У закарпатському селі українці потерпають від волохів та циганів

Два роки тому "Україна молода" вже писала про складну криміногенну ситуацію, яка склалася в найбільшому селі Перечинського району на Закарпатті (див. номер за 7 грудня 2007 р.). Незаконні вирубування лісу тут сягнули катастрофічних розмірів. Після нашої публікації прокуратура зафіксувала їх на сотні тисяч гривень. Майже всі вони, як свідчать протоколи про затримання, здійснені волохами - мешканцями села, які живуть табором, мов цигани. До речі, волохи і цигани складають третину села. Селянам жити з такими сусідами вкрай важко...

У закарпатському селі українці потерпають від волохів та циганів

Ні цигани, ні волохи городину не садять. Але їсти хочуть. Тому крадіжки з селянських полів і нив — звичне в Порошкові явище. Увечері, коли люди сходяться додому, таборяни на конях і возах вирушають "на промисли" до віддалених сільських городів. А вранці порошківці спостерігають чергову втрату урожаю, вирощеного важкою працею. Обурення селян сягає вже критичної межі.

"Україна молода" писала про гостру необхідність створення в Порошкові відділення міліції, як це було за Австро–Угорщини та Чехословацької Республіки. Тоді в центрі села розміщувалося жандармське управління з казармою на 12 осіб. Але, схоже, Управління МВС у Закарпатській області прочитало нашу статтю з точністю до навпаки. Адже за ці два роки криміногенна ситуація в Порошкові не тільки не покращилася, а й значно погіршилася. А на запитання про дільничного місцеві жителі тільки знизують плечима: "Не знаємо такого..."

Тільки за цей рік практично в центрі села здійснено серію крадіжок. Та ще й яких! Обікрадено Будинок культури, пункт цивільної оборони, кав’ярню "Фест", магазин "Ксеня". А пошту обікрали навіть двічі! Все свідчить, що злодії свої, домашні. Натомість "славна" перечинська міліція не може розкрити хоча б один зі злочинів. Не може чи не хоче?

Люди перестають вірити у здатність міліції їх захистити і говорять про корупційну схему, яка існує між волоським табором, місцевою владою та правоохоронними органами. Адже всі злочини чомусь сходять волохам із рук.

У центрі села підлітки ганяють підводи коней, створюючи аварійні ситуації. Нещодавно волоський віз наїхав на авто вчителів Порошківської школи та серйозно травмував пішохода. І знову міліція умила руки. Мовляв, нічого особливого. Якщо маєте претензії, звертайтеся до суду.

Бездіяльність міліції призводить до того, що порошківці вже ладні самі взяти охорону села у свої руки, зініціювавши створення першої в Перечинському районі народної дружини. Але й ця ініціатива чомусь під різними приводами гальмується. Чи не тому, що дійова народна дружина явно буде комусь заважати, в тому числі й "правопохоронним" органам?

А тим часом двічі обікрадену пошту переселили в приміщення сільської ради — у кімнату міліції. Вельми символічно! Бо й справді, для чого Порошкову міліція, якщо тут повноправними господарями є злодії?

Довідка

Волохи — доволі таємнича етнічна група, її представників мешкає на Закарпатті не більше п’яти тисяч осіб. Стиль життя у них схожий на циганський, тому волохів ще називають "білі цигани", єдина відмінність — світліші шкірою та говорять інакше (діалект румунської). Волохів і ромів у Порошкові мешкає до1400 осіб, тобто третина населення села. Через специфічний стиль життя волохи рідко доживають до пенсійного віку, багато волоських дітей помирає у віці до року. При цьому у 2007 році до першого класу пішло вдвічі більше волохів і ромів, ніж українців. А на сто новонароджених у селі припадає лише 30 українців.

Олександр Гаврош, "Україна молода"
01 жовтня 2009р.

Теги: цигани, волохи, міліція

Коментарі

k5 2009-10-07 / 16:54:00
Ура! Нарешті, ми почнемо говорити про суть проблеми: ріст злочинності та боротьбу з нею! А не перемиватимемо кісточки нацменшинам :)

Прохожий 2009-10-07 / 16:32:00
Местному: Авторство справки не мое, а привел я ее только для того, чтобы читающие понимали, что волохи и цыгане - разные народности. Воровство, грабежи, к сожалению, имеют тенденцию резкого роста. Но не только в Порошково, а везде. Может быть, необходимо поговорить отдельно о борьбе с преступностью?

местный 2009-10-07 / 12:25:00
сэнк прохожему за топонимо-гидронимическую справку относительно вклада волохов в названия :) тока чё это меняет по сути в статье? они перестали сразу же воровать?

зонтем 2009-10-06 / 23:16:00
волохи цигани были всегда . причом подлие потому что беловатие.....

дюрі бачі 2009-10-06 / 16:18:00
Ти знаєш, як пахне оранжовоє г.? Я, наприклад, не знаю. І якось не дуже хочу знати... Бо думаю, шо воно усе-таки смердить, як і будь-яке г.. Але якщо тобі, нерусине, якесь пахне, наприклад сидорово г., то нічого проти не маю, нюхай на здоров"я. Можеш ще й спробувати. :)

Istvan 2009-10-06 / 15:06:00
Не сюда относится, но по моим информациям на юге Ужгородского району в подедельник вечером, около 22:05 произошло землетрясение мощностью 2.2 Рихтера. Ощущали в с. Есень, Тисаашвань, г. Чоп, с. Соломоново.

НЕ РУСИН 2009-10-06 / 13:53:00
ДЮР1 БАЧ1! Штось уд тебе дуже оранжовым гов...м пахне? Вижу оранже уже и пуд мадяр1в ся пудстраюеш, як под русин1в.Ну! НУ! Ни забуть лопату.....

дюрі бачі 2009-10-06 / 00:21:00
Янку, Порошково завжди була, є і буде Україна. Як і весь край від Соломонова до Лазещини і від Лубні до Ділового. Це аксіома.

Як аксіома й те, що ти вродився ідіотом, є ним, і ним і того... Але ще маєш шанс вилікуватися. Дуже малий шанс. Не прогав його!

orange 2009-10-05 / 22:03:00
Янку, іди спати... Такий"ись недуйдавий, же ни годин ись порозуміти, ош "Слава Ісусу Христу!" кланявуться по селах по вшитків Украйині, а не лем у нас на Закарпаттю...

Янко 2009-10-05 / 21:11:00
"Панове"!



Шо Порошково iшi вше пуд Украинов?



А як са кланяють там?



Слава Укрiнi?



Цi - Слава Исусу Христу?



Подумайте про страшний суд.

k5 2009-10-05 / 18:41:00
Панове! У чому проявилась моя ворожість до мадярів і жидів?

Прохожий 2009-10-05 / 16:37:00
"Серед топонімів та гідронімів в Закарпатському ареалі ми знаходимо значну кількість волохізмів. Історія Верхнього Потисся знає декілька мирних скотарських колонізацій з боку південних сусідів: перша відбулась в часи існування дакських провінцій Римської імперії, друга - волоська колонізація, пов'язана із закликом угорського короля Бейли ІV, який звернувся до волохів та німецьких графств із проханням підняти економічне життя у північно-східній частині Угорщини, котра найбільше постраждала від татаро-монгольського нашестя (1241-1242рр.). На поклик угорського короля відгукнулись тисячі волохів, яким було вигідно користуватись королівськими пільгами і одночасно мати можливість випасати худобу по всій дузі Карпат, Малих Альп і знову через Балкани повертатись у Валахію, розпродавши попутно м'ясо-молочну та шкіряну продукцію, а то і цілі стада худоби, коней чи овець, багатим присередземноморським містам.

Тому волоські назви топонімів чи гідронімів ми спостерігаємо і у Словаччині (Валашске врхі), і в Чехії (Валашске Мезіржічі), і у Австрії (Валхензее) і т.д.

Продовжуючи характеристику дако-римсько-волоських топонімічних запозичень ми надибуємо десятки і сотні лексем, пов'язаних у значній мірі із скотарством: Бовцари (огорожа для волів, биків); г. Кичера (кічеріце - овечий кліщ); с. Пістрялово (Пасторалово - пастушне); бачі - старий чабан; урочище Балцатул - белцетуре - біла пляма у тварин; бербениця - бербінце - діжечка для сира або масла; хутір Кевелів (кінський), с. Канора - кануре - начіс із вовни, Плай - гірська місцевість, полонина, плоскогір'я; г. Ринкул - вирубка лісу під пасовище, г. Урсова - урс - ведмідь і т.д."

местный 2009-10-04 / 19:56:00
"порошківці вже ладні самі взяти охорону села у свої руки, зініціювавши створення першої в Перечинському районі народної дружини. Але й ця ініціатива чомусь під різними приводами гальмується". Урзус, Порошково встретит Вас как спасителя, если их сорганизуете.

Урзус 2009-10-04 / 19:51:00
Гаврош - класний чувак :)

А от наш народець, чесно кажучи, гімняний. Все ж у тому ж Порошкові дві третини, я так розумію, не волохи. То не можуть зібратися у якусь "народну дружину" та поставити нахаб на місце?

К5, а Ви когось представляєте, чи як? Може, якійсь фонд толерантності тощо? Хоча, судячи по Вашій ворожості до мадярів чи жидів (абож гебреїв) -навряд чи...

тирпак 2009-10-04 / 19:27:00
а барони циганские чем занимаются. сам себя обогощают.?

местный 2009-10-04 / 18:59:00
"констатую діагноз: вони нас, а ми їх" - ну лучше мы их, чем они нас ;

orange 2009-10-04 / 18:41:00

k5,



ви вже дістали, якщо відверто. До речі, через вас стаю ще більше не любити циганів. Такщо, принаймні в моєму випадку, результат ваших старань - абсолютно протилежний до того, який ви хочете досягти. А ще мені здається, що ви - типовий грантоїд, який паразитує на європейських грошах. От і виправдовуєте за закордонні гроші те, що у нас на Закарпатті засуджується 99,9 відсотками населення...

к5 2009-10-04 / 18:12:00
Пане Гавроше! Так, можливо, цей підзаголовок зробили в "Україні молодій"... але за це ви отримали 30 сріберників як гонорар. Я не вірю, що ви не знали про ромофобську спрямованість "УМ", оскільки це не єдина стаття такого роду із таким підзаголовком\заголовком в "УМ" Вашого авторства. Я добре памятаю Вашу статтю 2007 року. Вона у такому ж негативному контексті написана про ромів як і ця. Як свідомий журналіст ви б могли розірвати відносини з "УМ" ще в 2007 році в знак протесту, однак ви цього не зробили! І Ви будете продовжувати говорити, що я не знав\нехотів\така практика а негативне ставлення до ромів наростатиме і звісно ваш гонорар!

Гаврош 2009-10-04 / 16:30:00
Цікава вийшла полеміка. к5 -- проти всіх інших.



Із статтею він погоджується, не погоджується з підзаголовком. Здається, я вже казав, що підзаголовок дала "Україна молода". (Таке часто трапляється в журналістській практиці). Мій оригінальний підзаголовок -- "Коли в Порошкові зявиться міліція?" (Подивіться у "Старому замку").



Звинувачення в ромофобії взагалі дивне, адже у статті йдеться про... волохів. Це інша етнічна група. Наприклад, це як когось би звинувачували у словакофобії за те, що критикує поляків. Ромів у Порошкові абсолютна меншість. Основні мешканці табору -- волохи.



Особисто я не маю нічого проти ні проти волохів, ні проти циган. Стаття написана на настійливі прохання мешканців Порошкова, які мене вже просто "дістали". Люди стомилися від того, що влада і міліція повністю бездіє. Вісім пограбувань у центрі села -- і жодного розкритого.



Якщо в Порошкові зявиться відділення міліції, то це сприятиме кращому порядку у цьому непростому селі. Ось головна думка статті.



К5, який так захищає ромів від навішування ярликів, сам їх безапеляційно вішає, називаючи журналіста "ромофобом" із хворобливою впертістю у кожній своїй репліці. Дуже вже нагадує правило Гебельса: "Сто разів повторена брехня стає правдою". Завтра міклош Ковач назве мене "мадярофобом", а начальник Перечинської міліції -- "міліціофобом". І так далі. І вийде, що найкраще сидіти в лайні по шию і вдавати, що живеш у раю. Для чого тоді потрібна журналістика?



Тому К5 -- не треба зайвих слів. Поїдьте в Порошково. Це всього 40 км від Ужгорода. Походіть, поспілкуйтеся з людьми, зайдіть в табір (якщо не побоїтеся).І я із задоволеннм прочитає вашу статтю. Навіть якщо вона доводитиме протилежне.



Янко 2009-10-04 / 16:00:00
Одколи у Пoрошковi жиють украiнцi?

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини