В Ужгороді помер народний художник України Ернест Контратович

23 грудня 2009 року на 98 році життя перестало битися серце народного художника України Ернеста Рудольфовича Контратовича.

В Ужгороді помер народний художник України Ернест Контратович

Народився Ернест Контратович 17 травня 1912 р. в с. Кальна Розтока, нині Словаччина, в сім'ї народного вчителя. Син пішов родинною життєвою стежиною: після закінчення Ужгородської учительської семінарії вчителював у селах Березнянщини, навчаючи селянських дітей азам грамоти. Життя і робота серед верховинців, вкоріненість в народну культуру, постійне та повсякденне спілкування з селянами стали невичерпними джерелами творчості художника.

Учень і послідовник Адальберта Ерделі, який був не тільки чуйним настав¬ником, але й щирим товаришем талановитого юнака, Ернест Контратович з перших самостійних кроків у мистецтві відмовився від поверхового копіювання живописної манери свого старшого колеги і вчителя. Його творча виокремленість виразно проявилась вже в перших самостійних мистецьких працях – як у виборі малярських сюжетів, так і у визначенні власної візуальної лексики.

Полотна митця являють нам дивовижний картинний світ художника, світ, сповнений загострено-особистісних почувань і роздумів, емоцій та переживань: від ностальгійних спогадів і мрійливих сподівань, світлої радості і ясних надій до болісних тривог, гірких розчарувань і оголених настроєвих дисонансів.
Послідовно і невідступно орієнтуючись на реалістичні форми візуального мовлення, Ернест Контратович з однаковим успіхом творив у різних живописних жанрах: краєвид і історичні полотна, натюрморт і сюжетна композиція.

Важкі спогади минувшини, непроста доля верховинців щемливими нотами відізвались у ранніх працях художника. Слушно віднайдений темний, похмурий, близь¬кий до монохромного колорит полотен „Похорон бідняка”, „Жебраки”, „Каліки”, „Буря”, „Війна”, „Відьми” передають безрадісний настрій і болісні переживання художника.

Однак Ернест Контратович – художник був оптимістичного світосприйняття, митець, що дивився на світ ясним, незатьмареним поглядом. На полотнах зрілого Майстра квітне багатство і розмаїття поетичних відтінків життя, незмінно пропущених крізь чутливу і вразливу душу живописця. Ернест Рудольфович ніби заприсягся оспівати кожну п'ядь отчого краю, інтуїтивно, часом на рівні підсвідомості, торкаючись такої складної проблеми, як екологія природи, землі, людської душі. Як і полотна, народжені його пензлем, Ернест Контратович у кожну мить свого існування був безмежно щирий, чесний випромінював добро і любов до всього сущого на землі, бо жив він у гармонії та злагоді із собою, із мудрим і упорядкованим світом – досконалим витвором Всевишнього.

Його життя було віддано мистецтву глибоко національному, істинно народному, правдивому.
Держава оцінила вагомий вклад Ернеста Контратовича у розвиток образотворчого мистецтва, присвоївши йому найвище звання – "Народний художник України", та нагородивши орденом Ярослава Мудрого V ступеня.

Для кількох генерацій, молодих і зрілих художників краю Маестро залишиться взірцем святого служіння високому мистецтву, креативності чесній, чистій, несфальшованій.
Пам’ять про Ернеста Рудольфовича Контратовича назавжди збережеться в наших серцях. Хай буде йому пухом земля!

Гаваші О. О., Кічковський М. М., Балога І. І., Гоблик В. В., Лукеча В. І., Попович М. А., Мартин М. М., Брензович В. І., Кузьма Б. І., Микита В. В., Герц Ю. Д., Шутєв І. М., Приходько В. О., Мічка З. Ф., Скакандій В. Ю., Бровді І. В., Ілько І. І., Попович М. О., Вовчок В. І., Усик Т. С., Свалявчик В. П., Габда В. В., Долгош О. І., Щур В. І., Губаль Л. М., Олашин В. В., Небесник І. І., Шеба В. С., Андял Г. В., Данилич Т. Ф., Бабинець Й. М., Ерфан Ф. П.

Контратович, Ужгород, помер, художник
24 грудня 2009р.

Теги:

Коментарі

Faust 2009-12-24 / 22:26:00
Царство Йому небесноє, пану Ернесту!! Дуже Великий художник і дуже добрий Чоловік був. Хай Йому буде пухом земля! Впевнений, що в Ужгороді слід зробити Музей Контратовича Е., або Галерею Ернеста, де виставити Його твори, а їх у Нього було дуже много і всі - вершина містецтва Закарпаття, Європи і світу!!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини