У Рахові розпочався десятий ювілейний фестиваль "Гуцульська бринза"

Рахівщина святкує повернення вівчарів. У травні ватаги піднялися з худобою високо в гори. На полонинах доглядали овець та кіз, доїли молоко та виробляли з нього будз - кляганий овечий сир, з кого роблять бринзу. Нині вівчарі повертаються додому, традиційно на гірській Рахівшині у цей час влаштовують гучне свято - фестиваль "Гуцульська бринза".

У Рахові розпочався десятий ювілейний фестиваль "Гуцульська бринза"

З ранку на головній вулиці Гуцульського Парижу велелюдно. Тут влаштували святковий парад представники різних організацій та сіл району. Колону очолюють вершники з трембітами. Горяни вдягнені у національні гуцульські костюми, чоловіки вигравають на трембітах, баянах та цимбалах, жінки співають коломийки. Колона піднімається до парку “Буркут”. Тут кожне з 21 сіл району облаштувало міні-садибу. Експозиції прикрашають вироби народних умільців та горянські смаколики. Великий Бичків пригощає оригінальними голубцями, а Костилівка – міцною яфинівкою – 70-градусним напоєм, настояним на чорниці. Чорна Тиса та Кобилецька Поляна дивують туристів виробами народних умільців та мисливськими трофеями. А єдине на Рахівщині румунське село Біла Церква – своїми національними стравами та колоритним вбранням. Та жоден святковий стіл не обходиться без головної героїні свята – бринзи. Сир з овечого молока горяни вважають національною стравою.

“Будз, бринза та вурда, -- головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування, - каже Василь Липчак, представник династії білотисянських вівчарів. - Спочатку молоко заквашують клягом — спеціальним ферментом, який виробляють зі шлунку теляти. Коли у чані з'являються згустки сиру, їх зліплюють докупи руками, проціджують масу через марлю. Головки сиру вагою 10-15 кілограмів підвішують на сонці. Так народжується бринза".

Утримування овець завжди було справою копіткою та затратною. Та якщо раніше продукцію вівчарства ніде було збути, нині на дієтичне та чисте м'ясо (вівця ніколи не з’їсть забруднену траву) та сир – шалений попит серед численних туристів, які приїздять на Закарпаття. А вовну, яку роками ніхто не купував, беруть майстрині на ліжники, щоправда, розраховуються бартером, та на натуральні ковдри нині є попит. Та найцінніше – бринза. За сезон від однієї дійної вівці можна отримати 15-20 кілограмів бринзи. Віагра горян – поживна і лікувальна.

"Скуштуйте справжньої бринзи, - пригощає сільський голова Лазещини Іван Параннічук. -- Вона зовсім не схожа на продукт, який продають у магазинах. З часом овеча бринза набуває пікантної гірчинки. Отже гуцульський натурпродукт за смаком може посперечатися навіть із відомими французькими й голландськими сирами".

"Ще один вид овечого сиру -- вурду, готують із молока, яке залишається в путері після бринзи, - каже сільський голова Квасів Василь Дімич. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і кладуть на вогонь".

Бажаючих скуштувати гуцульської бринзи не бракує: на фестиваль приїхали гості з усіх областей України, а також Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Швейцарії.

http://news.uah.biz/ukraine/page/48/CategoryID/1/NewsID/223796/
13 вересня 2009р.

Теги: Рахів, бринза, гуцульський, вівці, будз, вурда, фестиваль, «Гуцульська бринза»

Коментарі

УЧАСНИК "ФЕСТИВАЛЮ" 13.09.2009 / 17:06:00
ТУФТА ЦЕ,А НЕ РЕПОРТАЖ! САНЕПІДСТАНЦІЯ ЗАБОРОНИЛА ТОРГІВЛЮ БРИНЗОЮ. КАЖУТЬ, ЩОБ ЮЩЕНКО НЕ ОТРУЇВСЯ. ТАК ЩО ФЕСТИВАЛЬ БРИНЗИ ВІДБУВАСЯ БЕЗ... БРИНЗИ! Я ЩОЙНО ПОВЕРНУВСЯ В УЖГОРОД БЕЗ БРИНЗИ. ЩОПРАВДА КУПИТИ ЇЇ В ТИХАРЯ МОЖНА БУЛО - 60 ГРИВЕН ЛІТРОВА БАНКА.

НОВИНИ: Соціо

18:11
У Чопі стартувала безкоштовна вакцинація тварин від сказу
17:12
У Мукачеві через чадний газ постраждав 13-річний хлопець
16:22
"Я не знав, як я звідти виберусь, але завжди знав, що виберусь", – історія прикордонника на псевдо Кум Фото новина
16:16
На в’їзді у село Гать зіткнулися легковик і мікроавтобус Фото новина
15:26
/ 1
На війні з рф загинув військовий із Пацканьова Анатолій Лесьо Фото новина
14:16
Закарпатські рятувальники допомогли спустити з гори травмованого добермана Фото новина
13:15
На Рахівщині у горах знайшли тіла двох чоловіків Фото новина
12:24
В Ужгороді попрощаються із полеглим захисником Михайлом Гончаруком Фото новина
11:03
На Хустщині викрили схему незаконного переправлення чоловіків до Румунії Фото новина
10:04
У румунських Карпатах врятували двох українців, які три дні блукали на висоті Фото новина
08:59
/ 1
На війні з рф поліг захисник із села Тур’ї Ремети - Михайло Малеш Фото новина
18:16
П’ятдесят ветеранів зійшли на Говерлу в межах програми реабілітації Фото новина
16:27
/ 5
На Драгобраті відкрили пам’ятник Герою України Дмитру Коцюбайлу «Да Вінчі» Фото новина
14:52
/ 1
У румунських Карпатах знайшли виснаженого українця, який блукав понад 20 днів Фото новина
12:52
Мукачівець Ілля Ковач став абсолютним чемпіоном України з пауерліфтингу серед юніорів Фото новина
11:10
На Говерлі травмувалася 15-річна туристка з Вінниці Фото новина
09:13
/ 13
У Мукачеві мобілізували 58-річного вчителя математики, який мав законну відстрочку
17:21
Завтра в Ужгороді відбудеться благодійний забіг UZHTRAIL у Шахтинському лісі
15:30
На Хустщині відновлюють популяцію струмкової форелі Фото новина
13:56
Уночі на Хустщині в пожежі загинула 29-річна жінка Фото новина
12:42
В Ужгороді запрацював новий механізм подачі документів на відстрочку Фото новина
11:09
Кікбоксер із Закарпаття переміг суперника з Китаю та став чемпіоном світу Фото новина
18:25
У Мукачеві вшанували пам’ять блаженного священномученика Теодора Ромжі Фото новина
17:46
/ 1
В Ужгороді жінку засудили до шести років ув’язнення за наркоторгівлю Фото новина
16:47
У горах врятували туристку, яка заблукала поблизу Петроса Фото новина
» Всі новини