Ужгород: Прослухати вашу розмову можна навіть через вимкнений мобільний

Навіть вимкнений мобільний телефон може записувати і передавати всі розмови, які відбуваються у вашій кімнаті

Ужгород: Прослухати вашу розмову можна навіть через вимкнений мобільний

Про те, що від сучасної техніки вже нікуди не сховаєшся – не таємниця. Мобільники, якими практично кожен з нас нині користується, сприяють цьому особливо. За допомогою телефону можна відслідковувати переміщення людини, підслуховувати всі її розмови -- навіть тоді, коли пристрій вимкнутий. Про все це – трішки детальніше, а ще про те, чи можна… захиститися від всюдисущої мобілки.

Дослідження про підглядання в сучасному світі та в маленькому Закарпатті, надруковане у одному з вересневих номерів нашої газети, викликало такий резонанс (це підтвердили цифри кількості переглядів Інтернет-сайтів, на яких була розміщена стаття), що ми вирішили продовжити тему і поговорити про те, що нас оточує щодня – мобільні телефони. Певна річ, у мережі Інтернет можна "нахапатися" будь-якої інформації про цей пристрій. Проте спеціалісти кажуть – не всьому і не завжди варто вірити. Бо є речі незаперечні, є відверті дурниці, а є факти, до яких варто прислухатися, аби бодай не завдавати самому ж собі більше клопоту. Останнього у нашому перманентно-економічно-кризово-політично-забарвленому суспільстві вистачає з гаком.

Отже, дізнатися чимало чого про людину за допомогою мобільного телефону – взагалі безпроблемне питання. Причому самі мобільні оператори цього не приховують, згадайте бодай рекламу: надішли cмc - і зможеш дізнатися, де зараз знаходиться твій друг. Як проконсультував інженер закарпатської філії одного з мобільних операторів Юрій, це робиться дуже просто: переїжджаючи з місця на місце, абонент потрапляє у зону дії різних баз, точніше навіть секторів, що передають сигнал (вони зазвичай висвітлюються на вашому мобільному телефоні), а водночас оператор за цими змінами може слідкувати і – мати повну картину про його переміщення. Логічно й зрозуміло. Щоправда, точність невисока – близько 500 метрів. Але принаймні населений пункт чи мікрорайон міста можна визначити. "Щоправда, є точніші методики для пошуку людини, так би мовити, математичні. Оскільки будь-який абонент знаходиться у зоні дії кількох баз, то можна виміряти віддаль від кожної з них до телефону, провести прямі лінії й у точці перетину визначити користувача. Все це за допомогою сучасного обладнання й за певних умов робиться легко і швидко", - розповідає Юрій. Так само можна чітко й легко прослідкувати, хто "виходив" на абонента, кому саме він телефонував.

Оперативними службам взагалі без проблем простежувати такі дзвінки та пересування, певна річ, якщо є на те відповідні обставини. Так само можна роздрукувати перелік всіх телефонних дзвінків, і навіть де саме територіально вони були здійснені. Інша річ, що саме за допомогою мобільного телефону можна відслідковувати й будь-які розмови.

Так-так, ваші приватні дзвінки не є приватними, бо все, що відбувається в радіоефірі, можна відстежити. Яким чином? Дуже просто. Є розроблені нині спеціальні програми, як відслідковують задані слова в розмовах, і як тільки вловлюють їх – одразу вмикається запис теревенів. Кому це цікаво? Кільком категоріям: спецслужбам, можливо, конкурентам чи кримінальним елементам, якщо ви потрапили в зону їхніх інтересів.

"Бойтесь данайцев, дары приносящих…"

Темою окремої розмови, дуже важливої, як на мій, авторський, погляд, є подарунки. Мобільні телефони нині доволі часто є популярними презентами, особливо дорогі телефони – високопоставленим особам. Що, власне, й потрібно… Мова про те, що ще в заводських умовах на цілу партію телефонів певних моделей (тих, котрі користуються популярністю серед наших політиків, високопосадовців, правоохоронців тощо) можуть встановити серед багатьох інших і "потрібну" програмку. Що це дасть? У принципі, ті, хто зацікавлений у отриманні інформації про особу, планує так: неважливо, кому продадуть телефони, але завжди є доволі висока вірогідність, що бодай частина з них потрапить до "цікавих" людей. Коли телефон почне працювати, інформацію з нього можна буде отримати навіть на іншій земній півкулі. Але не тіштеся, навіть пересічна на перший погляд людина може стати цікавою для когось через рід заняття, родинні стосунки чи ще щось. Тому – бійтеся данайців… До цього ж варто додати, що нікому й за жодних обставин не довіряйте свій телефон. Намагайтеся не забувати його випадково десь у когось у кабінеті на столі. Бо і 5 хвилин вистачить, аби встановити на вашого вірного помічника спеціальну програмку. Ви її не помітите, бо й шукати не будете. А вона, у свою чергу, підкладатиме так само непомітно для ваших очей маленьких й великих "свиней".

Але якщо слухають, то як саме?

Виявляється, все давно й добре продумано, просто переважна більшість звичайних користувачів навіть не замислюється над тим, що прослуховування може бути комусь потрібно і використовуватися проти вас. А чому б і ні? Раптом якомусь бізнесменові відомо, що саме до вас у гості часто навідується його конкурент? Ось і попросить технічних фахівців своєї служби безпеки "залити" вам спеціальну програмку, яка дозволить контролювати все, що відбувається у вашому помешканні. З цією метою розроблена, приміром, програмка "Spy Phone Suite Audio", яка дозволяє прослуховувати оточення мобільного телефону. "Зацікавлена" людина просто телефонує на мобілку зі встановленою такою програмкою, остання сама активується, починає працювати на передавання - і ви зможете чути все оточення "цільового абонента". Причому програма здатна усувати усі шуми "на фоні" і прослуховувати оточення стільникового (мобільного) телефону навіть на відстані до 7-9 метрів. "За допомогою цієї програмки ваш мобільний телефон просто перетворюється у надзвичайно ефективний засіб для підслуховування, особливо з огляду на те, що власник завжди носить його при собі, тримає під рукою. Відповідно, "хтось" отримує можливість слухати все, що його цікавить", - каже Василь Тарновецький, колишній працівник СБУ (ім’я з певних міркувань змінене, - Авт.). Інша подібна програмка "SPS Audio Plus" дозволяє не тільки прослуховувати оточення мобільного телефону, але і розмову між абонентами GSM. Ось що про цю програмку пишуть в Інеті: "Існує додаткова технологічна можливість вести запис розмови абонентів, котрі вас цікавлять, і при цьому все записувати на ПК. Спеціально для цього була створена програма для запису мобільних телефонних розмов SPS RECORD, яка, крім власне запису розмови, додає й інші корисні можливості". Серед такого корисного, приміром, таке: змінив "цікавий" абонент номер свого телефону, а програмка й надіслала "зацікавленій особі" відповідне повідомлення з новим номером. І якщо власник мобілки-шпигунки користується вбудованим email-клієнтом, програмка буде повністю дублювати вам всю переписку".

Це далеко ще не всі нинішні технічні новинки, я наводжу лише приклад того, наскільки легко в сучасному світі зробити приватне життя надбанням громадськості. І в цьому контексті ще важливо: якщо ваш мобільний телефон раптово вмикається (світиться), і при цьому ви не пересуваєтеся, будьте певні: вас слухають, хтось підключається, непомітно вам телефонує… Виключення з цього правила можна робити хіба що в тому випадку, якщо ви рухаєтеся: мобільний телефон може ловити й прописувати нову базу, і тому світитися, тобто раптово вмикатися.

Як уберегтися?

Спеціалісти кажуть, на жаль, визначити, чи є "жучки" у вашому мобільному телефоні – марна справа. Можна або викинути мобілку, якщо підозрюєте її у шпигунстві, або спробувати захистити себе. Для цього є різні способи й засоби, і про них детальніше розказує директор ТОВ "Спецтелеком", єдиного в Закарпатті підприємства, яке є ліцензіатом у сфері технічного захисту інформації, Михайло Самохвалов. Він розповідає, що наразі розроблені та широко застосовуються спеціальні акустичні сейфи для забезпечення безпеки розмови – "кокон" і "ладья". Перший представляє собою спеціальний стаканчик, в який можна вкинути мобільний телефон; другий – наче футляр для мобільного телефону. Обидва пристрої працюють так, що як тільки вловлюють спробу прослуховування, одразу вмикаються і генерують захисний сигнал, "шумлять". Такі прилади доступні навіть на вітчизняному ринку – 250-275 у. о. Є спеціальні пристрої-заглушувач мобільного зв’язку, які можна встановлювати в кабінетах, автомобілях, якщо посадова особа чи бізнесмен, чи ще хтось хоче уберегти важливу інформацію. Наприклад, блокатор стільникових телефонів - "джамер" - його встановлюють на стіну. Він дуже може знадобитися, приміром, під час офіційних переговорів або важливих розмов. Найбільша його користь у тім, що "джамер" сам вловлює роботу мобільного телефону, який працює на передавання. Тобто, почали ви розмовляти або ввійшли в кімнату з такою мобілкою – аж раптово індикатор на пристрої загорівся червоним кольором – все зрозуміло, вас слухають і пишуть, можна починати розмовляти про 33 праски, встановлені на підвіконні професора Плейшнера, або його друга Штірліца. Водночас "джамер" і убезпечує – він приглушує рівень передачі. Ще один приклад новинки технічного прогресу – портативний заглушувач телефонів GSM і GPS зв’язку, за допомогою якого можна заблокувати на чітко визначеній відстані всі мобільні дзвінки – як вхідні, так і вихідні. Цим способом також можна убезпечитися від підслуховування, але варто врахувати такий нюанс: якщо ви ввімкнете пристрій, то у вас можуть виникнути проблеми з законом, оскільки таким чином можете посягати на приватне життя оточуючих людей – їм їхні мобілки можуть знадобитися. Тобто, у власному офісі подібними речами користуйтеся, у громадських місцях – зась.

"Якось я сам використав такий пристрій. Їхав з колегами по роботі, а вони безперервно теревенили по телефонах. Мені це настільки набридло, тим більше, що їхало повне авто людей, що аж голова розболілася, і я вирішив випробувати нове чудо техніки. Хлопці довго не могли зрозуміти, що сталося, а я посміявся. Але зрештою розповів їм про все. Практика, як то кажуть", - розказує М.Самохвалов і наголошує: довго знаходитися в тому електромагнітному полі, яке випромінює пристрій, блокуючи роботу мобільників, не варто. Вплив подібних речей на людину не вивчений. Хоча, хто його знає, може, мобільні телефони, які ми нині постійно біля голови тримаємо, завдають не меншої шкоди? А пристрій цей у світі вже дуже широко використовується – починаючи від ділових переговорів і закінчуючи лекційними залами у вузах, щоби студенти вчилися, а не по телефону базікали. Пригодитися такий портативний пристрій може і в кінозалах, театрах, судах, храмах, щоправда, коштує ця технічна штучка від 500 до 2 тис. доларів. Але, до речі, "джамери" та заглушувачі – це обладнання, яке, згідно з чинним законодавством України, має бути сертифіковане, а при перевищенні певної потужності – й зареєстроване. Апріорі пройти сертифікацію в Україні такі прилади не зможуть, оскільки частоти, на яких вони працюють, продані мобільним операторам. Тому їх використання може бути розцінено як несанкціоноване втручання у роботу мереж електрозв’язку, за що передбачена вже кримінальна відповідальність (ст. 361 ККУ).

І насамкінець про найскладніший захист розмов – шифрування. Зрозуміло, що нам, пересічним громадянам, не до цього. Але у світі, та й в Україні, використовують спеціальні мобільні телефони, які передають сигнал-розмову у зашифрованому вигляді. Це означає, що обидва або група абонентів повинні мати такі пристрої, інакше не зможуть спілкуватися. Користуються подібним і спецслужби, і служби безпеки потужних компаній, і нерідко злочинні угруповання.

До речі, говорячи про все це, ми не торкнулися однієї проблеми: не забувайте, що всі ці блокувально-приглушувальні пристрої завдають значної шкоди організму, їхнє електромагнітне випромінювання впливає в першу чергу на роботу серцево-судинної системи, центральної нервової, і ще бозна на що.

P. S. Висновків з усього матеріалу писати не хочеться, розумна людина сама їх зробить. З огляду на всі ракурси порушеної проблеми хочеться сказати лише одне: не забувайте просту народну істину — береженого Бог береже.

03 грудня 2009р.

Теги: мобільний, телефон, прослуховувати, відслідковувати

Коментарі

Галина 2018-01-17 / 07:18:18
Допоможіть як скачати цю програму!!!!

Ммм 2018-01-17 / 07:14:23

як придбати цю програму?

гали 2016-08-09 / 16:53:44
як придбати цю програму і ціна яка?

иван 2016-04-01 / 19:41:08
Де можно скачати програмку

ciza 2014-03-14 / 11:34:18
де можна скачати таку програмку?

саша 2013-12-22 / 20:09:07
дуже добра статья для того щоб повірити коханій людині

мари 2013-07-13 / 12:27:31
як поставити прослушку в телефон,що для цього потрібно...

blek 2013-01-18 / 13:41:18
понту сцуi iнформацii це ви свiй товар рекламiруете

kurt-305@mal.ru 2010-01-15 / 16:50:00
kurt-305@mal.ru -це мій емейл .

Ця програмка до телефона мені дуже потрібна, для збереження сімї!!!! ВИРУЧАЙТЕ БДУ ДУЖЕ ВДЯЧНИЙ!!!

kurt-305@mal.ru 2010-01-15 / 16:47:00
Статья супер, підскажіть пожалуста де скачати таку програму!!!! Дуже потрібно!!!!



вскрізь обрив і нічого не знайшов хорошого!!!!

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини