Закарпаття: "Круглий стіл" з проблем інвалідів провели у селі

У рамках відзначення Міжнародного дня інвалідів у приміщенні Запсонської сільської ради (голова Василь Бочкої) відбулося виїзне засідання "круглого столу" на тему "Основи соціальної захищеності інвалідів", орієнтоване на осіб з обмеженими фізичними можливостями, яким важко на рівних правах конкурувати на ринку праці.

Закарпаття: "Круглий стіл" з проблем інвалідів провели у селі

Як повідомили "Закарпаття online" в закарпатському обласному центрі зайнятості, у фаховій дискусії взяли участь 20 безробітних з обмеженою працездатністю, фахівці управлінь праці та соціального захисту населення РДА, пенсійного забезпечення, Берегівського міськрайонного центру зайнятості, працедавці, соціальні партнери.

Учасників “круглого столу” ознайомлено зі станом ринку праці району та особливістю працевлаштування інвалідів у сучасних умовах, зокрема, на спеціальні робочі місця, створені шляхом надання дотації роботодавцям за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів, про допомогу людям з вадами здоров’я при виборі професій із використанням сучасних психодіагностичних методик для визначення у сфері трудової діяльності, перспективи навчання інвалідів за направленням служби зайнятості та інше.

Директор Берегівського міськрайонного центру зайнятості Степан Медвідь у своєму виступі підкреслив, що для людей з інвалідністю мати роботу – це можливість суттєво підвищити свій соціальний статус і добробут. Наразі у центрі зайнятості заявлено 19 вакансій для цієї категорії громадян від 10 підприємств міста та району. Зокрема, Берегівське підприємство "Італтекс" пропонує роботу швачкам із заробітною платою близько тисячі гривень. Однак не можна забувати про чинники, які стримують зайнятість осіб з обмеженими можливостями. Це недостатня кількість спеціалізованих робочих місць, відсутність гнучких форм організації їх праці, низький рівень її оплати, відсутність надомної праці і т.д.

Йшла щира і відверта розмова і про пенсійне законодавство та зміни в ньому, що стосуються умов, порядку, розміру призначення пенсій з інвалідності. Заступник начальника відділу по призначенню пенсії управління Пенсійного фонду України у Берегівському районі Сергій Ратушняк зазначив, що для того, щоб пенсія по інвалідності була призначена з дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід надати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій є наявність страхового стажу від 2 до 5 років, що залежить від віку на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією. Зокрема, особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності за наявності такого страхового стажу: до досягнення особою 23 років включно – 2 роки, від 24 років до досягнення особою 26 років включно – 3 роки, від 27 років до досягнення особою 31 року включно – 4 роки, для осіб 32 років і старших – 5 років.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Берегівської РДА Володимир Терпай розповів про соціальні послуги особам з обмеженими фізичними можливостями та закликав їх звертатися за допомогою  до відділу по роботі з інвалідами та ветеранами. Його фахівці завжди нададуть кваліфіковані консультації також за телефоном 2-31-59 (у Берегові). Нагальною потребою є усунення природних, комунікаційних та архітектурних перешкод, що утруднюють проїзд, доступ і вільне пересування у місцях, призначених для професійної реабілітації інвалідів. Першочергово це стосується тих, що проживають у сільській місцевості.

Статистичні дані свідчать, що з року в рік спостерігається негативна тенденція збільшення числа інвалідів серед осіб працездатного віку і дітей. Це пояснюється наявністю хронічних хвороб, які спричиняють інвалідність, а також зайнятістю на шкідливих видах виробництв, травматизмом, недостатнім рівнем профілактичної роботи, техніки безпеки та медичного обслуговування. Нині у Берегівському районі проживає 2165 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 290 працюють у різних галузях. Очільник ще раз нагадав присутнім інвалідам про право на отримання санаторно-курортного лікування, протезно-ортопедичних виробів, зубопротезування, пільговий проїзд у приміському транспорті, можливість покращити здоров’я у Виноградівському реабілітаційному центрі. Оскільки інваліди, які виходять на ринок праці, неконкурентоспроможні порівняно із фізично здоровими  людьми через нижчий освітній рівень, недостатню професійну та територіальну мобільність, гірший стан здоров’я, соціальна політика держави на сучасному етапі спрямована у напрямку організації їх професійної реабілітації. Зокрема, інваліди можуть пройти безкоштовне професійне навчання на повному державному утриманні у відповідних соціальних закладах Києва, Житомира,  Кам’янець-Подільська та Вінниці.

У діловій і відвертій бесіді учасники "круглого столу" дійшли висновку, що настав час переходу від пасивної до активної соціальної політики  щодо інвалідів, одним з етапів якого є заохочення роботодавців та непрацюючих інвалідів у їх  працевлаштуванні, активізація мотивації праці інвалідів шляхом  підвищення рівня її оплати. Необхідно сприяти повній інтеграції соціально вразливих громадян у  трудовий процес. Це все можливе перш за все за умови формування у суспільстві доброзичливо-співчутливого ставлення до інвалідів, сприяння у  реалізації їх людського потенціалу. Не слід також забувати про досвід попередніх років соціального захисту, де були створені  спеціальні підприємства УТОГ, УТОС, що розширювало можливості надомної праці, на підприємствах функціонували спеціальні умови і режими праці.

08 грудня 2009р.

Теги: інваліди, зайнятість, ринок праці, соціальний захист

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини