Серед закарпатських ромів побільшало автослюсарів, швачок та перукарів

Минулого тижня співробітники Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті «FORZA» вручали Сертифікати про пройдені курси навчання закарпатським ромам. Освітню програму було впроваджено у рамках проекту «Роми Закарпаття».

Серед закарпатських ромів побільшало автослюсарів, швачок та перукарів17-річний Ігор Кожухов та 16-річні Микола Понго й Степан Аміт, а з ними ще 5 юнаків ромської національності з м. Мукачева протягом трьох місяців проходили навчання за спеціальністю «помічник автослюсара» на базі Закарпатського культурно-просвітнього товариства «Романі Яг» (очільник Адам Аладар). У відповідності до плану проекту восьмеро ромів здобували прості навички з ремонту автомобіля з тим, щоб в майбутньому працевлаштуватися або ж удосконалювати свої знання у професійно-технічних навчальних закладах. Найкраще під час навчання відзначився Ігор Кожухов. «Тепер шукатиму собі роботу в Мукачеві. Спробую влаштуватись в автомайстерню, а згодом може ще вступатиму в ПТУ», -- розповів Ігор.
До слова, мукачівський табір – один з найбільших ромських поселень у області. Тут проживає понад 5000 мешканців. Тому перевага надавалася ромській молоді саме з міста над Латорицею, аби хоч частково вирішувати найболючішу проблему -- безробіття серед тамтешнього населення.

Поряд з автомайстернею розташовано швейне ательє, де дівчата ромської національності навчалися швейної майстерності. Адміністратор проекту «Роми Закарпаття» Леся Лойко вручила Сертифікати Соні Муржі, Тетяні Балог та ще чотирьом їхнім подругам. Дівчата також пройшли тримісячне навчання й похвалилися зшитими виробами: фартухами, піжамами, спідницями... Ця профосвітня програма проходила у співробітництві проекту «FORZA» з культурно-освітнім товариством жінок
«Терне Чая по Нево Дром» («Молоді жінки на новому шляху»), котре очолює Лілія Адам. Метою проекту стало надання можливості навчитися швацькій справі тим ромкам, котрі через ранній шлюб чи інші сімейні обставини не мали змоги здобути професійну освіту. Автослюсарне та швацьке обладнання, яке використовувалось під час навчання, було закуплено за кошти Швейцарської дирекції розвитку та співробітництва.

Третьою «зупинкою» став Ужгородський навчально-виробничий центр «Ніка», котрим завідує Борис Бучко – лідер обласного товариства «Романі Чгіб». . «Я колись викладав годинникарську справу й бачив, що ромська молодь має обмежений доступ до освіти. Тому вирішив за допомогою донорських коштів навчати молодих людей професійній майстерності», -- зазначив Борис Бучко. Саме на базі навчально-виробничого комбінату «Ніка» професійні навички з перукарської справи здобували п’ятнадцятеро ромок віком від 16 до 22 років. Дівчата того дня складали іспит на власну майстерність. Кожна з них мала завдання зробити як найекстравагантнішу зачіску. Екзамен, котрий складався з теоретичної та практичної частин, приймала комісія, куди ввійшли спеціально запрошений перукар та представники проекту «Роми Закарпаття». Юні перукарки надзвичайно старалися і продемонстрували членам комісії і чоловічі стрижки, і жіночі святкові зачіски та укладки. Ці курси відрізняються від попередніх тим, що вони ліцензовані Міністерством освіти і науки України. Тому випускники, крім Сертифікату від FORZA, 15 січня 2007 року отримають ще й диплом загальнодержавного зразка, який дасть їм більше шансів на отримання роботи.
Головним питанням все ж таки залишається питання подальшого працевлаштування дівчат та хлопців або продовження здобуття освіти.

За підтримки FORZA частину учнів усіх трьох професійних курсів упродовж трьохмісячного навчання безкоштовно довозили з Мукачева в Ужгород та забезпечували гарячим обідом.
Бюджет трьох зазначених проектів склав _ 60 тисяч гривень.

Проект «Роми Закарпаття» був започаткований ще у 2005 році. Цього року його знову підтримала Швейцарська дирекція розвитку та співробітництва. Основною метою проекту є інтегрування ромської молоді в сучасне суспільство, стимулювання розвитку свого потенціалу, покращення соціально-економічної ситуації і підвищення рівня життя представників ромських громад Закарпаття шляхом забезпечення здобуття професійних навичок та сприяння у пошуку роботи.

До слова, за підтримки FORZA в рамках співробітництва проекту з ГО «За майбутнє ромських дітей» в 2005 році в Мукачівській ЗОШ №14 облаштовано спортивний та ігровий майданчики, клас трудового навчання для дівчат, закуплено комп’ютери для спеціалізованого класу, наочні посібники та методичні та роздаткові матеріали. Вчителі за підтримки проекту пройшли курси комп’ютерної грамотності. Оскільки швацька спеціальність є досить популярною серед дівчат-ромок, на базі школи і зараз за підтримки проекту FORZA працюють курси швейної майстерності, де навчається 12 дівчат.
Минулого року на потреби проекту «Роми Закарпаття» було залучено 260 тисяч гривень, а цього року – 280 тис. грн.

Проект «Роми в Закарпатті» продовжує працювати. Тепер серед основних його бенефіціантів є ромська початкова школа в м.Рахів, де розпочато будівельні роботи з проведення водопостачання, влаштування їдальні та ігрової кімнати для тутешніх школярів. Крім того, у співпраці з ОТМО «Фтизіатрія» та ромськими НУО щойно розпочався мікро проект в галузі охорони здоров’я, метою якого є виявлення та взяття на облік ромів-мешканців Ужгородського та Мукачівського районів, хворих на туберкульоз та супутні хвороби.
Оксана Дарницька
29 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини