Закарпаття: Справу п'яних хуліганів, що з'ясовували стосунки за допомогою бит, передано до суду

Бійки у звеселяючих місцях -- далеко не рідкість. Застілля з доброю випивкою часто переходить в масовий мордобій. Ось і герої цієї кримінальної історії також були добряче підігріті спиртним. У такому стані вирішили згадати давні образи, підкріпивши власні "аргументи" битами...

Закарпаття: Справу п'яних  хуліганів, що з'ясовували стосунки за допомогою бит, передано до суду

"РІК ТОМУ ТИ МЕНЕ ОБРАЗИВ..."

Сталася ця історія цьогоріч наприкінці квітня у райцентрі Воловець Закарпатської області. В тамтешньому кафе "Едем" відпочивали місцеві жителі. На святкування дня народження свого сина 32-річний волівчанин Руслан запросив кумів та друзів. Гостина проходила весело, ніщо не віщувало неприємностей. Однак в кафе перебували у той час не лише вони.

За одним із столиків випивала горілку з пивом інша компанія. Були це троє жителів села Гукливе Воловецького району, а верховодив у них такий собі 42-річний Михайло. Чолов'яга здоровий на вигляд, працює машиністом. Невідомо чому, але захмелілий машиніст раптом пригадав давню образу одному з відпочиваючих на дні народження -- своєму тезці й колишньому приятелеві, 31-річному Михайлові. Цей чоловік рік тому буцімто заступився під час гри у футбол за свого 30-річного приятеля Олега, котрого машиніст хотів відлупцювати за футбольне порушення. Здавалося б, ця дурниця і яйця виїденого не варта, однак правду кажуть: те, що в тверезого на думці -- у п'яного на язику. Тепер, через рік, один Михайло пригадав іншому цю давню "образу"...

Розуміючи, що колишній приятель добряче "нализався" й нема з ким говорити, Михайло порадив йому йти додому спати, а сам повернувся в компанію за столом. Знав би він, яка "каша" невдовзі тут завариться...
Затаївши тепер уже свіжу образу на Михайла, його тезка спершу поїхав зі своїми односільчанинами додому в Гукливе. Але не заспокоївся, а вирішив відімстити. Передбачаючи, що в разі бійки на захист його опонента стануть хлопці, з якими він частується в барі, селянин вирішив зібрати і свою так звану групу підтримки. Наразі слідство встановлює особи усіх учасників інциденту. Серед них, зокрема, були двоє жителів Мукачева: Іван та Сергій. Першому 32 роки, родом він із Гукливого, а проживає в Мукачеві. Свого часу він був засуджений Рівненським судом за скоєння тяжкого злочину до 9 років позбавлення волі. Сім відсидів, а далі був звільнений умовно-достроково. Михайло зателефонував Івану на "мобільник" і попросив приїхати у Воловець, мовляв: з одним типом треба розібратися. Оскільки на той час з Іваном був Сергій, то обидва взяли таксі й поїхали у Воловець за півсотню кілометрів.
А тим часом Михайло зібрав інших приятелів -- трьох чи чотирьох, яких на своєму мікроавтобусі "Мерседес-Віто" (не побоявся нетверезим за кермо сідати) привіз на "поле бою" до воловецького бару "Едем". Забігаючи наперед, скажемо, що ті, вочевидь, були не місцеві, принаймні потерпілі нікого з них не знали й раніше не бачили.
"ВАЖКА АРТИЛЕРІЯ" В "МЕРСЕДЕСІ"
Близько 21.30 Михайло з товаришами під'їхав до "Едему". Удвох з колишнім "зеком" Іваном вони зайшли всередину, а приятелі залишилися надворі в "Мерседесі", чекаючи сигнал для "вступу в бій". У барі зловмисники замовили собі горілку з пивом, вичікуючи слушний момент для конфлікту. Близько 22-ї години Михайло зі згаданим Олегом ("футболістом", через якого, власне, й розпочався конфлікт) вийшов з кафе надвір випалити цигарку. Цього нападникам тільки і треба було: вони вмить вибігли за ним надвір. Михайло-машиніст виступив спереду, аби спровокувати бійку, Іван став зі спини. Коли перший замахнувся рукою, щоб вдарити свого супротивника в обличчя, Михайло (відпочиваючий) зумів відвернувся від удару, відбив руку нападника й відштовхнув того від себе. П'яний не втримався на ногах й гепнувся на землю. До справи приєднався Іван. Далі підключився Олег, якого здоровань Іван добряче вдарив рукою в плече.
З кафе повиходили інші чоловіки з компанії, яка гуляла на дні народження. У відповідь з мікроавтобуса повискакувала "важка артилерія" в особі згаданого мукачівця Сергія та двох поки що невстановлених слідством осіб. Усі із замашними дерев'яними битами, з якими й накинулися на своїх опонентів. Михайлові (відпочиваючому) дісталося битою в голову й по тілу. Били його відразу двоє нападників. Олег отримав удар битою в долоню правої руки, якою захищався. Руслана бандити так відлупцювали, що той втратив свідомість. Іншому потерпілому нападники поламали дорогий мобільний телефон. Однак, за іронією долі, найбільше постраждав... сам ініціатор бійки. Опинившись між Михайлом і нападником з битою, Олег несподівано присів й удар прийшовся машиністові в голову, вмить "вирубавши" його! Аби якось реабілітуватися від промаху, бандит з битою кинувся добивати Руслана, котрий сидів на доріжці перед кафе.
Наостанок Іван розбив скло на дверях кафе, заподіявши матеріальну шкоду власникам закладу на суму понад п'ять тисяч гривень. Все це тривало близько десяти хвилин, після чого нападники кинулися до "Мерседеса", прихопивши за руки-ноги непритомного ініціатора бійки. Він потім тривалий час лікувався від травми голови. З опонентів найбільше дісталося Русланові, якому в лікарні встановили діагноз: відкрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку 2-го ступеня, субарахноїдальний крововилив, закритий перелом лівої кисті, забійна рана тімені. Згідно із висновком судово-медичного експерта, такі тілесні ушкодження кваліфікувалися як середньої тяжкості. Потерпілий Сергій отримав забійно-рвану рану тім'яної ділянки голови та забої ліктьового суглобу, правого стегна, що кваліфікується як легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров'я. У Михайла виявили забійну рану потиличної ділянки голови, забій чола, садна голови, ліктьового суглобу та плечей.
"ПОГАНИЙ ДЯДЯ РОЗБИВ СКЛО"
Особлива зухвалість скоєного злочину полягала ще й в тому, що свідками екзекуції стали присутні на дні народження жінки та діти, а також жіночий персонал бару. Один маленький хлопчик настільки перелякався, що потім довго боявся заходити в незнайомі приміщення, усе повторюючи: "Поганий дядя розбив скло!.."
За фактом хуліганства (ст.296 ч.4 КК України) міліція порушила кримінальну справу. Санкція цієї статті передбачає від трьох до семи років позбавлення волі. Наразі обвинувачення пред'явлено двом хуліганам: організатору бійки Михайлові та раніше судимому мукачівцю Івану. Матеріали щодо Сергія та двох інших осіб, які переховуються від слідства, виділено в окреме провадження. Обох підозрюваних взяли під варту, але потім обласний суд випустив організатора бійки в кафе Михайла на підписку про невиїзд.
Розслідував цю резонансну для маленького Воловця кримінальну справу слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУМВС області старший лейтенант міліції Володимир Штефанюк. Після затвердження обвинувального висновку справу передано на розгляд Воловецького районного суду.
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
16 жовтня 2009р.

Теги: хулігани, бити, бійка, Воловець

НОВИНИ: Кримінал

21:07
/ 1
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 2
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 3
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
22:39
/ 2
У Мукачеві на "зебрі" таксі збило літню жінку
22:12
/ 2
В Ужгороді директор ТОВ підробив документи, щоби привласнити орендований комунальний об'єкт вартістю вартістю понад 1 млн грн
» Всі новини