Небезпечний "Премікс" почали вивозити з Закарпаття на переробку (РОЗШИРЕНО)

Закарпаття - курортно-рекреаційний край, тому обласна влада надає особливого значення створенню іміджу екологічно благополучного регіону. Особливо це стає актуальним у контексті проведення чемпіонату Євро-2012, коли Закарпаття стане транзитною областю на шляху мільйонів уболівальників. Протягом кількох років облдержадміністрація, депутати обласної ради наполегливо звертались до уряду з проханням очистити область від небезпечних хімічних речовин, що загрожують довкіллю, - "Преміксу" і пестицидів. Якщо від останніх область вже більш як наполовину очистили, то "Премікс" залишався головним болем обласної влади.

Небезпечний "Премікс" почали вивозити з Закарпаття на переробку (РОЗШИРЕНО)

Цими днями справа нарешті зрушилась з мертвої точки: почалося перезавантаження у спеціальну тару і вивезення сумнозвісного "Преміксу". Що важливо, повідомили "Закарпаття  online" в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА, суміш вивозять не тільки за межі області, а й країни. Поки що ці роботи проводяться на території колишньої сільгоспхімії в Берегові. З ходом  завантаження "Преміксу" на автомобілі для подальшого транспортування до Польщі ознайомилися заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, голова Берегівської райдержадміністрації Володимир Трикур, начальник державного управління охорони навколишнього  природного  середовища в Закарпатській області Андрій Погорелов, представники міської влади, екологічних організації району, журналісти.

Історія зі сумнозвісним порошком в нашому краї розпочалася у 1998 році, коли приватне підприємство "Озон" завезло із сусідньої держави "Премікс". За класифікаційною експертизою, проведеною центральною митною лабораторією Держмитслужби України, він класифікувався як суміш порошкоподібної речовини, що використовується в певних технологіях і не потребує додаткової екологічної експертизи. Та наприкінці 2004 на початку 2005 року громадськість і ЗМІ гостро поставили питання "Преміксу" – це небезпечна суміш, яка загрожує здоров’ю людей і навколишньому середовищу.

З цього питання прокуратурою Закарпатської області 30 березня 2005 року було порушено кримінальну справу. За розпорядженням Президента України у червні 2005 р. було створено Міжвідомчу державну комісію під головуванням віце-прем’єр-міністра, яка мала вивчити всі обставини справи.

У 2005 р. працівники МНС завантажили частину "Преміксу" у 24 залізничні вагони. Всього було завантажено близько 656 тонн на залізничних станціях міста Берегово та с. Боржава. Фінансувались ці роботи за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Решту "Преміксу", що знаходився на відкритих майданчиках і у складських приміщеннях на території Берегова, Бакти та інших населених пунктів, завантажили у спеціальні діжки. Так вони і стояли кілька років.

Сьогодні на території міста Берегова та Берегівського району розміщено півтори тисячі тонни суміші речовин "Премікс", з яких майже 847 тонн – у контейнерах на відкритих майданчиках і складських приміщеннях та близько 656 т   як уже зазначалось, – у залізничних вагонах.

Таким чином, практично протягом чотирьох років у залізничних вагонах на станціях Берегово та Боржава залишались неконтейнеризованими понад 656 тонн. Як результат, спеціальні мішки, в які було завантажено суміш, здебільшого стали непридатними. За цей час борг перед Укрзалізницею за простій вагонів перевищив 20 млн. гривень.

Щоб повністю очистити область від "Преміксу", необхідно близько 16 млн. гривень. Облдержадміністрація та депутати обласної ради неодноразово звертались в Кабінет Міністрів України, особисто до Прем’єр-міністра України, у Мінприроди з проханням профінансувати роботи по вивезенню та знешкодженню "Преміксу".

В результаті, днями Кабміном виділено 5,1 млн. гривень Міністерству охорони навколишнього природного середовища України для проведення робіт із вивільнення вагонів, завантажених речовиною "Премікс", з подальшим його вивезенням за кордон – у Польщу. Роботи проводяться державним підприємством "Національний центр поводження з небезпечними відходами" Мінприроди України.

"Премікс" буде утилізовано на заводі "Сарпі Даброва Горніца" в Польщі, де вже проводили знешкодження непридатних чи заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів з України. Перший етап вивезення відходів завершиться наступного тижня, коли буде вивезено весь "Премікс" з території міста Берегова.

Оглядаючи роботи по завантаженню "Преміксу" для транспортування до Польщі, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик зазначив, що фінансування і виконання робіт по вивезенню цієї речовини можливе лише на державному рівні. Якщо гроші будуть надходити й надалі, то вже наступного року можливе вивезення всього "Преміксу" за межі держави для подальшої утилізації.

Читайте також:

Сьогодні з Закарпаття в Польщу на знищення вивезуть перші 200 тон небезпечного "преміксу"

09 грудня 2009р.

Теги: "Премікс", МНС, навколишнє середовище, екологічний

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини