Що треба знати, аби вино вийшло добрим?

Як визначити природну цукристість винограду, аби встановити найбільш оптимальний час його збирання, "СЗ" "Паланку" розповів мукачівський винороб з багаторічним стажем, переможець фестивалю "Червоне вино '2000" Іван Молнар.

Що треба знати, аби вино вийшло добрим?

– Для пробного заміру треба зібрати хоча б кілограм того сорту винограду, з якого бажаєте виготовити вино, – каже Іван Степанович. – Відтак вичавити його і якісним цукрометром або аерометром заміряти щільність чистого соку. Так званий "базарний" прилад може давати похибку в 2–3 %, наприклад, у "Бані-Ізабелли" показувати 20–21, чого ніколи в природі не трапляється, максимально можливий показник – 17,5. Тому таким цукрометром краще не користуватися. Є ще народний метод. Він полягає в тому, що сире яйце опускають у щойно вичавлений виноградний сік. Чим більше його виштовхнеться на поверхню, тим вища щільність винограду.

Як діяти далі залежатиме від того, яке саме вино прагнете зробити: сухе, напівсухе, солодке чи десертне. Так, кадарка, трамінер можуть мати значну, до 20 %, власну цукристість. Є багато сортів, які для виготовлення сухих вин дозволяється збирати раніше. Якщо в ягід не вистачає природної цукристості, що трапляється дуже часто останніми роками через кліматичні зміни, можна додавати бурякового чи тростинового цукру. Зі зниженою цукристістю продукт далі залишати ризиковано, бо вино матиме замало спирту, який є консервантом. Треба довести її показник до 19–19,5. Тоді може вийти нормальне сухе вино.

Якщо гроно під час витискання соку не перетримати в посудині, то його аромат не вплине на кислотність, натомість на смак і терпкість може, але незначно. Я пробував вино, зроблене з самих ягід винограду. Сухе має бути сухим, а не якимсь іншим.

Тепер для допитливих туристів готують спеціальний атракціон за старовинними технологіями, в якому охочі особисто можуть узяти участь як робітники й спробувати ногами вичавити виноградний сік. Я ж це роблю за допомогою спеціального преса, повторюючи операцію двічі. Удруге це варто робити, перегорнувши виноградну масу без жодного додавання води, щоби соку вийшло якнайбільше.

Термін бродіння витисненого соку в діжці залежить від навколишньої температури. Найкраща – 21–23 ° С. Тоді бурхливе бродіння триватиме 4–5 днів, потім, до 3-х тижнів, воно поступово спадатиме, а далі розпочнеться процес очищення, тобто осад опускатиметься на дно діжки. Відтак, орієнтовно після Михайля (21 листопада), можна куштувати молоде вино, так званий бурчак.

За радянської влади масовий збір урожаю винограду, наприклад "Ізабелли", починався після Покрови (14 жовтня) і тривав інколи до Жовтневих свят (7 листопада). Але був ризик осипання грон, оскільки не кожний сорт винограду може витримати такий термін, аж до приморозків. Проте люди вважали, що у такий час зібране вино матиме більше власної цукристості й кращий смак.

Олексій Філіппов, "Старий Замок "Паланок"
25 вересня 2009р.

Теги: Мукачево, врожай, виноград, винороб, вино,

НОВИНИ: Соціо

11:11
У Підвиноградові на Берегівщині у середу попрощаються з добровольцем Іваном Сусіком, що помер від важкого поранення
11:28
/ 1
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олегом Гойбергом Фото новина
20:09
/ 2
В Ужгороді у вівторок призупинять водопостачання у центральній частині міста
11:25
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Василем Чурговичем Фото новина
13:37
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Віктором Мургою Фото новина
15:39
/ 1
У Мукачеві в неділю стартують заходи до Днів міста (ПРОГРАМА)
18:43
Тячівський суд наклав арешт на землю під будівництво МГЕС в Калинах (ДОКУМЕНТ)
11:17
/ 1
Головою Закарпатського окружного адміністративного суду переобрали Ярославу Калинич Фото новина
00:05
/ 1
У Великому Березному проведуть в останню дорогу нацгвардійця Олега Соценка Фото новина
22:59
/ 2
"Вужі на сковороді" пралісів "Шипота"
14:15
/ 1
Підтверджено загибель Артура Ковача з Калин на Тячівщині, який вважався зниклим безвісти понад півтора року Фото новина
13:33
/ 1
У Рахові поховають сироту-переселенця з Запоріжжя Дмитра Баришполя, який загинув пів року тому на Донеччині Фото новина
21:02
Два КПП на кордоні зі Словаччиною та угорщиною тимчасово не працюватимуть
11:15
/ 1
У Мукачеві в п'ятницю попрощаються з Богданом Магійовичем, який загинув ще 2 роки тому Фото новина
13:18
/ 3
Зупиняючи московську орду на Харківщині, поліг Андрій Алексик з Онока Виноградівської громади Фото новина
11:14
/ 1
У лікарні в Сумах від отриманих на російській Бєлгородщині ран помер Юрій Порошенко з Осою Іршавської громади
14:20
За I квартал 2025 року НСЗУ сплатила 1,1 млрд грн медзакладам Закарпаття за Програмою медичних гарантій
13:15
/ 2
На Донеччині поліг Артем Песик з Берегова Фото новина
19:27
/ 2
Питання про створення парку "Чорні озера", підтримане ужгородцями в петиції, виносять на сесію міськради (ДОКУМЕНТИ)
21:12
/ 2
У лікарні в Ужгороді після важкої хвороби помер військовий із Ясіні на Рахівщині Олексій Боклажук Фото новина
20:22
/ 1
У Голубиному на Мукачівщині попрощаються з полеглим захисником Михайлом Пауком Фото новина
04:44
ВІДЕОФАКТ. На Закарпатті розцвіла Долина нарцисів
21:52
/ 3
Двоє знайомих "нагріли" ужгородку на продажі 10-ти її квартир на понад 14 млн грн Фото новина
19:16
/ 2
У неділю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Володимиром Дубровським Фото новина
16:49
/ 11
Ужгородцеві Роберту Бровді "Мадяру" присвоєно звання Героя України
» Всі новини