Закарпаття: Незвичне минуле звичайних професій

Берегово - неповторне місто із тисячолітньою історією, яке приваблює своєю самобутньою різностильовою архітектурою. Цей край славен далеко поза межами Срібної Землі берегівськими виноробами, продукція яких за своїми смаковими якостями не поступається кращим європейським марочним аналогам. А ще Берегово славиться цілющими термально-мінеральними водами, яких у місті та його околицях є чимало. Характерною особливістю Берегсаза, як називають його угорці, є багатонаціональність. На території міста проживають представники 20 національностей, переважна більшість - угорці.

Закарпаття: Незвичне минуле звичайних професій

Найбільшою гордістю Берегівщини є людський капітал – працелюбні люди.  Хоча безробіття та низький рівень оплати праці зумовили зростання кількості трудових мігрантів, що виїжджають з міста, усе ж місцева влада дбає про те, аби були створені нові робочі місця, відкривалися нові підприємства. Що ж до трудової міграції, то вона носить швидше сезонний характер: населення виїжджає перш за все в Угорщину, в інші області України, Росію. Однак і тут є позитивні моменти. Повертаючись із-за кордону, українські громадяни значну частину зароблених коштів витрачають в Україні, збільшуючи внутрішні інвестиції. Багато трудових мігрантів після повернення, започатковують власний бізнес, створюючи робочі місця не тільки для членів своїх сімей, а й для інших громадян.

Завдяки унікальному географічному розташуванню Берегово має значний туристичний потенціал. Цьому сприяє також наявність 3 пунктів переходу державного кордону з Угорською республікою, а також те, що населення володіє кількома іноземними мовами. Слабкою стороною, на жаль, залишається недостатність кадрів у закладах туристично-рекреаційної сфери. Виправити цю ситуацію покликані професійно-технічні навчальні заклади, одним з найбільших серед яких є Берегівський професійний ліцей сфери послуг. Його фахівці намагаються ліквідувати дефіцит висококваліфікованих працівників, тісно співпрацюючи з міськрайонним центром зайнятості.

Берегівський професійний ліцей сфери послуг є окрасою міста. Він розташований у центрі Берегова у колишньому графському дворі Ґабора Бетлена, на фасаді якого до цього часу зберігся напис „Бетлен, 1629”. В одноповерховій будівлі, яку прикрашають шість колон у стилі епохи Відродження, окрім професійного ліцею, розміщений також місцевий краєзнавчий музей. Його засновник та директор Іван Шепа переконаний, що у 1629 році будівля була вже пребудована, а історія її значно давніша, адже за давніми джерелами вдалося дізнатися, що упродовж 1327-1556 років тут був Домініканський монастир. Засновник музею не тільки колекціонує старовинні речі, а й стежить за тим, аби у виставкових залах дотримувався хронологічний принцип розміщення експонатів. Перший зал присвячений найдавнішій історії. Гордістю музею є фрагмент зубів мамонта, знаряддя праці найдавнішої людини епохи палеоліту та предмети побуту бронзового віку. Особливо цікавими є експонати римського періоду історії – це фрагменти печі для випалювання керамічних виробів. Відвідувачі музею за цілком символічну плату можуть побачити зразки мінералів, рудних порід золото-поліметалевого родовища Берегівського горбогір’я, що складають основу геологічної експозиції. Значною за кількістю експонатів є колекція, що знайомить відвідувачів музею з історією Берегова часів Першої світової війни та 30-х років ХХ століття.  У найближчій переспективі Іван Шепа планує відкрити музей виноробства у підвалі, розміщеному під основною спорудою, що зберіг свою початкову готичну стелю. Берегівський музей – це своєрідний місток між сучасністю та минулим, яке ми не повинні забувати. Символічно, що розташований він саме у стінах навчального закладу, де молоде покоління проходить трудове виховання.

Не тільки приміщення ліцею, а й сам навчальний заклад має свою доволі цікаву історію. Після війни, у далекому 1946 році, Берегівська машино-тракторна станція організувала курси трактористів, які згодом "переросли" в школу трактористів, а відтак в школу механізації. Для неї було виділено колишній графський будинок. У 1975 році школа трактористів отримала назву ПТУ №11, змінивши свій профіль професійної підготовки та навчання,  - училище стало центром підготовки кваліфікованих робітників будівельних професій: малярів, штукатурів, столярів, слюсарів електрозварювальників, сантехніків.

За останні роки училище готує спеціалістів харчових професій: кухарів, пекарів кондитерів, барменів та офіціантів. У 1997 році училище було реформовано в ПТУ №18, яке готувало працівників для легкої промисловості.  Саме з того часу в училищі, крім будівельних та харчових професій, готуються кравці. У 2004 році навчальний заклад було реорганізовано в Берегівський професійний ліцей сфери послуг.

Учні навчаються у просторих аудиторіях. Є виробничі майстерні, спортивні зали, боксерський клуб. За сприяння спонсорської допомоги Берегівського відділення східно-європейської місії відкрито лабораторію. Значний відсоток у ліцеї складають учні угорської національності. Враховуючи їх побажання, упродовж останніх років училище готує кваліфікованих робітників і з угорською мовою навчання.

Чи легко вступити у ліцей?

Бажаючі навчатися у ліцеї проходять вступні випробування у формі співбесіди. З роки навчаються після 9 класів майбутні кравці, кухарі, пекарі, кондитери, малярі, штукатури, монтажники санітарно-технічних систем і устаткування. Після 11 класу упродовж одного року можна здобути професію  офіціанта, бармена.
Випускники отримують диплом державного зразка кваліфікованого робітника та атестат про повну загальну освіту. Навчання безкоштовне. Групи по кожній із професій відкриваються при наявності 25 учнів.  Учні, які навчаються в ліцеї, отримують стипендію, безкоштовно забезпечуються гуртожитком, навчальними посібниками.

Про усе можна було дізнатися на черговому ярмарку професій, який організували фахівці відділу активної підтримки безробітних Берегівського міськрайонного центру зайнятості у приміщенні ліцею для випускників шкіл. Його керівники розповіли про історію навчального закладу, познайомили молодь із викладачами, професіями, за якими проходить навчання, традиціями, матеріально-технічною базою та закликала вступати до нього.

Із послугами, які надає служба зайнятості молоді, професіями, які користуються попитом на ринку праці району та області, актуальними вакансіями ознайомила головний спеціаліст районного центру зайнятості Ганна Мельник. Вона порадила молоді враховувати ці фактори при виборі професійного шляху. Випускники шкіл мали можливість переглянути страви, виготовлені руками ліцеїстів і прикрашені овочами у стилі карвінгу,  отримати роздатковий матеріал.

Організатори провели екскурсію по території навчального закладу. Гості мали змогу на власні очі побачити просторі, добре оснащені навчальні та виробничі кабінети, познайомитися з технікою, яка знаходиться в ліцеї.
Загалом атмосфера заходу була динамічною. Учні загальноосвітніх шкіл активно роздивлялися папки з описами професій та відповідні стенди, розпитували викладачів, прагнули скуштувати цю їстівну красу.


Ольга Синкулич,
заступник начальника відділу організаційної роботи,
зв'язків з громадськістю та ЗМІ
обласного центру зайнятості

14 жовтня 2009р.

Теги: Берегово, ліцей, професії, ярмарок, центр зайнятості, ринок праці

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини