Ще в школі, на уроках ОБЖ, нам наполегливо (але, нажаль, в більшості випадків безрезультатно) втлумачують про важливість здорового, безпечного харчування. Ми, в свою чергу, з розумним виразом обличчя все уважно слухаємо, активно, зацікавлено обговорюємо, пишемо реферати, отримуємо оцінки, а якщо ти не останній „відмінник” в класі, то навіть намагатимешся правильно харчуватись. Навіть можеш цілий тиждень на сніданок їсти огидну вівсянку, запивати йогуртом, і з „щасливим та ситим” виглядом йти в школу. Там ти гарно висидиш 7 годин, на перервах будеш дивитись, як однокласники наїдаються липкими булочками, які більше схожі на смажений клей, ніж на хліб. Прийдеш додому, чемно з’їси суп, і щось на друге. Ну і так далі. Та крім здивування оточуючих і розладу шлунку на додачу – ти нічого не досягнеш. Вистачить тебе теж не надовго. Вже на 2-3 день ти захочеш „знищити” шоколадку, в якій немало підсилювачів смаку і аромату.
Читаючи вже згаданий склад продукту на упаковці, поруч з знайомими речовинами зустрічаються позначення які починаються з літери Е. Саме індекс Е позначає харчові добавки – речовини, які додають у продукти щоб вони не псувались, не змінювали консистенцію та колір.
Коди „Е” – це система кодифікації, розроблена в Європі для зручності сприйняття. Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Існує кілька тисяч харчових добавок, хоч не всі вони використовуються в харчовій промисловості.
Фахівці відділу гігієни харчування обласної санітарно-епідеміологічної станції запевняють, що «харчові добавки вживалися завжди, та ж сіль також є харчовою добавкою. Щодо синтетичних замінників, то їх існує кілька тисяч, поділяються на 12 груп, кожна з яких виконує свої функції. Звичайно ж те, що є штучно створеним не правильно вважати безпечним. Та при нашій екології… Навіть у тому ж кефірі тепер без добавок не обійтись». На жаль, практично всі добавки мають негативний вплив на організм людини. Слід звернути увагу на те, що деякі з добавок становлять серйозну загрозу людському здоров’ю. Так добавки Е 171-173, Е 320-322 при регулярному вживанні забезпечують появу хвороб печінки та нирок. Е 230, Е 231, Е 232, Е 239, Е 311-313 – такі, що викликають алергічні реакції організму. Е 221-226, Е 320-322, Е 338-341, Е 407, Е 450, Е 461-466 - захворювання шлунково-кишкового тракту. Е 103, Е 105, Е 121, Е 123, Е 125, Е 126, Е 130, Е 131, Е 142, Е 152, Е 210, Е 211, Е 213-217, Е 240, Е 330, Е 447 – стають причиною утворення злоякісних пухлин. Зверніть увагу, що Е 121 (барвник цитрусовий червоний-2), Е 123 (червоний амарант), Е 240 (консервант формальдегід) заборонені для використання в продуктах харчування.
Все навколо змінюється. Прогрес не стоїть на місці. Людина прагне комфорту і отримує його в обмін на гроші. Парникові фрукти та овочі частенько спокушають нас апетитним виглядом. Ми в січні можемо дозволити собі полуницю з вершками, чи салат зі свіжих помідорів та огірків. І воно б все добре, коли б за миттєву насолоду не довелося платити здоров’ям, а то й життям.
Коли душа просить свята, шлунок благає милосердя. Бережіть себе!
Катя ГРЕЩИШИН, "Старий Замок "Паланок"
22 січня 2007р.
Теги: