Нелегали "перекваліфіковуються" із Закарпаття на сусідню Львівщину

Нелегальна міграція через територію Закарпаття в Західну Європу вихідців із країн Азії та Африки хоча й не має вже таких загрозливих масштабів, як ще п'ять-десять років тому, проте залишається проблемною для нашого регіону. На заваді "нелегалам" та їхнім провідникам, окрім прикордонників, стають також міліціонери. Про цьогорічні здобутки закарпатських правоохоронців у цьому напрямі розповідає начальник ВБЗПТЛ ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Володимир ПОЛЯК.

Нелегали "перекваліфіковуються" із Закарпаття на сусідню Львівщину

"НЕЛЕГАЛЬНА НАВАЛА" ЗБАВЛЯЄ ОБЕРТІВ

-- З початку року на території Закарпатської області міліція затримала 139 нелегальних мігрантів. За цими фактами порушено 19 кримінальних справ стосовно 35 причетних до цього осіб, жителів краю, -- розповідає підполковник Поляк. -- У цих справах фігурують переправники "нелегалів", їхні перевізники, власники осель, в яких утримувалися мігранти тощо. Відрадно, що завдяки посиленій боротьбі з нелегальною міграцією як явищем, належному документуванню організованих злочинних груп, які цим займаються, кількість самих "нелегалів" на території Закарпаття суттєво зменшилася. За нашими підрахунками, десь на 80%. Пік нелегальної міграції в краї припадає на 2004-2006 роки, далі все пішло на спад. Пояснюється це тим, що відділ наш молодий, створений у 2002 році, тож потрібен був час, аби розібратися в ситуації й обрати ефективну стратегію протидії цьому явищу.

Нині ми робимо акцент у своїй роботі вже не на затриманні самих нелегалів, а на викритті тих громадян нашої держави та області, які задіяні в цьому нелегальному бізнесі. Перекриваємо шляхи доставлення "нелегалів" з Києва, Одеси та інших регіонів. Затримуємо організаторів цих каналів: і місцевих, і з інших областей. Активізували свою роботу й прикордонники. Внаслідок таких дій "нелегалам" стало набагато важче потрапити через Закарпаття на Захід. Останнім часом вони "перекваліфікувалися" на Львівську область, яка має кордон із Польщею. Якщо вони й доходять до нас, то маленькими групами, по кілька осіб. Такого, як колись, коли ми затримували по 50 осіб за раз, уже немає.

ТАРИФИ ЗЛОЧИННОГО БІЗНЕСУ

-- Кажуть, зловмисники непогано заробляють на переправленні "нелегалів", тому й ризикують. Які тарифи в цьому нелегальному бізнесі?

-- Як нам розповідають самі затримані, доставлення автомобілем одного "нелегала" із Києва на Закарпаття коштує 150-200 доларів (а везуть за раз по троє-четверо осіб). Доба утримання на конспіративній квартирі вже тут, на Закарпатті, коштує по 10 доларів з кожного. А загалом кожен "нелегал" платить лише за доставлення по Україні в середньому 5000 доларів. Так що прибутки тих, хто заправляє бізнесом, пов'язаних з нелегальною міграцією -- величезні. Лише кожен бажаючий заробити таким чином повинен пам'ятати, що рано чи пізно йому доведеться нести за це відповідальність.

-- Які цікаві справи щодо "нелегалів" були у вашій практиці цього року?

-- Кожна цікава по-своєму. Одні кримінальні справи такої категорії вже направлені в суди, щодо інших триває досудове слідство. Є вже й покарані: комусь суд присудив реальне позбавлення волі, комусь -- з відстрочкою виконання вироку.

Скажімо, ми задокументували групу переправників нелегальних мігрантів, до складу якої входило 9 жителів Ужгородського району. Нелегалів вони доставляли з Одеси на Закарпаття поїздом "Одеса -- Ужгород", невеликими партіями по 5-6 осіб. Сходили з поїзда у Батьові в Берегівському районі, де їх зустрічали на автомобілях і доставляли в конспіративні місця утримування. Одну з таких "хат" ми виявили в самому Ужгороді в районі Перечинського вокзалу, іншу -- на дачі в селі Нижнє Солотвино Ужгородського району. Ми затримали в цих помешканнях дев'ять "нелегалів", а загалом, за оперативною інформацією, ця група встигла переправити через українсько-угорський кордон близько 30-ти осіб. Порушена проти зловмисників кримінальна справа вже розглянута в суді: двоє осіб одержали реальні терміни позбавлення волі (2 і 3 роки), інші відбулися умовним покаранням. Ватажком цієї злочинної групи був 40-річний раніше судимий житель села Худльово Ужгородського району. Цей чоловік раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за сприяння нелегальним мігрантах, був засуджений умовно, і от тепер одержав реальний "строк".

"НЕЛЕГАЛИ" В ГАРАЖІ

Нещодавно в селі Минай неподалік Ужгорода міліціонери затримали групу нелегальних мігрантів з 20 осіб. Господар оселі (до слова, будинок у нього добротний, двоповерховий, з дорогою огорожею) переховував їх у спеціально пристосованому для цього гаражному приміщенні. Чоловік пояснив: у зв'язку з фінансовою кризою не мав прибутків, з роботи звільнили, тож і зайнявся цим нелегальним бізнесом.

На переправленні 4-х нелегалів із Сомалі у Берегівському районі, в селі Косино попався раніше судимий житель Рівненської області. Нерідко попадаються й провідники потягів, які переховують в своїх купе нелегальних мігрантів. Затримуємо й київських таксистів, які везуть "нелегалів". Останні також добираються до нас автобусом "Одеса-Хуст", нещодавно попалася афганська сім'я із чотирьох осіб.

-- Громадян яких держав найчастіше затримують на Закарпатті?

-- Якщо раніше більшість нелегальних мігрантів становили вихідці з країн Південно-Східної Азії та Африки, то останнім часом усе частіше попадаються громадяни Молдови. Причому молдовани, як правило, йдуть навмання. Оскільки перетинати кордон сусідньої Румунії вони не ризикують (в Румунії за нелегальний перетин кордону закон передбачає тривалі терміни позбавлення волі), то ідуть здебільшого через Закарпаття в Словаччину, а далі в Італію, де їх швидко легалізують. Маршрут руху дізнаються у своїх родичів та приятелів, які вже "на тому боці", купують карти Закарпатської області, дороговкази й вирушають в дорогу на свій страх і ризик. Дорогою спілкуються по телефону, через Інтернет-клуби із родичами, куди їм краще йти, через які населені пункти. Рухаються групами по 3-4 особи. В основному це молоді люди віком 19-25 років, без сімей. Так, нещодавно в Перечині запримітили чергову таку групу молдован. Ті підходили до місцевих таксистів з проханням підвезти їх поближче до кордону. Відповідна інформація надійшла до нас, і спільно з прикордонниками ми затримали цих молдован.

ЗАКАРПАТСЬКИХ "ЧОРНИХ" ВЕЗУТЬ У ЛУЦЬК ТА ЧЕРНІГІВ

-- Раніше на Мукачівщині функціонував табір для утримання нелегальних мігрантів. Тепер його розформовано, тож куди діваєте затриманих "нелегалів"?

-- Ці питання вирішують не міліціонери, а прикордонники. Після відповідного документування затриманих "нелегалів" відправляють у Луцьк та Чернігів, де є спецтабори для затриманих, аналогічні тому, що був у нас в Павшино на Мукачівщині.

-- І все ж на вулицях наших населених пунктів, у тому ж Ужгороді доволі часто можна зустріти темношкірих вихідців із "теплих" країв. Що вони у нас роблять, і чому їх не затримують правоохоронці?

-- Ці всі люди перебувають тут цілком легально, мають документи про те, що вони просять надати їм статус біженця. Мають тимчасову реєстрацію, регулярно приходять відмічатися, де вони і що роблять. Злочинів та правопорушень не скоюють. Тож затримувати їх практично нема за що. Зрештою, їх і не так багато, як здається. Як я зауважував, відсотків на 80 зменшилася кількість нелегальних мігрантів, які проживають на території Закарпатської області. За нашою оперативною інформацією, таких осіб в Ужгороді налічується не більше 30-ти: близько десяти громадян Сомалі, по кілька вихідців з арабських країн, Індії та Пакистану. Плюс ще 20 осіб в Мукачеві, де відкрився пункт утримання нелегальних мігрантів, створений завдяки благодійній організації "Латориця".

НЕЛЕГАЛІВ ГРАБУЮТЬ, "РЕКЕТУЮТЬ"

-- Нещодавно в міліції Ужгорода було зареєстровано, якщо не помиляюся, дві заяви молодих жінок, які скаржилися на те, що їх згвалтували вихідці з країн Азії й Африки. Це були ваші "підопічні"?

-- Ми чули про це, але не розбиралися конкретно, що до чого. Це прерогатива міського управління міліції та слідства. Наскільки відомо, жінки, які звернулися із заявами, були раніше знайомі з цими темношкірими громадянами, підтримували з ними близькі стосунки тощо. З іншого боку, ми знаємо, що нелегальні мігранти доволі рідко скоюють злочини. Частіше проти них самих скоюються злочини: їх грабують, вимагають гроші, незаконно утримують тощо.

-- Оперативно-розшукові заходи закарпатської міліції щодо документування учасників злочинних груп, які спеціалізуються на переправлення нелегальних мігрантів, дали позитивний результат, -- підсумовує начальник ГУМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Павло КОНОНЕНКО. -- Статистика промовисто свідчить, що навалу незаконної міграції в області ми таки помітно здолали. Проте заспокоюватися на досягнутому зарано. Відповідні спецоперації триватимуть й надалі, причому акцент в нашій роботі робиться із безпосереднього виявлення та затримання самих "нелегалів" -- на документуванні та знешкодженні керівників цього злочинного бізнесу, котрий за дохідністю в злочинному світі є третім після торгівлі зброєю та наркотиками. Чимало тих, хто заправляє "нелегальним бізнесом", вже понесли заслужене покарання, а виявити інших -- це лише справа часу.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
09 жовтня 2009р.

Теги: нелегали, провідники, Львівська область, кордони

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини