тому водники та місцеві жителі теж нарощують дамбу за допомогою мішків з піском.

В річці Боржава вода піднялася на 3,4 метра, і велика вода загрожувала і В. Ком’ятам та Завадці. Близько обіду через Великі Ком’яти пройшла нова хвиля і вода піднялась на 3,6 м. Наразі підтоплено 3 будинки в нижній частині села. До слова, зараз рівень води був вищий, ніж навесні.

В Ужгородському районі підтоплено кілька дворогосподарств в с. Вовкове, на Мукачівщині – зо два десятки дворогосподарств у с. Кольчино, на Перечинщині паводковими водами підтоплено близько 50 дворогосподарств у Перечині по вул. Духновича та близько ста дворогосподарств у селі Порошково. Рівень води в р. Тур’я вже знизився на 1,5 м, в Ужі – теж поступово знижується. До речі, як показав аналіз, більшість підтоплень, зокрема і в Порошкові, сталася через малі річки і потічки, що протікають населеними пунктами.

Велику воду в області очікували, до неї готувались. Завдяки системі моніторингу стану річок AIBC ТИСА, що діє в області, вчасно було попереджено районні, сільські та селищні ради. Всі дамби та берегоукріплення, в тому числі і новозбудовані, наразі витримали напір води.

На обід суботи ситуація в області залишається під контролем. Працюють обласна та районні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Задіяні аварійні бригади і вся необхідна техніка – вони укріплюють дамби, відкачують воду з підвалів. Однак у п’ятницю склалася серйозна ситуація: облводгосп та МНСники практично залишились без пально-мастильних матеріалів, оскільки з 4 грудня органами держказначейства не здійснювались перерахунки коштів державного і місцевих бюджетів зокрема і на придбання пального. Олег Гаваші розпорядився терміново придбати пально-мастильні матеріали в борг і зобов’язав головне управління Держказначейства України в Закарпатській області якнайшвидше провести розрахунки. До слова, ця екстрена ситуація в нашій області ще раз висвітлила серйозність проблеми з держказначейством на рівні держави: з початку грудня заблоковані видатки місцевих бюджетів, зокрема і розрахунки з підрядними організаціями за виконані роботи. Ситуація настільки серйозна, що 25 грудня цього року Президент України видав Указ "Про невідкладні заходи щодо нормалізації казначейського обслуговування місцевих бюджетів", яким зобов’язав Держказначейство України забезпечити проведення до 30 грудня 2009 р. реєстрацію та погашення бюджетних зобов’язань розпорядників коштів місцевих бюджетів за всіма статтями видатків.

Управління інформації та зв'язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
26 грудня 2009р.

Теги: стихія, вода, автодорога, підтоплено

Коментарі

pfr 2009-12-26 / 14:40:00
Треба заспівати гімн, він нас врятує від кризи і повені

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини