Ужгородські стоматологи планують проводити безкоштовні профілактичні огляди дітей міста

Нещодавно Ужгородська міська рада ухвалила "Програму забезпечення стоматологічного здоров'я дитячого населення міста на 2009-2013 роки". Згідно з цим документом, стоматологи Ужгородської міської дитячої лікарні, викладачі стоматологічного факультету Ужгородського національного університету на базі "Клініки дитячої дентальної гігієни" планують проводити безкоштовні профілактичні огляди дітей міста. Щоб дізнатися більше про цю програму, та про нове у житті факультету, ми звернулися до Юрія Перести, декана стоматологічного факультету УжНУ.

Ужгородські стоматологи планують проводити безкоштовні профілактичні огляди дітей міста

– Пане Юрію, чому саме на базі стоматологічного факультету вирішили здійснювати програму?

В Ужгороді немає своєї дитячої стоматологічної служби, тому у місті вже давно назрівало питання про  надання профілактичної стоматологічної допомоги дітям. У місті працює близько 100 приватних стоматологів та клінік, де, звичайно, можна пройти лікування, але діти повинні постійно проходити диспансерний огляд у стоматологів, так як дитячий організм потребує постійної корекції факторів, які сприяють розвитку стоматологічних хвороб. У нас нові методи профілактики запроваджуються недостатньо, лікарі мало зацікавлені в постійній профілактичній роботі. Це призводить до епізодичного, безсистемного застосування засобів профілактики, що дискредитує саму ідею профілактики. Фінансове забезпечення програми буде здійснюватися відповідно до законодавства України за рахунок коштів місцевого бюджету, "Клініки дитячої детальної гігієни" на базі стоматологічного факультету УжНУ та інших джерел, не заборонених законодавством.

– Хто саме буде проводити огляд дітей?

Улітку  ми на факультеті відкрили кафедру дитячої стоматології, до якої запросили провідних фахівців, серед них – професора Римму Казакову (Чернівці), яка вважається  одним із засновників дитячої стоматології в Україні, провідних фахівців-стоматологів міста,  які проходитимуть підготовку в аспірантурі, а наразі працюють в Ужгороді як практичні лікарі. Крім того, якщо студенти стоматологічного факультету оглянуть 21 тисячу дітей, це дозволить підготувати їх на новому якісному рівні роботи, а дітям   - уникнути стоматологічних захворювань та отримати вчасно допомогу.

– Яким чином буде відбуватися огляд? 

Згідно програми це буде безкоштовний огляд на базі центру дитячої дентальної гігієни. До нас будуть привозити 40 діток щодня, їх будуть оглядати, готувати на кожного амбулаторні картки, вносити на магнітні носії, і після цього ми будемо визначатися, давати батькам поради щодо лікування дітей або ж профілактики захворювань ротової порожнини. Кожна дитина обов’язково отримає рекомендації щодо лікування цих захворювань. Окрім того, на базі клініки планується проводити санітарно-просвітницьку роботу з дітьми шляхом демонстрації відеофільмів, навчання практичним навичкам з догляду за порожниною рота тощо.  

– Що вдалося покращити та змінити на факультеті останнім часом?     

За останні два місяці ми зробили декілька серйозних справ. Нам  вдалося реконструювати 1000 кв. м фасаду за спонсорські кошти.  За підтримки заступника голови обласної ради Івана Балоги ми змогли поміняти усі вікна та двері на металопластикові,  що дасть змогу економити на опаленні. Також завершили ремонт у лекційній залі для студентів на першому поверсі на 120 чоловік.

– Ваші студенти проходять практику у стоматологічних клініках, у провідних спеціалістів?       

– Улітку 15 наших студентів пройшли виробничу практику в кращих клініках Кошицького медичного університету ім. Шафарика, у відділені щелепно-лицевої хірургії. У майбутньому ми плануємо посилати наших студентів на практику до Дебрецену, Будапешту, Відня. До слова, маємо домовленості про відкриття на базі нашого факультету навчально-методичного центру імплантології.  Це дуже серйозний напрямок, і нинішній рівень стоматології визначається саме рівнем розвитку цієї галузі стоматології. Це буде перший центр імплантології на базі вищого навчального закладу в Україні, вже маємо порозуміння з боку обласної ради, які будуть готувати відповідну програму для відкриття центру. На жаль, іншого шляху фінансування на сьогодні немає. Маємо порозуміння з президентом асоціації стоматологів України  та професором Заболоцьким,  засновником і власником  клініки імплантації у Києві, які беруться безкоштовно готувати наших викладачів для цієї спеціалізації. Адже ми хочемо, щоб саме у нас у майбутньому  проходили стажування,  навчання,  майстер-класи з імплантології. Одним словом, роботи попереду багато.

Мирослава Кочіш, прес-служба УжНУ
08 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, стоматологічний, профілактичний, УжНУ

НОВИНИ: Соціо

11:28
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини