На Закарпатті ромська молодь і церкву обікрала, й стареньких грабувала

Село Баркасово, що в Мукачівському районі Закарпатської області, розкинулося у рівнинній частині. Немає тут поруч ні автотраси з інтенсивним рухом, ні густих лісів чи якихось насаджень. Тож люди живуть спокійно й тихо. Обробляють землю, хоча на цьому нині багато не заробиш. Молодь зазвичай доїжджає на роботу до Мукачева та в Ужгород. Як і в багатьох населених пунктах Закарпаття, у Баркасові є свої роми.

-- Жителі Баркасова в основному законослухняні, -- розповідає оперативник карного розшуку Мукачівського райвідділу ГУМВС України в Закарпатській області Василь Машіка. -- Однак, як мовиться, село не без болота.

…Навряд чи відала старенька Йолана, що на схилі літ залишиться сама-самісінька. Досягла  90-річного віку. Ще поки жив чоловік, легше було, але торік його не стало. У такі роки доглядати за обійстям не вистачає сил, тож воно з роками геть занепало, з одного боку навіть пообвалювалися стіни. Пропонували бабусі переселитися у будинок перестарілих, та вона категорично відмовилася. Звикла  до рідної домівки, хоча й необлаштованої та занедбаної, зі всілякими незручностями. Останнім часом боялася Йолана пацюків, які  вільно "газдували" в хаті. Тож і вночі не вимикала світла. Але навіть і припустити не могла старенька, що страшнішими за них  виявляться двоногі "щурі"...

 Якось глибокої вночі за дверима почувся дивний грюкіт. Двері піддалися натиску ззовні, і на порозі з’явилися дві чоловічі постаті в масках!

-- Деньги... Деньги, -- просичав один з нічних непроханих гостей.

Старенька тремтячими руками дістала зі сховку  гроші, які зберігала на "чорний день". На своєму віку жінка бачила чимало. Свого часу довелося гнути спину  на німецькій землі. Кілька років тому, як відомо, остарбайтерам виплатили певні суми. Тож в Йолани було 250 тисяч угорських форинтів, 450 доларів США та близько двох тисяч гривень. Усе це бабуся й віддала грабіжникам.

-- Чтоб никому! -- погрозливо кинув на прощання один з нападників, прикладаючи пальця до уст.

Перелякана пенсіонерка довго не могла оговтатися від пережитого. Нікому так і не насмілилася розповідати про нічні жахи.  Потім бандити ще двічі навідувалися до старенької. Правда, цього разу поживою стали всього кілька десятків гривень. Не знати, скільки ще б тривали ці набіги, якби не інший злочин.

...Серед ночі до паламаря реформаторської церкви Баркасова прибіг спантеличений сусід, який з порога схвильовано став розповідати, що  хтось у церкву вламується.

Знадвору, з боку храму, й справді долинав грюкіт. Паламар тихцем підійшов і ввімкнув ліхтар. Промені вихопили з темряви дві постаті... у масках.  Чоловікові  вдалося схопити одного, але той вирвався. Перестрибнувши тин, незнайомці  втекли. Невдовзі до церкви позбігалися місцеві активісти. Повідомлення про пригоду надійшло і в  Мукачівський райвідділ міліції. Неподалік церкви знайшли два велосипеди. У Баркасово негайно виїхала слідчо-оперативна група міліції, начальник карного розшуку Володимир Севч, оперативники Василь Машіка та Ігор Трусяк, які обслуговують цю дільницю, експерт-криміналіст Василь Рубіш.

Селяни ніяк не могли повірити, що хтось міг замахнутися на святе. Але виламані одні двері та пошкоджені другі красномовно свідчили про чиїсь лихі наміри. Тільки міцний замок не дозволив нехристам проникнути всередину. Стражі порядку стали перебирати, хто з місцевих має схильність до скоєння крадіжок. Не виключалося, що це справа рук когось із місцевих  ромів. Отож міліціонери звернулися до старости ромського поселення.  Була й зачіпка – залишені велосипеди. Невдовзі встановили особи їхніх власників. Так оперативники вийшли на 20-річного Золтана та на два роки старшого за нього Олександра. Але обидва цигани спершу  вдавали, що нічого не відають про нічні події: мовляв, спали собі вдома. Та прикидатися невинними їм вдавалося недовго. Наслідили вони чимало.

Правоохоронці доставили підозрюваних у райвідділ міліції. Про ці події довідалася і бабуся Йолана. Тільки тоді жінка насмілилася розповісти про непроханих візитерів у масках. А далі більше – у міліцію звернулася і 86-річна місцева пенсіонерка Вільма, яка також мешкає самотньо. Старенька повідомила: до неї також серед ночі нещодавно увірвалися двоє у масках. Забрали 200 гривень, білизну, миючі засоби. Погрожуючи фізичною розправою, наказали нікому нічого не розповідати про це. Водночас стало відомо, що пара зухвалих грабіжників намагалася проникнути у будинок 60-річної пані Ірини, вимагаючи їжу та гроші. Однак жінка зуміла дати нахабам відсіч. Зауваживши всередині її чоловіка, зловмисники ретирувалися. Господарі після цього випадку вирішили зміцнити вхідні двері. 

Як з’ясувалося під час  розслідування, "грозою" сільських бабусь були саме згадані цигани Золтан та Сашко. Гроші, поцуплені у баби Йолани, зловмисники  “спустили” на випивку та добру закуску, балувалися молодики й азартними іграми. У Баркасові "не світилися", відвідували ромські поселення в інших населених пунктах. Після невдалої спроби проникнути в помешкання пані Ірини, вирішили поживитися чимось цінним у церкві.  Та не склалося...

-- Старший з цієї "парочки" має дружину і двох дітей, -- зауважує заступник начальника Мукачівського райвідділу міліції  Михайло Вовк. – Нині у суді перебуває справа, порушена за скоєними цими молодиками крадіжками.

Усі неправомірні діяння смаглявців  з’ясовують старший слідчий Мукачівського райвідділу міліції Ігор Гряділь та його молодший колега Святослав Федикович. 

Михайло Пискач, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
25 вересня 2009р.

Теги: Мукачево, Баркасово.роми, пограбування, злочин, церква

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини