В Ужгороді відбулася обласна нарада про підсумки вступної кампанії до вишів Закарпаття

У середу, 16 вересня, відбулася нарада голови облдержадміністрації Олега Гаваші з ректорами вищих навчальних закладів області. На зустрічі говорили про підсумки цьогорічної вступної кампанії до вишів краю.

В Ужгороді відбулася обласна нарада про підсумки вступної кампанії до вишів Закарпаття

Також ректори мали змогу внести пропозиції з вдосконалення системи вступу до ВНЗ на наступний рік, які після належного опрацювання будуть передані Міністерству освіти і науки України.

Підбиваючи підсумки вступної кампанії, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак повідомив, що цього року прийом на І курс в області здійснювали 14 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, 6 вищих навчальних закладів ІІІ – IV рівнів акредитації та 24 відокремлені структурні підрозділи вищих навчальних закладів, розташованих за межами області.

На І курс вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації всіх форм власності зараховано 2043 студенти. Із них за кошти державного бюджету навчатимуться 583 студенти (29%), за кошти місцевого бюджету - 370 (18%), за кошти фізичних та юридичних осіб - 1090 студентів (53%). Загалом на місця державного замовлення зараховано 953 студенти (47%).

На І курс вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації всіх форм власності зараховано 4127 студентів. Із них за кошти державного бюджету навчатимуться 1658 студентів (44,2%), за кошти фізичних та юридичних осіб - 2469 студентів (59,8%).

Таким чином, в області студентами вищих навчальних закладів стали 6170 осіб (минулого року було 6348 першокурсників). У відокремлені структурні підрозділи вступило ще близько 1500 краян. Разом в області цьогоріч маємо 7 тис. 850 першокурсників.

Занепокоєння ректорів викликала постанова Кабміну, якою вже в ході вступної кампанії передбачалося скорочення державного замовлення. І хоча уряд відновив обсяги державного замовлення на підготовку спеціалістів та магістрів на рівні минулого року, все ж для молодших спеціалістів та бакалаврів залишено скорочені у порівнянні з минулим роком обсяги.

Державне замовлення для вищих навчальних закладів області цього року зменшено в середньому на 15%. Воно було виконано усіма вищими навчальними закладами.

Суттєво знизився прийом на навчання за контрактом. У середньому вищі навчальні заклади "недобрали" до ліцензійних показників 30% студентів, особливо це відчутно на заочній формі навчання, де недобір на окремі спеціальності становив до 50%. Основні причини – це зменшення кількості випускників ЗОШ області з 14451 чол. у 2008 році до 13919 чол. у цьому році та суттєве підвищення оплати навчання за контрактом.

Разом з тим, цьогоріч в області відкрито нові спеціальності. В Ужгородському національному університеті – це "Безпека інформаційних і комунікаційних систем", а у Закарпатському машинобудівному технікумі – "Будівництво та експлуатація будівельних споруд".

Однією з особливостей вступної кампанії в 2009 році було зарахування на навчання пільговиків. За попередніми даними, у вищі навчальні заклади зараховано на пільгових умовах 136 осіб, що становить 5,2 % від кількості осіб, зарахованих на державне замовлення.

Обласна влада дбає про соціально незахищені верстви населення і забезпечення рівного доступу до освіти. З цією метою в 2008 році було внесено зміни до Програми розвитку регіональної вищої освіти на 2008-2012 роки, якими передбачено надання пільг з оплати за навчання студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах області на контрактній основі, із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, дітей, батьки яких є інвалідами І та ІІ груп, дітей із числа сімей, які мають 5 і більше неповнолітніх дітей. Вже в 2008/2009 навчальному році пільги з оплати за навчання отримали 30 студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації на понад 90 тис.грн.

В ході наради керівники вишів внесли ряд пропозиції до умов прийому у вищі навчальні заклади та організації вступної кампанії. І головною з них є підвищення ролі загальної освіти в оцінюванні абітурієнтів через врахування середнього балу оцінок в атестаті при проведенні конкурсу щодо зарахування на навчання. Також слід було б обмежити право вступу до ВНЗ випускників шкіл, які в атестаті мають бали навчальних досягнень початкового рівня (1, 2, 3) з будь-якого предмета навчального плану. Було запропоновано скоротити термін приймання документів та збільшити термін для зарахування вступників, продовжити термін дії сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти на 3-5 років тощо.

За підсумками наради всі пропозиції будуть узагальнені та передані Міністерству освіти і науки України для врахування в підготовці вступної кампанії наступного року.

16 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, нарада, ректори, вступ у вузи, виші, голова Закарпатської ОДА, Олег Гаваші

Коментарі

k5 2009-09-16 / 20:15:00
А чому на тій зустрічі не було громадськості? "Угорський синдром", мабуть.

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини