Новий будинок кращий. Старі проблеми гірші

Черга перед поліцією у справах іноземців у Празі виростає до тисяч. Люди стоять вночі під дощем та морозами. Поліція каже, що це – звичка.

Новий будинок кращий. Старі проблеми гіршіСподівання, що з переселенням празького відділення поліції у справах іноземців навколо приміщення цього органу нарешті все буде гаразд, зокрема зникнуть багатогодинні черги, виявились, м’яко кажучи, марними. Від 21 листопада біля “Делвіти” у районі Прага 3 із раннього ранку шикуються черги із сотень людей.

Чимало з них прагнуть не тільки продовжити на наступний рік (чи два) своє перебування у Чехії, але й повідомити про зміну адреси, родинного стану, оформити запрошення тощо. Дехто звертається з важливою справою – по постійне місце проживання, так само як іноземці з особливим статусом громадянина ЄС. І всі стоять у черзі до одного-єдиного входу-виходу, згадуючи “золоті” часи, коли “чужинецька поліція” була розкидана між Панкрацем та Ольшанською і мала, принаймні, кілька “дверей” у залежності від потреб іноземця.



Отож, згадане “улюблене” всіма іноземцями в Празі відділення поліції тепер знаходиться за адресою вул. Конєвова 188/32, Прага 3 – Жижков. Зупинка автобусів “Таховске намнєсті” чи “Рокицанова”. Працює лише перші чотири дні робочого тижня, і лише у понеділок та середу – до шостої вечора, в інші дні зачиняється раніше. Для громадян “третіх країн” призначений другий поверх, для громадян країн ЄС – третій. Останні формально можуть увійти до будинку без черги, але реакція охоронців чи учасників черги на це – наче у бика на червоне. Приміщення виглядає цілком пристойно. Новизною є те, що продовжити дозвіл на довготривале перебування в ЧР можна одразу ж – за наявності всіх документів для подачі і за відсутності запитань у поліцейського.



На цьому плюси, мабуть, закінчуються. Відділення у зв’язку з переселенням не працювало два тижні, і це спричинило навалу бажаючих прийому. Люди стоять від 3-ї ранку, дехто, як і торік на Ольшанці, знову там ночує. Гріються чаєм, ромом та сварками. Коли охоронці відчиняють двері, натовп дико вривається і “штурмує” талонний апарат, ігноруючи “живу” чергу. При цьому лунає лайка й російські матюки. Люди тримають в руках життєво важливі документи й чималі гроші, і якщо щось випаде чи розірветься – кінець. Охоронці спочатку закликають до порядку, але потім грубо посилають іноземців, передусім українців, туди, звідки приїхали. Вони змушені мовчки підкорятися. Зате ті відомі з Ольшанки особи, які готові все швидко владнати без черг, заходять до приміщення цілком безперешкодно. Туалети у будинку працюють зі збоями, так само й сервіс – фотографування, копіювання, продаж марок держмита тощо.



Однак у іноземців нарікань на саму процедуру прийому у поліцейських під час прийому-подачі документів немає. “Були дуже ввічливі, допомагали, віталися, - розповів Юрій Вовчук, будівельник із Закарпаття та голова громадської організації “Заробітчани”, який продовжував дозвіл на перебування наприкінці грудня. – Ні до якого порівняння грубощі та розкидування документами, які були минулого року у районному відділенні Прага-Запад. Видно, що будівельні компанії на них тиснуть, щоб не ображали українців”. Очевидно, ті, хто планував це приміщення, зовсім не враховував досвід, здобутий раніше, - коли кількість заявників рахується не десятками, а сотнями і навіть тисячами водночас. Адже кількість іноземців у ЧР, зокрема у Празі, збільшується – лише за останніх 11 місяців їхня кількість у місті зросла на понад 10 тисяч (із 90 до 101,5 тисяч), з них третина має громадянство України.



Досить швидко “Конєвка” стала об’єктом уваги ЗМІ. У репортажі “Нової” 8 грудня про такі умови було названо “нелюдськими”. Речник поліції Неля ґайдушкова на це повідомила, що звичка стояти у черзі є у ментальності іноземців. Згодом тема стала об’єктом уваги ЧТ, газет “МФ Днес”, “Право” та інших мас-медіа, що змусило чиновників реагувати. Поліція лише закликала іноземців приходити протягом всього робочого дня, звертатися по нові дозволи заздалегідь (за 120-14 днів) перед закінченням наявного дозволу. За три тижні поліція встигла обслужити понад 15 тисяч клієнтів. Пані ґайдушкова додала, що йдеться лише про тимчасову передноворічну проблему, оскільки багато дозволів на перебування закінчуються саме 31 грудня. Природно, що іноземці поспішають продовжити документи до Різдва та Нового Року, щоб виїхати у країни свого походження на ці свята і повернутися аж навесні, тому й формуються ці дикі черги. Але поліція замість того, щоб продовжити години роботи, ще й оголосила весь останній тиждень грудня неробочим. “Готується в майбутньому ряд змін, які б полегшили життя заявникам”, - пообіцяла ґайдушкова. Утім, Центр з питань міграції та інші недержавні організації на слова пані ґайдушкової протестували, що іноземці не стояли б на Конєвовій всю ніч і вранці, якби мали можливість отримати талончики після обіду. “Саме поліція у справах іноземців зробила звичною ситуацію, щоб іноземці стояли у черзі”, - підкреслив центр.

Гаряче обговорення теми триває. Минулого року лише втручання омбудсмена Отакара Мотейла вирішило ситуацію, поліція тимчасово збільшила кількість працівників та розширила години роботи. Як повідомила “Порогам” заступник омбудсмена Анна Шабатова, її відомство знову займається питанням празького відділення поліції у справах іноземців. Тема в черзі звучить часто, промочені під дощем чи промерзлі вночі іноземці сприймають все так, наче хтось навмисне зацікавлений створювати некомфортні умови іноземцям. Якщо так триватиме далі, то можна собі уявити, у які зомбі до ранку перетворюватимуться заявники за десятиградусного морозу. “Живу і працюю тут сім років, плачу податки й адмінзбори. А вони ніяк не спромоглися надати нам достойні умови. Тут навіть анкету ніде заповнити, - розчаровувався “Порогам” добірною чеською в’єтнамець середнього віку Лі за металевою огорожею. - Ми що, не люди?!”

Тимчасово у Празі, за даними минулого року, мешкало 56,7 тисяч іноземців. Якщо врахувати, що кожен з них сплачує мінімум 1000 крон амінзбору за продовження дозволу на перебування, то виходить сума чималенька – понад 50 мільйонів крон щороку. У новий будинок поліції було вкладено 15 мільйонів крон. Для комфорту іноземців замало коштів? Чи бажання?

Олекса ЛІВІНСЬКИЙ, Нова хвиля
31 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини