У Воловці допомагають школярам визначитися з майбутньою професією

Днями у Воловецькому районному центрі зайнятості відбулося засідання за "круглим столом" на тему: "Організація спільних профорієнтаційних заходів з учнівською молоддю". Директор районного центру зайнятості І.Ряшко підкреслив важливість заходу, закликав присутніх до активної участі в обговоренні теми, вироблення спільних рекомендацій.

У Воловці допомагають школярам визначитися з майбутньою професією

Заступник голови Воловецької райдержадміністрації В.Панасович наголосив потребу в чітко спланованій профорієнтаційній роботі і пов’язав її з покращенням ситуації на ринку праці району. Цей гірський район зорієнтований на розвиток туризму й рекреації, що відкриває нові потреби у відповідних спеціалістах цієї галузі. Це потрібно враховувати, спрямовуючи шкільну молодь на правильний вибір фаху. У своєму виступі І.Ряшко зазначив, що зміни в соціально-економічному житті країни, які супроводжують ринкові умови, вносять відповідні корективи в критерії вибору професії молодими людьми, випускниками шкіл.

Районний центр зайнятості в рамках акції “Випускник-2009”  провів анкетування випускників шкіл району, щоб отримати якісну інформацію про їх професійні наміри та врахувати її у  профорієнтаційній роботі. Було опитано понад 360 випускників. Аналіз анкетування показав, що робітничі професії у випускників одинадцятих класів користуються значно меншим попитом (лише у 25% від загальної кількості опитаних). Серед осіб, які мали намір обрати робітничі професії, переважають юнаки. Вони надають перевагу таким професіям: столяр, електрик, водій, будівельник, лісник. Дівчата хочуть стати швачками, кухарями, медсестрами, перукарями, агентами з організації туризму.

Послаблена орієнтація випускників одинадцятих класів на робітничі професії стає, на жаль, традиційною. Це пов'язано з тим,  що в районі мало робочих місць із відповідними умовами та достойною зарплатою.

У Волівці школярам допомагають визначитися з майбутньою професієюВажливо й те, що впливає на професійне самовизначення юнаків та дівчат. У процесі вивчення цього питання стало зрозуміло, що 40% шкільної молоді вважає вибір майбутньої професії зорієнтованим у першу чергу батьками. Бажання вчитися разом із друзями виявили усього 5% учнів. Вибір майбутньої професії особистою справою вважає 30% молоді, а престижність професії – 20%. Як наслідок – третина цьогорічних випускників дев'ятих класів обрала навчання у професійно-технічних навчальних закладах, з одинадцятикласників – тільки кожен десятий.

На Воловеччині та й в області в цілому вакансій для осіб із вищою освітою мізерна кількість. Натомість актуальні професії касира квиткового, швачки, кондитера, столяра, токаря, електрогазозварника, верстатника деревообробних верстатів, слюсаря-складальника радіоапаратури, провідника пасажирських вагонів. Зовсім відсутні вакансії для лікарів, економістів, бухгалтерів, юристів.

Невідповідність напрямків та обсягів професійного навчання молоді потребам ринку праці є однією з основних причин безробіття молодих людей. Цього року в центрі зайнятості перебували на обліку 36 випускників шкіл. Вдалося працевлаштувати лише чотирьох.

Наведені факти свідчать, що у виховній та профорієнтаційній роботі з молоддю не все гаразд. Значна кількість хлопців та дівчат слабо зорієнтована на вибір робітничих професій. На жаль, у нашому суспільстві знівельовано робітничі професії. Цьому активно “сприяли” телевізійні шоу, популяризація модельного бізнесу, насадження культу споживацтва. Молоді люди виявилися не готовими до самостійного й усвідомленого вибору майбутньої професійної діяльності. Вони потребують допомоги, аргументованих порад шкільних психологів та батьків.

Школа недостатньо працює над вирішенням проблем професійного самовизначення учнів. Не враховуються такі чинники: розподіл трудових ресурсів району, реальні потреби ринку праці. Отже, система профорієнтації та формування професійної спрямованості молоді вимагає оновлення й реформування.

Виходячи з ситуації, що склалася на ринку праці, перший заступник директора обласного центру зайнятості З.Катрич зробила висновок, що фінансово-економічна криза вимагає активізації профорієнтаційної роботи. У даний час у центри зайнятості прийшли банкіри, економісти, різні фахівці, які не готові до зміни професії. Це є свідченням того, що в сучасних умовах молодим людям необхідно набувати по кілька професій, аби впевненіше почувати себе на ринку праці.

“У виборі професії діти й батьки орієнтуються на наявність робочих місць, яких у районі мізер”, – сказала начальник відділу освіти райдержадміністрації М.Полянчич. Навіть випускників вузів неможливо влаштувати на роботу за фахом. Якщо серйозніше ставитися до профорієнтації школярів, то її слід починати з 8-9 класів. У районі діє програма розвитку профільного навчання, згідно з якою, поглиблено вивчаються предмети природничого циклу у старших класах Нижньоворітської школи-інтернату. Таке профільне навчання введене також у Воловецькій та Нижньоворітській школах.  Це відіграє позитивну роль у профорієнтаційній діяльності.

Заступник директора районного центру зайнятості населення І.Лях вважає одним із критеріїв ефективності профорієнтаційної роботи служби зайнятості охоплення загальноосвітніх навчальних закладів відповідними заходами. З цього приводу він пропонує чотири рівні. Перший – охоплення загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІст. профорієнтаційними заходами. Другий – заходи профорієнтаційного спрямування, які слід проводити з учнівською молоддю, третій – проведення аналогічних заходів з батьками учнів, а четвертий – з педагогами.

Далекоглядним був, висловлюючи своє бачення проблеми, начальник управління Пенсійного фонду М.Волошин. З кожним роком зменшуються надходження до Пенсійного фонду від виробничої сфери. Економіка району все менше потребує людей із робітничими професіями. Тому й не дивно, що в районі не можна знайти хорошого слюсаря, токаря, електрогазозварника і т.д. Молоді люди закінчують школу, а ті, хто не продовжує навчання,   поповнює ряди безробітних. У такій ситуації, вважає Михайло Михайлович, позитивну роль відіграло б повернення до виробничого навчання у школах із присвоєнням кваліфікації, як це було раніше.

Розвиток туризму й рекреації на Воловеччині відкриє нові перспективи у зайнятості молоді, зазначив заступник голови райдержадміністрації В.Панасович. У підготовці майбутніх спеціалістів повинні співпрацювати школи й роботодавці. Добрі напрацювання у профорієнтаційній діяльності, розвитку творчості молоді мають різноманітні гуртки, що діють при школах і в Центрі позашкільної роботи й дитячої творчості, а також шкільне лісництво у Гукливській ЗОШ. Головне, щоб майбутні фахівці були затребуваними.
Обговоривши основну тему, учасники заходу  відвідали презентацію районного центру зайнятості. Вони ознайомилися з роботою усіх секторів: довідково-консультаційного, сектору самостійного пошуку роботи, реєстраційно-приймального, активної підтримки безробітних, взаємодії з роботодавцями.

За підсумками роботи схвалено рекомендації учасників “круглого” столу, запропоновано конкретні заходи для районного центру зайнятості, відділу освіти РДА та роботодавців. Адже тільки спільними зусиллями можна поліпшити цю роботу.

Іван Лях,
заступник директора Воловецького РЦЗ

06 жовтня 2009р.

Теги: Воловець, центр зайнятості, профорієнтація, школярі, професії

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини