Студенти юридичного факультету ЗакДУ стали лауреатами Всеукраїнського конкурсу "Юрист року - 2009"

Нещодавно у Міністерстві юстиції України в рамках щорічного конкурсу "Юрист року" відзначили найкращих юристів України у номінації "Студент юрист". З-поміж лауреатів - два вихованці ЗакДУ: Роман Марчук та Іван Логойда. Вони стали єдиними представниками Закарпаття, які пройшли у фінальну частину конкурсу, а Марчук Роман - один із Західної України, який увійшов у десятку кращих студентів-юристів України.

Студенти юридичного факультету ЗакДУ стали лауреатами Всеукраїнського конкурсу "Юрист року - 2009"

1. Перемога у конкурсі „Юрист року” – неабияке досягнення. Вам доводилось багато працювати у науковій, громадській сферах. Наскільки очікуваним був такий результат?

Роман Марчук: Будь-яка перемога для мене – "очікувана несподіванка". Коли систематично і наполегливо працюєш – завжди розраховуєш на позитивний результат, однак не можеш передбачити, наскільки успішним він буде. Однозначно, що мій успіх – це результат великої і цілеспрямованої роботи у науці, громадських організаціях, студентському самоврядуванні тощо. Тому буду й надалі дотримуватись життєвого кредо "Йди вперед і ніколи не озирайся назад!".
Логойда Іван: Впевненість у результаті була прямо пропорційна кількості та якості тих досягнень які вже були на момент участі в конкурсі. А це перемоги в міністерських змаганнях, відзнаки в всеукраїнських і міжнародних конференціях, отримання іноземних стипендій, активна громадська позиція. Разом з тим, завжди критично ставлюся до себе, і не залишаю місця для самовпевненості, адже остання, як зазначали античні мислителі, є причиною великих бід і проблем.

2. Кому насамперед завдячуєте своїми досягненнями?

Роман Марчук: Насамперед батькам, коханій дівчині, рідним і близьким. Особливо вдячний своєму науковому керівнику Савчину Михайлу Васильовичу, декану Трачуку Петру Антоновичу, ректору Ващуку Федору Григоровичу, професору Олексику Хомі Михайловичу…. Це люди, які завжди підтримували мене і в тяжку хвилину допомагали своїм мудрим словом.
Логойда Іван: Перш за все Богу і своїй родині – їм я буду вдячний до кінця свого життя. Складаю велику подяку ректорові Ващуку Федору Григоровичу та деканові Трачуку Петру Антоновичу за створення умов для навчання та постійну підтримку студентства. Особливо вдячний професорові Олексику Хомі Михайловичу, людині, яка найбільше вплинула на формування моїх особистих якостей як правника і науковця. 

3. За Вашими плечима, не зважаючи на молодий вік, архіви грамот та дипломів. А з чого власне все починалося, згадайте першу перемогу у науковій діяльності?

Роман Марчук: У цьому плані ми з Іваном "піонери". У свої молоді роки ми багато чого зуміли досягти і ми це цінуємо. Я чітко пам’ятаю свою першу "спробу" у науці. Це була І Міжнародна конференція "Європейська юридична освіта і наука: студентський вимір", яка уже традиційно проводиться восени спільно із Київським університетом права на базі ЗакДУ. А порекомендувала мені прийняти участь у цьому форумі моя викладачка з теорії держави і права – Зоя Олександрівна Погорєлова. Це й була моя перша маленька перемога, насамперед перед самим собою.
Логойда Іван: Все почалося на першому курсі, коли доцент Свида Тетяна Олександрівна порекомендувала мені прийняти участь у Міжнародному Конкурсі учнівських та студентських робіт з прав людини. І хоча в число призерів я тоді не потрапив, проте отримав цінний досвід, який допоміг в майбутньому. Щодо першої перемоги, то тут ситуація значно цікавіша. Оскільки на другому курсі майже водночас здобув іменну стипендію Судді Федерального суду претензій США Богдана Футея і Диплом ІІІ ступеня у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук 2006/2007 н.р. Таким чином ці дві події і становлять мою першу перемогу.

4. Наскільки важко поєднувати навчання (а воно займає багато часу) з особистим життям та відпочинком? (Вкажіть свої хобі)

Роман Марчук: Я для відпочинку завжди знаходжу час. Дійсно, часу обмаль, але якщо справа доходить до відпочинку – намагаюся "відтягнутися" по повній. Полюбляю прогулянки по місту, активний відпочинок у горах, влітку частенько виїжджаю на пікнік. А іноді буває настрій, що хочеться просто посидіти де-небудь із кращими друзями у кафе чи барі.
Логойда Іван: Не так вже й важко. Адже гарний відпочинок дає натхнення і нові сили, а відтак успішну реалізацію поставлених завдань. Тому хочеш працювати на 100% - умій і відпочивати на 100% - така моя позиція. Я прибічник активного відпочинку – влітку волейбол, поїздки з друзями на різноманітні фестивалі, взимку – гірські лижі. Також дуже полюбляю осінні та весняні прогулянки по місту.

5. Ваша формула успіху та життєве кредо?

Роман Марчук: Формула успіху Моя така: "Бажання працювати+ +порядність=результат". А моє життєве кредо звучить так "Йди вперед і ніколи не озирайся назад!".
Логойда Іван: Формула мого успіху виглядає наступним чином: “віра + працелюбність = успіх”. Щодо життєвого кредо, то воно класичного характеру: “Як хочете, щоб до вас ставились люди, так і ви ставтесь до них”.

6. Наукове життя, безперечно, цікаве та насичене. Найбільший казус, що трапився з Вами протягом навчання в ЗакДУ?

Роман Марчук: Був випадок. На першому курсі мою наукову з конституційного не зарахували у якості курсової, хоча до останнього дня я був впевнений, що все буде добре. Після цього мені прийшлось терміново шукати готову курсову у друзів з інших ВНЗ та вчити її за 20 годин до захисту. Однак яке ж у мене було здивування, коли після безсонної ночі я прийшов на захист, а викладач виявляється вирішив поставити мені автомат, навіть не читаючи текст курсової. Ну нічого. Це буде доброю наукою для мене.
Логойда Іван: Слухаючи слова Романа мені відразу згадався один випадок на третьому курсі, який теж для мене став доброю наукою. Зокрема, студенти юридичного факультету тоді отримали можливість поїхати в Угорщину на один день та відвідати серйозну конференцію за участю представників виконавчої влади і місцевого самоврядування Угорщини і Німеччини. В силу об’єктивних обставин на оформлення документів у нас було вкрай мало часу. Половина того дня нагадувала програму “Галопом по Європах” – двічі за півтора години склад студентів змінювався, потім були затримки з заповненням анкет і ось коли настав довгоочікуваний момент здачі документів в Посольстві, з’ясувалося, що мені треба подати ще одну довідку…і тут… найцікавіше – це вже був останній день для пред’явлення, а точніше залишалося близько 1 години. Бажання ж поїхати меншим від цього не стало, а навпаки посилилося. Я швидко викликав таксі, приїхав в необхідну установу… думав встигну…але установа була закрита на обідню перерву, яка повинна була закінчитися в той самий час, коли і в Посольстві час подачі довідки. На цьому моя “мандрівка” і завершилася. Як бачите і таке буває.

7. Ваші побажання усім студентам з нагоди Дня юриста?

Роман Марчук: Шановні студенти-юристи! Щиро вітаю Вас із майбутнім професійним святом, бажаю наполегливості, мужності і нових здобутків у Вашій нелегкій і відповідальній праці, міцного здоров’я, щастя, родинного благополуччя та здійснення всіх Ваших життєвих планів і сподівань.
Логойда Іван: Всім студентам юристам бажаю ставати професіоналами – в цьому плані не шкодувати зусиль, бути оптимістами – це добре для себе й оточуючих. Постійно прагнути довершеності і ніколи не забувати про відповідальність, яку Ви взяли на себе обравши професію юриста.

Віталій Біровчак, прес-центр ЗакДУ
07 жовтня 2009р.

Теги: ЗакДУ, Федір Ващук, юридичний

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини