На колегії Закарпатської ОДА говорили про місцеві бюджети, самопіар КРУ та початок опалювального сезону

У вівторок, 20 жовтня відбулося розширене засідання колегії Закарпатської обласної державної адміністрації. Було розглянуто питання про результати ревізії місцевих бюджетів на території області за 2007 - 2008 роки та завершений звітний період 2009 року. Обговорювалися також початок та хід опалювального сезону. Вів колегію в. о. голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога. У ній взяли участь керівники служб та управлінь, представники органів місцевої влади та самоврядування, контрольних та правоохоронних органів.

На колегії Закарпатської ОДА говорили про місцеві бюджети, самопіар КРУ та початок опалювального сезону

Як повідомили "Закарпаття online" в управлінны інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатськоъ ОДА, про результати ревізії бюджетів в області, проведеної працівниками ГоловКРУ, доповідала заступник начальника департаменту Тетяна Марчук. Вона повідомила про основні порушення, які зафіксовані у зведеній довідці контрольними заходами. Це в основному порушення бюджетного законодавства при формуванні і виконанні бюджетів, обліку об’єктів незавершеного будівництва та комунального майна, а також порушення в різних галузях господарства.

Співдоповідачем  виступив  начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Петро Лазар. Він повідомив, що за період, що минув після завершення ревізії, завдяки вжитим облдержадміністрацією та керівниками об’єктів контролю заходам вдалось усунути низку недоліків та порушень. Він запевнив, що обласна державна адміністрація і надалі вимагатиме від розпорядників та одержувачів коштів бюджетів усіх рівнів посилення контролю.
 
Водночас члени колегії зупинилися на деяких аспектах роботи нинішнього керівництва КРУ в нашій області. Нагадаємо, що впродовж останніх трьох місяців  очільник цієї структури Роман Чубко на численних прес-конференціях неодноразово звинувачував керівників тих чи інших організацій та установ Закарпаття у багатомільйонних порушеннях, нібито зафіксованих працівниками КРУ. Керівництво закарпатського КРУ перетворило цю роботу на своєрідну піар-кампанію: засобам масової інформації постійно подавалась неперевірена інформація про результати ревізії.
 
Петро Лазар назвав хибними заяви керівника обласного КРУ що розміщення бюджетних коштів на депозитних рахунках банківських установ буцімто спричинило заборгованість по захищених статтях.
 
–Такої заборгованості не існувало й не існує, – констатував очільник головного фінансового управління. – Недостовірними є й заяви керівництва обласного КРУ про те, що за півріччя роботи в Закарпатті відмінено всі тендери.  До речі, перевірка ГоловКРУ України таких порушень не встановлювала.

Перекрученою інформацією щодо сплати коштів за приватизацію об’єкта комунального майна – готелю "Дружба" – назвав начальник управління комунального майна області Михайло Стегура. Новий власник закладу сплатив майже всю суму. Боргує всього 94 тисячі із майже 15 мільйонів гривень. Тобто заяви обласного КРУ про півмільйонний борг, м’яко кажучи, не підтверджені.
 
– Щодо обліку комунального майна (  тут теж зафіксовані порушення працівниками КРУ), то  в області триває кропітка робота, яка в недалекому майбутньому буде завершена, – запевнив Михайло Стегура.
Начальник головного управління праці та соціального захисту ОДА Віктор Мацола повідомив, що 90 відсотків порушень, виявлених в ході перевірок в сфері соцзахисту, вже усунуто. Усунуто порушення  й у освітній  галузі краю, – каже  начальник управління освіти та науки Михайло Мотильчак. Це стосувалося нецільового використання 24 тисяч гривень.  Степан Бордаш, начальник управління капітального будівництва ОДА також запевнив, що фінансові порушення на 197 тисяч гривень, виявлені працівниками КРУ в ході зустрічних перевірок, усунено. Результати перевірок по деяким об’єктам будуть оскаржувати в суді.  Такій, що не відповідає дійсності він назвав інформацію про очисні споруди в селищі Ясіня. Адже об’єкт припинили будувати ще 1993 році, з часом він повністю був зруйнований. Але в переліку об’єктів незавершеного будівництва він значився. Це "порушення" й виявили працівники КРУ.

Більш категоричні у своїх виступах були начальник головного управління земельних ресурсів Іван Калинич, начальник управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, директор державного підприємства "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області" Ростислав Федів.

– Тривають перехресні перевірки, 6 актів КРУ оскаржуються в судах, а їх керівництво  "шиє" нам мільйонні справи, – каже Валерій Мурга. – На всю область лісівників звинувачують у масштабних порушеннях.

Або історія з "розкраданням" протипаводкових коштів: на всю країну людей, котрі, не шкодуючи сил, ліквідовували наслідки минулорічної стихії, обізвали злодіями, розкрадачами. Насправді ситуація є зовсім іншою. Ростислав Федів  заявив, що перевірки КРУ, які тривали на державному підприємстві більше трьох місяців фактично паралізували роботу структури.
– В результаті в актах з’явилися недостовірні факти, а наші пояснення до уваги взяті не були, – каже директор підприємства. – Днями розпочалася позапланова перевірка КРУ. Як це пояснити окрім політичним замовленням?
Члени колегії в свою чергу теж дали оцінку ситуації, пов’язаній з результати перевірки ГоловКРУ. Було відзначено, що результати ревізії потрібно розглядати не лише в контексті виявлених порушень, а як поштовх до покращення роботи. Працівникам головКРУ України подякували за їх роботу, адже ревізія також допомогла у виявленні додаткових резервів надходжень до місцевих бюджетів. Разом з тим,  заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович зазначив, що абсолютна більшість порушень виявлена там,  де законодавство ще є неврегульованим.

– Перевірка ГоловКРУ України не  зафіксувала умисні дії з нераціонального використання коштів, – каже Михайло Попович. –  Натомість керівником обласного КРУ на численних прес-конференціях кинуто тінь на Закарпаття. Мовляв, тут виявили масове розкрадання коштів. На думку виступаючих, нинішній керівник КРУ в області – Роман Чубко  не додав конструктивну в роботі, а  привніс конфлікт. В цій структурі завідомо ставляться  завдання щодо "потрібних" результатів перевірок. Це неприпустимо, – вважають члени колегії.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик  додав, що заяви обласного керівництва КРУ негативно впливають на імідж області.   "Закидають розкрадання в десятки мільйонів гривень у різних сферах, але ці дані не підтверджуються. Так, протягом 2008 року та І півріччя 2009 року працівниками КРУ в Закарпатській області  перевірено 568 підприємств, установ та організацій, встановлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на 558-ох, або на 98,2-ох відсотка. За результатами розгляду відмовлено у порушенні кримінальних справ у 119 випадках, в тому числі і по таких гучних, як розкрадання коштів на ліквідацію паводка. Порушено 44 кримінальні справи, що становить всього 7,9 відсотка загальної кількості перевірених підприємств, де виявлені порушення. Тобто й десята частина сказаного не підтверджується".

В. о. голови облдержадміністрації Іван Балога заявив, що необхідно зняти всі незрозумілості, які є в питаннях взаємодії обласного КРУ із розпорядниками коштів. "Необхідно прибрати піар, ярлики, які безпідставно вішають. Такого вже роками не було на Закарпатті і не повинно бути в майбутньому. Не можна допускати, щоби безпідставно кидали тінь на тисячі закарпатців, які чесно працюють на благо краю".

За результатами розгляду першого питання було прийнято рішення провести спеціальну колегію, де буде заслухано звіт начальника контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області Романа Чубка. Пролунала також пропозиція заслухати цю структуру й на сесії обласної ради.
Друге  питання порядку денного стосувалося початку опалювального сезону. З інформацією виступив начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Василь Романець. За його словами, наразі теплом забезпечені всі соціальні заклади краю. Лише в обласному центрі невирішеним залишається питання з опаленням 20 шкіл.

Загалом, на 15 жовтня поточного року до роботи в зимових умовах підготовлено   3278 житлових будинків, або 99,8 відсотків від запланованого обсягу, з них 3096 будинків (99,7 відс.) комунальної власності, відремонтовано 112 покрівель (95,7 відс.), відремонтовано всі системи гарячого та 98 (89,1 відс.) холодного водопостачання. Не завершені роботи з ремонту  5 покрівель та 3 систем холодного водопостачання на 8 житлових будинках   м. Ужгород.    До роботи в зимових умовах підготовлено 1206 котелень (99,8 відсотків), з них  62 (96,9 відсотків ) котелень комунальної теплоенергетики, 26 (100,0 відсотків) центральних теплових пунктів та 209,2 км (100,0 відсотків) теплових мереж. Заготовлено 10800 тонн (104,8 відсотків) вугілля.

У зв’язку з переходом населення міст Хуст, Берегово, Іршава, Свалява, Перечин, селищ міського типу Воловець, Міжгіря, Вишково, Дубове, Солотвино, Тересва, Чинадієво, Кольчино та с. Бакта Берегівського району на автономне опалення, в цих населених пунктах централізоване теплопостачання відсутнє. Перехід на автономне опалення в інших населених пунктах продовжується. В цьому опалювальному сезоні очікується, що централізоване опалення  частково залишиться для споживачів у містах Рахів, Чоп, Виноградів, Мукачево та Ужгород.
 
Василь Романець констатував, що видача дозволів  органами місцевого самоврядування мешканцям багатоквартирних житлових будинків  на встановлення індивідуального опалення  приводить до розбалансування підвідних газових мереж, що в свою чергу може викликати автоматичне  відключення  індивідуальних приладів опалення від  газопостачання, через понижений тиск в мережі. Такі випадки вже неодноразово фіксувалися в обласному центрі.

Серед позитиву – успішно вирішується багаторічна проблема з опаленням у місті Рахів. Тутешня котельня працювала на мазуті. Нині тут встановлюють 2 котли потужністю  2,5 МВт, які будуть працювати на  відходах деревини.
Найбільше занепокоєння, за словами начальника управління житлово-комунального господарства, викликає заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики. Так, ужгородські компанії боргують більше 8,8 мільйонів гривень, в Мукачеві борг – 12,7 мільйона. За дев’ять місяців цього року рівень розрахунків підприємств теплокомуненергетики області становив усього 68 відсотків.  Як повідомив присутній на колегії Мукачівський міський голова Золтан Лендєл, наразі вирішується питання про реструктуризацію боргів комунального підприємства, а отже незабаром мукачівці теж будуть з теплом.

На колегії також було піднято питання тарифів на теплопостачання. Наразі вони є різними в залежності від регіону. Саме тому область звернеться до Кабінету Міністрів з пропозицією розробити механізм затвердження єдиного тарифу для всіх підприємств теплокомуненерго. Тобто, щоби мешканці скажімо столиці чи обласного центру сплачували за ідентичні послуги однакову ціну.
 
На колегії також виступили голова обласної ради Михайло Кічковський, міський голова Чопа Галина Цар, голова Брегівської райдержадміністрації Володимир Трикур та інші.
 
За результатами розгляду питання  Ужгородському міськвиконкому доручено вжити невідкладних заходів щодо завершення підготовки житлового фонду до роботи в осінньо-зимовий період. Мукачівському виконкому та Рахівській райдержадміністрації доручено завершити роботи із запуску котелень.  Виконкомам Ужгорода та Мукачева також доручено вирішити питання стовідсоткового погашення заборгованості за спожитий природний газ  та укласти угоди на його постачання на опалювальний період 2009-2010 років і забезпечити мешканців міста теплом.

Учасники зібрання наголошували: чи мова про раціональне використання державних коштів, чи якісну підготовку до зими – потрібні спільні зусилля і в центрі, і на місцях, копітка щоденна праця на благо краян.

21 жовтня 2009р.

Теги: колегія, ОДА, КРУ, бюджет, теплопостачання

НОВИНИ: Соціо

11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини