На Закарпатті провели семінар "Природоохоронна освіта на прикладі водних екосистем" для освітян Берегівщини

Проект програми Добросусідства ЄС Угорщина-Словаччина-Україна "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса", який впроваджується Закарпатським облводгоспом, ставить за мету, поряд з першочерговим завданням галузі водного господарства - захистом від шкідливої дії води, покращення стану меліоративних каналів Берегівської меліоративної системи, з акцентом на захисті і збереженні належного екологічного стану шляхом проведення заходів з екологічної освіти.

Закарпатський облводгосп наразі співпрацює з Регіональним молодіжним екологічним об'єднанням "ЕКОСФЕРА" для реалізації цього напрямку діяльності.

На Закарпатті провели семінар "Природоохоронна освіта на прикладі водних екосистем" для освітян Берегівщини

Про це "Закарпаття online" повідомили в Закарпатському облводгоспі.

Одним із заходів є проведений 7 жовтня 2009 року семінар на тему "Природоохоронна освіта на прикладі водних екосистем" за участю освітян, вчителів біології та географії 24 загальноосвітніх шкіл Берегівського району, на базі Варівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім.Ф.Ракоці ІІ.

Семінар був організований спільно Закарпатським облводгоспом та відділом освіти Берегівської райдержадміністрації. Безпосереднім ініціатором і виконавцем програми стала експерт Регіонального молодіжного екологічного об'єднання "ЕКОСФЕРА" Катерина Станкевич-Коваль.

Мета семінару полягала в ознайомленні вчителів з технікою, методикою та особливостями проведення тренінгу - нетрадиційної форми навчання, а також з методами дослідження водних екосистем на прикладі дослідження каналів.

Семінар на тему

Вітальним словом семінар відкрив завідувач РМК відділу освіти Берегівської райдержадміністрації Петро Коваль. Привітав учасників також директор школи Лайош Сіладі, який спочатку представив учасникам зустрічі, колегам-освітянам керований ним учбовий заклад, в якому велика увага зосереджена на екологічному вихованні молоді. Тут постійно проводяться різні конкурси, вікторини, учні виготовляють макети на природоохоронну тематику, здійснюються практичні заняття на природі. Набуті навички з питань екологічної освіти школярі с.Варі представили також влітку у с.Ділове на фестивалі "Тиса - молодша сестра Дунаю" в рамках проведення Дня Дунаю. "Землю ми успадкували від батьків, і наше покликання - зберегти його у природному вигляді", - наголосив директор.

Семінар на тему

Начальник відділу Закарпатського облводгоспу, менеджер проекту Світлана Ребрик представила учасникам семінару зміст, основні цілі та стан впровадження проекту.

Далі Катерина Станкевич-Коваль висвітлила найважливіші функції каналів для життєдіяльності населених пунктів, деталі екологічного громадського моніторингу та надала рекомендації щодо проведення гідробіологічного і екологічного дослідження русла і берегів. Було підкреслено роль громадського моніторингу не тільки для виховання дітей, але і для всієї громади.

Окремий модуль був представлений для ознайомлення з принципами природоохоронної освіти. Особливу увагу було звернено на техніку та методику проведення тренінгу, як одного із найефективніших методів. На семінарі було продемонстровано одну із моделей тренінгу з залученням до безпосередньої участі у ньому вчителів. Після представлення та коментування теми тренінгу "Вплив людської діяльності на навколишнє середовище", вчителів поділено було на групи і надані для дослідження та обговорення такі теми: створення стихійного смітника поблизу каналу, спалювання сміття, вирубка лісу поблизу потічка. Групи повинні були знайти на проаналізувати причинно-наслідкові зв'язки. Всі групи чудово справилися із поставленим завданням, пов'язавши надані теми з проблемами своїх власних населених пунктах.

Семінар на тему

 

Семінар на тему

 

Семінар на тему

 

Семінар на тему

 

Семінар пройшов творчо і буде мати продовження в Ужгородському районі.

Подібні форми дуже потрібно втілювати у нашій рекреаційній області з розгалуженою сіткою річок і потічків. Менеджер та експерти проекту запросили до подальшої активної співпраці освітян.

Очікується, що в рамках проекту через роботу з дітьми, підростаючим поколінням, буде зроблено конкретний крок до покращення стану русел, берегів і заплав наших водотоків.

На завершення учні школи дали невеличкий оригінальний концерт з піснями та відеосупроводом про природну красу річок Тиса і Боржава, на берегах останньої і розташоване село Вари. Музичне виховання на основі традиційної народної творчості також є хорошим засобом для виховання дбайливого ставлення до природного довкілля.

Семінар на тему

 

Семінар на тему

 

Закарпатський облводгосп щиро вдячний за належну і цікаву організацію заходу колективу Варівської загальноосвітної школи.

15 жовтня 2009р.

Теги: облводгосп, "ЕКОСФЕРА", природоохоронний, екосистема

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини