Карпати: Гроші сьогодні - без лісу завтра?

Найцінніші ліси України вирубують швидше, аніж вони відновлюються. Про це напередодні Дня працівників лісу оприлюднив Національний екологічний центр України.

Карпати: Гроші сьогодні - без лісу завтра?

Найбільше потерпають Карпати і Полісся, і навіть заповідний статус не зупиняє лісозаготівлі. Проте в Мінприроди стверджують, що навантаження на український ліс навіть менше, ніж у Європі.

Карпати – один з найцінніших лісових масивів України. І саме він найбільше потерпає від лісозаготівель. Вони тривають навіть в околицях Карпатського національного природного парку, де розташована найвища в Україні гора Говерла, говорить громадський активіст із захисту карпатських лісів Іван Масікевич. П’ять років тому поблизу Говерли почали вирубувати величезну ділянку – нібито для будівництва лижної траси. Громадськість зупинила ту вирубку. Але цього року почали іншу, між Говерлою та селом Лазещина.
Розповідає Іван Масікевич.

"Те що, від села Лазещина в бік Говерли рубають не по правилах – це факт. Вирубують вище ніж на 1500 метрів над рівнем моря, тягнуть дерева тракторами – це все є порушенням закону. Водночас на все це є дозвіл Держкомлісгоспу. В мене є дані, коли заповідний об’єкт під маркою санітарного догляду вирубується на дві третини, і кажуть, що це його оздоровлює", – розповідає еколог.

Продати ліс – і подолати кризу?

Околиці Карпатського національного природного парку оглянув і кореспондент Радіо Свобода. У долинах річок, у передгір’ях Говерли смуги вирубок сягають кількохсот метрів завширшки. Зрізаний навіть ліс на крутосхилах, що заборонено цьогорічними урядовими постановами.

Заради прибутку вирубують передовсім найстаріші лісові масиви України. Лише у Карпатах за останні півтора десятиліття кількість підприємств, які здійснюють лісозаготівлю, збільшилася у 25 разів говорить Василь Головашкін, колишній експерт Державного комітету лісового господарства.

"Ті надприбутки, які йдуть до бюджету від лісового господарства – всі вони за рахунок того, що ми втрачаємо цінні лісові масиви, а під виглядом санітарних рубок, догляду за лісом, суцільної санітарної рубки", – зазначає експерт.

За офіційними даними Держкомлісгоспу, у серпні заготівлі лісу в Україні виросли на 4% в порівнянні з серпнем минулого року. Щороку відомство отримує від реалізації деревини близько двох мільярдів гривень. Тим часом Кабінет Міністрів розглядає проект нової програми "Ліси України", яка передбачає подальше збільшення лісозаготівель, хоча нинішня має діяти до 2015 року. Керівник Національного екологічного центру України Ігор Сіренко називає це "свідомим знищенням українського лісу". За його словами, офіційна площа українських лісів збільшується за рахунок нових насаджень – але це однаково не компенсує зникнення вікових борів та дібров, на відновлення яких піде більше століття.

У Державному комітеті лісового господарства коментувати проблему відмовляються, пояснюючи тим, що всі посадовці – на урочистостях з нагоди Дня лісівника.

Можна рубати й більше, але законно – Мінприроди

Тоді як начальник відділу охорони рослинного світу Міністерства охорони навколишнього природного середовища Володимир Тарасенко переконаний, що українські ліси ростуть швидше, аніж їх вирубують.

"Україна заготовляє заледве половину річного приросту деревини, тоді як Болгарія, Швеція та інші європейські держави – близько 90%. Проблема в іншому: контроль над лісами здійснюють декілька відомств, а звідси – незаконні вирубки, в тому числі й у заповідниках".

За словами фахівця Мінприроди, 16 вересня на засіданні Уряду було запропоновано створити єдиний центр з управління лісом, незалежно від його відомчого підпорядкування. Також Володимир Тарасенко пообіцяв Радіо Свобода перевірити законність лісозаготівель в околицях Говерли.

Євген Солонина, Радіо "Свобода"
18 вересня 2009р.

Теги: Карпати, ліс, лісозаготівля.

Коментарі

Юрий 2009-09-30 / 20:37:00
Якщо хворобу не лікувати а запивати то користи не буде а шкода наразі є конкретна

Василь 2009-09-29 / 17:02:00
"Найцінніші ліси України вирубують швидше, аніж вони відновлюються", цю фразу може сказати людина яка далека до лісу, яка взагалі говорить те, про що не розуміє. Це, точно так, коли водій береться за хірургічний інструмент і іде в операційну. Дуже погано, ща на лісови у нас роблять політику. Це, не допустимо. Но, ми живемо на Україні.

2009-09-21 / 21:31:00
в національному парку Синевир масово вирубують ліс ,мотивуючи висиханням,короїдом,та стихійними лихами,але це нетак, вивозять високоякісну деревину підприемці а народу навіть дрова важко виписати ,про це знають і в міліції і в прокуратурі і навіть вСБУ але вони всі куплені і непринимають ніяких мір тільки з підприемців податки збирають

Юрий 2009-09-21 / 18:06:00
На території найбільшої в світі пустелі Сахара були колись тропічні ліси (досі там зустрічаються крокодили). Сьогодні місцеві негри - землероби на краю Сахари спалюють ліси, щоб використати їх територію здобрену попелом, перед тим як покинути виснажені ними ж землі. Те, що на Закарпатті панує подібне ставлення до лісів свідчить про безгосподарність можновладців. Про їхнє не сучасне, споживацьке, короткозоре ставлення до природи, безгосподарність врешт відсутність патріотизму

Урзус 2009-09-19 / 23:48:00
Самим великим ворогом лісу є люди, що живуть біля нього і вважають ліс джерелом свого існування. Ані князьки, ані царі самі ліс не рубають. Рубають "прості люди", які спочатку жаліються, що інакше не можуть, а потім плачуться, що жити стало неможливо - коли їх через зрубаний ліс топить. В негірських місцевостях (в Росії, наприклад) теж рубають ліс, і буває, що вирубують все навколо - і тоді селищам лісорубів просто немає сенсу далі там існувати, вони переносяться далі.

БАЛТА 2009-09-19 / 13:02:00
Самим великим ворогом лісів,е влада и місні князьки.....

Nivelir 2009-09-18 / 14:47:00
Ніхто не в силі зупинити вирубки лісу, я вже мовчу про нелегальну рубку.

Хочете кілька сотень кубів дерева? Це ж не проблема, поговоріть з лісниками віддалених районів тячівщини, міжгірщини і тд. Дерево коштує дорого, а зарплати у людей ніякі...

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини