Давайте звернемося до моніторингу рівня цін на продовольчі товари, що систематично відслідковується інспекцією з контролю за цінами. Його дані дають підстави стверджувати, що рівень цін на основні соціально значущі продукти харчування протягом серпня вересня по основним продуктам харчування залишався стабільним і по більшості найменувань продтоварів є нижчим від середньо українських цін. Виключення становлять ціни на хліб, які зросли в місті Ужгород, Ужгородському, Свалявському, Перечинському та В.Березнянському районах області.
В порівнянні із ціновою ситуацією в цілому по Україні, тенденції, що спостерігаються в області в основному їй відповідають, а темпи зміни цін на окремі види продуктів харчування не перевищують темпів, що спостерігаються в цілому по Україні. В серпні п. р. зафіксовано зниження цін на м’ясну продукцію. Це певним чином сезонні коливання цін, які пов’язані із збільшенням споживання городини і наповнюваністю даною продукцією ринків. Пов’язані із сезонними коливаннями і ціни на цукор. В цей період щорічно спостерігається їх підвищення. Не став виключенням і цей рік. А от ціни на яйця, які протягом року невпинно росли, в червні почали знижуватися, а от в серпні знову почався їх ріст, що також спричинено сезонними коливаннями. Незмінними залишалися ціни на олію та молоко продукцію. А от ціни на борошно і гречку в серпні знизилися у зв’язку із насиченістю цими продовольчими товарами ринку.
Дані тенденції притаманні всім регіонам України.
Розпорядженням Облдержадміністрації зарегульовано торговельні надбавки на продовольчі товари першої необхідності, їх граничним рівнем, обмежено рівень рентабельності при виробництві хліба. Також, запроваджено обов’язкове декларування цін на продовольчі товари у разі їх підвищення більше, ніж на 1%. Як бачимо, адміністрацією використано всі, визначені законодавством, важелі впливу для того, щоб ціни в області були стабільними. Серед продовольчих товарів, на які державою введено регулювання цін є хліб, борошно, крупи, макаронні вироби, м’ясо, молоко, сметана, масло, ковбаси варені, яйця курячі, цукор і олія.
В той же час, продовольчі товари, що не є соціально значущими, не є об’єктом цінового регулювання, і суб’єкти господарювання формують ціни на них у вільному режимі ціноутворення, повідомила начальниця Державної інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області Любов Стебницька.