Проект УРКАїна: Запланований дєрібан газопостачальної системи виконають?

Керівництво паливно-енергетичного комплексу посилює тиск на шість газопостачальних підприємств України з метою їх передачі третім особам.

Проект УРКАїна: Запланований дєрібан газопостачальної системи виконають? Події, що розвиваються навколо шести газопостачальних підприємств України – ВАТ "Закарпатгаз", ВАТ "Волиньгаз”, ВАТ "Львівгаз", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Чернівцігаз" та ВАТ "Чернігівгаз" - свідчать про продовження та посилення тиску з боку керівництва паливно-енергетичного комплексу на ці підприємства, щоб передати контроль над ними третім особам.

Нагадаємо, що на початку грудня 2006р. шість вказаних газопостачальних підприємств України було піддано рейдерській атаці. Її завданням є передача контролю над цими підприємствами на користь компанії RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія). Адже тиск на підприємства розпочався після відмови акціонерів продати свої акції компанії RosUkrEnergo.

Починаючи з жовтня 2006р. правоохоронні органи розпочали синхронну і систематичну перевірку діяльності шести підприємств, результатами якої стало відкриття проти керівництва підприємств кримінальних справ за надуманими причинами пов’язаними нібито з порушеннями під час проведення газифікації населених пунктів. Результати проведеної раніше контрольно-ревізійним управлінням за дорученням Генпрокуратури перевірки повністю спростовують заяви керівництва ПЕК і показали відсутність будь-яких порушень.

Наступною хвилею стала поширена інформація в ЗМІ з боку ДК «Газ України» про розірвання угод з нашими підприємствами на експлуатацію газорозподільчих мереж з 1 січня 2007 р в зв’язку зі значними порушеннями та відкриттям кримінальних справ. Ми б хотіли звернути Вашу увагу особливо на той момент, що лист яким нас інформували про розірвання угод надійшов значно раніше від відкриття вказаних кримінальних справ, що свідчить по-перше, про замовний їх характер, а по-друге, що ДК «Газ України» використала кримінальні справи, щоб ввести громадськість в оману і приховати справжню мету розірвання угод. Пізніше було надумано іншу причину - заключення нових угод.

Ми звернулися зі скаргами до вищих керівників держави в зв’язку з неправомірними діями правоохоронних органів та керівництва паливно-енергетичного комплексу, але не отримали найменшої реакції.

Натомість отримали новий виток тиску на наші підприємства. Зокрема, 21 грудня, НКРЕ на своєму засіданні прийняла рішення про проведення термінової позапланової перевірки наших газопостачальних підприємств за участю КРУ та інших правоохоронних органів. Приводом стало нібито припинення проплат за газ ДК «Газ України» та виникнення значної заборгованості.

Хочемо наголосити, що нас свідомо заганяють на шлях порушення платіжної дисципліни, оскільки за травень, червень, липень та листопад цього року ДК «Газ України» не підписує акти на постачання газу для потреб населення в обсязі 0,5 млрд. кубометрів газу. Підприємства ж направили віповідно підписані акти відразу після закінчення місяця. Таким чином, нам створюють штучні умови, за яких відсутня підстава для розрахунків з ДК «Газ України».

Ми передбачаємо, що дана перевірка ініціюється з єдиною метою - позбавлення нас ліцензій з боку НКРЕ ніби за порушення в розрахунках за газ. З моменту позбавлення ліцензії, наша робота по експлуатації та обслуговуванні газорозподільчих мереж автоматично приведе до відкриття кримінальних справ за позаліцензійну діяльність, що є ще одним елементом тиску на керівництво підприємств.

Пропонована з боку ДК «Газ України» і розрекламована в ЗМІ нова угода на експлуатацію газорозподільчих мереж підготовлена НАК «Нафтогаз України» є чистої води популізмом. Ми не можемо її підписати, оскільки проект угоди суперечить чинному законодавству та ліцензійним умовам нашої діяльності. Окрім того, витрати, які хочуть накласти на нас, відповідно до проекту нової угоди, не закладені в тариф, який затверджує НКРЕ. Таким чином, НАК «Нафтогаз України» створює умови, в результаті яких наші підприємства можуть уже через півроку стати банкрутами.

Таким чином, всі дії контролюючих та правоохоронних органів, керівництва ПЕК направлені на те, щоб будь-якими засобами примусити акціонерів позбутися своїх підприємств або обхідними шляхами поставити ці підприємства під контроль третіх осіб.

ХРОНІКА ПОДІЙ

7 грудня мала місце кульмінація рейдерської атаки: фізичне захоплення ВАТ „Закарпатгаз" управлінням по боротьбі з організованою злочинністю Закарпатської області та обласним управлінням прокуратури, внаслідок чого кільком відповідальним працівникам ВАТ було завдано фізичних травм.

8 грудня керівники 6 підприємств провели у Києві спільну прес-конференцію, на якій вони розповіли громадськості про вищевказані події і звернулися до керівництва України з вимогою притягнути винних до відповідальності і забезпечити стабільність діяльності підприємств. На жаль, звернення акціонерів ВАТ залишилося без відповіді.

13 грудня підприємства звернулися до Президента України Віктора Ющенка і голови Уряду України Віктора Януковича, а парламентська фракція „Наша Україна" висловила свій протест проти брутальних дій замовників та виконавців цієї рейдерської атаки. 14-15 грудня спільними силами працівників вищевказаних підприємств було проведено пікетування Кабінету Міністрів, Міністерства палива та енергетики, Генеральної прокуратури України та НАК „Нафтогаз України".

18 грудня підприємства звернулися до РНБОУ з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася на газопостачальних підприємствах і яка несе загрози національній безпеці України. 21 грудня Національна комісія з питань регулювання электроэнергетики вирішила провести спільну з контрольно-ревізійним управлінням, правоохоронними органами та з НАК «Нафтогаз України» термінову позапланову перевірку розрахунків за газ.

22 грудня працівниками вищевказаних підприємств було проведено пікетування Обласних Державних Адміністрацій з вимогою втрутитися в ситуацію, що скалалася і яка може привести до техногенних катастроф в регіонах.

Звернення підписали Голова правління ВАТ «Волиньгаз» Коротя М.І., Голова правління ВАТ «Львівгаз» Марчук В.Д., Заступник голови правління ВАТ «Чернівцігаз» Стус О.М., Заступник Голови правління ВАТ «Івано-Франківськгаз», Івасюк Р.М., Голова правління ВАТ «Чернігівгаз» Іванков І.М., Голова наглядової ради ВАТ «Закарпатгаз» Шершун Л.І.
"Майдан"
26 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини