Представники Закарпаття провели робочі зустрічі в рамках Карпатського Єврорегіону

17-18 грудня здійснено ділові візити представників Закарпатської обласної ради та Закарпатського відділення Національного Представництва Карпатського Єврорегіону в Україні до Національних представництв Угорщини, Словаччини та Польщі.

Представники Закарпаття провели робочі зустрічі в рамках Карпатського Єврорегіону

Мета зустрічей -  підготовка чергового засідання Ради "Карпатського Єврорегіону", активізація діяльності в сфері розробки спільних проектних пропозицій, участь в інформаційному семінарі Програми транскордонного співробітництва "Польща-Білорусь- Україна".

ЗУСТРІЧ У М.НІРЕДЬГАЗА. 17 грудня 2009 у м.Ніредьгазі відбулася зустріч з головою Міжнародного секретаріату "Карпатського Єврорегіону" Бригіттою Ласло-Майор, в якій взяв участь також президент Асоціації регіонального розвитку Саболч-Сатмар-Березької області Іштван Монорі. За інформацією угорської сторони, Угорщина активно готується до головування у 2011 році в Європейському Союзі. Передбачається, що керівник Саболч-Сатмар-Березької області у 2010 році очолить Раду "Карпатського Єврорегіону". Цей момент повинен бути використаний для активізації транскордонного співробітництва. Тому в рамках програм співробітництва і партнерства Європейського Союзу слід підготувати проект, який би охоплював різні сфери транскордонної співпраці регіонів Угорщини, Румунії, Словаччини, Польщі та України, тобто на весь "Карпатський Єврорегіон". Наталія Носа поінформувала про функціонування різних фінансових інструментів та території Карпатського регіону та потенціал та досвід Закарпатської області щодо участі у 4-х програмах, а саме: Програми Європейської Комісії: а саме:
• Програма ENPI “Угорщина- Словаччина-Румунія-Україна",
• Програма ENPI “Польща-Україна-Білорусь"
• транснаціональна Програма "Південно-Східна Європа"
• транснаціональна Програма: "Центральна Європа"

Наталія Носа акцентувала на можливості подання "дзеркальних" стратегічних проектів для того, щоб охопити більшість регіонів Карпатського регіону. Під час зустрічі обговорено можливість подання проекту до Програми "Південно-Східна Європа" до 21 грудня 2009 року щодо створення інноваційних комунікаційних інструментів у "Карпатському Єврорегіоні".

Іван Діус, радник голови Закарпатської обласної ради проінформував, що, враховуючи резолюцію 38 засідання Ради "Карпатського Єврорегіону" "Про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення", за ініціативи голови Закарпатської обласної ради Кічковського М.М. Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи прийнято рішення про підготовку проектів Резолюції та Рекомендації щодо сталого розвитку гірських регіонів на прикладі Карпатського регіону. Важливим етапом їх підготовки повинна стати міжнародна конференція "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи", проведення якої заплановано на 22-24 квітня 2010 року в м. Ужгороді. До участі в неї планується запросити керівників усіх прикордонних регіонів.
Угорська сторона виявила до цієї інформації інтерес і висловилась за те, щоб в рамках програми Конференції провести розширене засідання Президії Ради "Карпатського Єврорегіону", на якому підтримати проекти документів Конференції та з інших важливих для "Карпатського Єврорегіону" питань, які будуть попередньо узгоджені всіма національними сторонами.

ЗУСТРІЧ У М.КОШІЦЕ (СЛОВАЧЧИНА)
17 грудня у другій половині дня у м.Кошіце (Словаччина) проведено зустріч з головою Національного представництва Словаччини в "Карпатському Єврорегіоні" - головою Асоціації ОМС "Єврорегіон Карпати-Словаччина" Йозефом Філіпко, експертом "Карпатського Єврорегіону" Марією Надьовою та представником Габріелем Кішем, яких було проінформовано про зустріч з головою Міжнародного секретаріату Брігіттою Ласло-Майор та ознайомлено з пропозиціями української сторони.

Словацька сторона повністю підтримує проведення в Ужгороді міжнародної Конференції та пропозицію угорської сторони щодо проведення в її рамках засідання Президії Ради "Карпатського Єврорегіону". Вона також підтримує проведення робочої зустрічі постійних національних представників на початку лютого для узгодження дати і порядку денного засідання Ради, повністю підтримує внесені українською стороною на розгляд Ради проекти рішень.

З метою налагодження тісного співробітництва словацька сторона пропонує організувати зустріч керівників міських, сільських та селищних територіальних громад Кошицького самоврядного краю та Закарпатської області (можливо Ужгородського району).

Обговорено можливість подати проект до Програми Південно-Східна Європа щодо створення інноваційних комунікаційних інструментів у карпатському Євро регіоні.

ЗУСТРІЧІ У ЖЕШОВІ ( ПОЛЬЩА).
18 грудня 2009 року у м.Жешуві (Польща) відбулась зустріч з генеральним секретарем Товариства "Єврорегіон Карпатський Польща" Давідом Ласеком.

Польська сторона вважає, що 2010 рік має стати роком активної співпраці між ОМС Підкарпатського воєводства та Закарпатської і Львівської областей в рамках "Карпатського Єврорегіону". З цією метою доцільно:
- провести інвентаризацію існуючих зв’язків (кілька років тому такі зв’язки мали більшість районних центрів Закарпаття);
- провести форум ОМС двох країв, які бажають співпрацювати;
- разом з Фондом розвитку демократії розробити проект для ОМС в рамках програми транскордонної співпраці "Польща – Білорусія –Україна" з вивчення та впровадження досвіду діяльності польських громад;
- підготувати проект "Медіа сільських громад Закарпаття" з організації друкарні та випуску газет ОМС (Товариство "Єврорегіон Карпатський Польща" має досвід реалізації такого проекту і випускає безплатну газету "Агломерація Жешувська".

В рамках візиту відбулася зустріч з директором Підкарпатського воєводського офісу Європейського фонду розвитку Ярославом Речеком. Він висловив підтримку розвитку транскордонної співпраці між Підкарпатським воєводством та Закарпатською областю. Вважає, що одним з проектів в рамках програми "Польща – Білорусь –Україна" міг би стати проект з вивчення та аналізу необхідності пункту пропуску "Лубня-Волосате".

УЧАСТЬ У ІНФОРМАЦІЙНОМУ СЕМІНАРІ ПРОГРАМИ: УКРАЇНА-ПОЛЬЩА-БІЛОРУСЬ"
18 грудня 2009 року представники Закарпатської та Львівської областей, а саме:
• Іван Діус, радник голови Закарпатської обласної ради,
• Володимир Горбовий, голова правління АОМС "Єврорегіон Карпати- Україна"
• Наталя Носа, представник Закарпатського відділення Національного Представництва "Карпатського Єврорегіону" в Україні
• Вадим Пилипенко, керівник українсько-польського центру транскордонного співробітництва у м.Ужгороді,
• Святослав Густяк, генеральний секретар Міжнародної Асоціації "МАІРР" (Словаччина), взяли участь у інформаційному семінарі програми.
Представлено зацікавленість громадських організацій та органів місцевого самоврядування "Карпатського Єврорегіону" у поданні спільних проектних заявок для участі у Програмі, а також представлені проектні пропозиції та ідеї від Закарпатської області.
Аналогічний семінар для українських потенційних партнерів та аплікантів Технічний секретаріат планує провести: у Львівській області - 19 січня 2009 року та на Закарпатті - 2 лютого 2010 року.

Детальну інформацію про конкурс та програму, а також інформаційні семінари та тренінги можна отримати на офіційному сайті Програми: http://www.pl-by-ua.eu.

Враховуючи те, що термін подання заявок – до 1 березня 2010 року, з метою забезпечення участі органів місцевого самоврядування Закарпатською обласною радою та Закарпатською обласною адміністрацією організовується семінар-нарада для органів місцевого самоврядування Закарпатської області, який відбудеться 28 грудня 2009 року на базі Виноградівської районної ради (м.Виноградів, пл.Миру,5).

Іван Діус, радник голови Закарпатської обласної ради
Наталя Носа, керівник Закарпатського відділення Постійного Представництва України в "Карпатському Єврорегіоні"

"Громадський простір"
24 грудня 2009р.

Теги: Карпатський Єврорегіон, транскордонне співробітництво, сталий розвиток

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини