В селі Худльово на Ужгородщині - "хімічний" бунт (ФОТО)

Сотні мешканців села вийшли з протестом проти завезення на територію Худлівської сільської ради більше сотні бочок з невідомою хімічною речовиною.

В селі Худльово на Ужгородщині - "хімічний" бунт (ФОТО)

Те що вона отруйна, небезпечна для здоров’я не викликало сумніву від самого початку: на території розташованих на околиці села колишніх складів "Закарпатвинтресту" отрутохімікати переливали і складували прямо під відкритим небом люди у протигазах і хімзахисному одязі. Без цих спецзасобів довго перебувати на цій території неможливо – першить в горлі, починає крутитися голова. Що саме міститься в бочках і наскільки ця рідина є небезпечною для оточуючого середовища і здоров’я людей ніхто повідомляти не збирається. І це ще більше накручує емоції і бажання людей не допустити складування невідомої "хімії" в безпосередній близькості від їхніх земельних ділянок і домівок. 

Завозити небезпечну речовину на територію Худлівської сільради почали ще десь із середи. Однак повномасштабно конфлікт розгорівся вчора, 11 вересня. Аби зупинити процес розливання і складування отрутохімікатів люди навіть викликали на місце події представників районної міліції, які взяли пояснення в представників фірми, що завезла і складувала отруту, і стежили за громадським порядком. Вчора, на третій день конфлікту, в село нарешті приїхав заступник голови Ужгородської райдержадміністрації Анатолій Салай. Однак плутані і бездоказові пояснення чиновника не заспокоїли, а, швидше, ще більше "накрутили" емоції. До того ж, як пояснив сільський голова Худльова Анатолій Трембецький, все це відбувається без будь-якого, навіть формального дозволу з боку сільської громади. 

Аби хоч якось вгамувати пристрасті, представники влади і відповідної фірми дали селянам формальну розписку, котрою гарантують, що по обіді 12 вересня, тобто сьогодні, небезпечну речовину в кількості 103 бочки таки вивезуть з території села. Ось її текст, зачитаний кореспондентові "Закарпаття online" з місця події по телефону: 

Комісія в складі заступника голови Ужгородської районної державної адміністрації Салай Анатолія Юрійовича, заступника директора школи села Худльово Петрусь Світляни Миронівни, жителів села Худльово Бурин Ю.В., Химинець Ю.Ю., голови сільської ради Трембецького В.Й. 

Даною розпискою керівництво ТОВ НВТ "Динаміка" у присутності вищевказаних осіб зобов’язується 12.09.09 року після обіду вивезти отрутохімікати з території Худлівської сільської ради в кількості 103 бочки. 

Представник фірми Роман С.А. (далі – підписи вищевказаних осіб) 

Однак люди не ймуть віри цьому папірцеві, а тому сьогодні зранку безпосередньо біля території, де складуються бочки з отрутохімікатами, знову зібрався натовп селян. Цього разу "віддуватися" перед ними з боку районної влади приїхав начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Роман Малко. Люди налаштовані рішуче, і заявляють, що не дозволять перебувати отруйній речовині на території їхньої сільради довше зазначеного часу, вимагаючи адекватних дій від районної влади. 

Не доводиться сумніватися, що якщо зобов’язання, викладені у так званій розписці, сьогодні виконані не будуть, конфлікт у Худльові розгориться з новою силою… 

Сотні мешканців Худльова вийшли з протестом проти завезення на територію їх села більше сотні бочок з невідомою хімічною речовиною

Сотні мешканців Худльова вийшли з протестом проти завезення на територію їх села більше сотні бочок з невідомою хімічною речовиною

Сотні мешканців Худльова вийшли з протестом проти завезення на територію їх села більше сотні бочок з невідомою хімічною речовиною

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сотні мешканців Худльова вийшли з протестом проти завезення на територію їх села більше сотні бочок з невідомою хімічною речовиною

 

Також по темі:

Закарпаття звільняється від непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин

Із Закарпаття вивезли ще понад 36 тон непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин триває

Чи стане Закарпаття пілотною областю України з очищення від пестицидів?

Закарпаття online
12 вересня 2009р.

Теги: Худльово, хімічний, отруйний, отрутохімікати

Коментарі

2009-09-14 / 12:55:00
кому потрібні такі чиновники на території сільрад? Люди збирайте підписи, щоб зняти Трембєцького та Куценка!

УРЗУСУ 2009-09-14 / 12:25:00
Згідний! А ця публікація повинна була звучати десь так:

"Владні структури Ужгородського району задля привернення загальної уваги до провенційного села Худльово завезли незначну кількість зовсім не отруйної отрути. Село Худльово розташоване у підніжжя гори Бурлуг та на мальовничих берегах річки Віола славиться давніми своїми традиціями та трударями. Село оповито цвітучими садами та щедрими виноградниками. Коротше, живуть худлівчани, як у раю. Щоб запобігти цьому чесні мафіозники та непідкупна влада додали трохи отрути в ніхнє повсякденне життя. Щоб цим селюкам життя медом не здавалося!!!"

Урзус 2009-09-14 / 11:34:00
Точно, давайте не звертати уваги на купи сміття, що несуться гірськими річками, не думати про лайно з тисяч дворів та сотень нових готелів, що тече потічками, давайте остаточно забудемо про "премікси" та залишки радянських хімікатів, не хивлюватимемось про нову отруту, якою наші мудрі та чесні селяни щедро годують свої поля, не помічатимемо рубок лісу та підпалів стерні, не зважатимемо на мільони транзитих та сотні тисяч власних машин, через які наше повітря у містах не чистіше за донбаське, і так далі, і так далі.

Най жиє лиш ПОЗИТИВНИЙ ІМІДЖ ЗАКАРПАТТЯ!

ОДТРК ТИСА-1 2009-09-14 / 08:10:00
Журналісти часто порушують журналістську етику та загострюють ситуацію в області. Окрім того підставляють жирні попи свого керівництва. Тому у висвітленні матеріалів повинен міститися тільки позитив (висвітлення фестивалів бринзи, лекварю, пасолі з капустов). Даний інформаційний матеріал містить в собі негатив, тому псує позитивний імідж Закарпаттю. Закарпатський журналіст зобовязаний видавати бажане за дійсне та замовчувати безпредєл влади та окремих його представників. ТОБІЖ, ЗАКАРПАТСЬКИЙ ЖУРНАЛІСТ ПОВИНЕН СТВОРЮВАТИ ПОЗИТИВНИЙ ІМІДЖ КРАЮ!

Питання на попередній коментар. 2009-09-13 / 23:04:00
Про який імідж може йти мова в такій ситуації?

комент на попередній коментар 2009-09-13 / 21:02:00
Шановні громадяни та журналісти! Давайте не будемо шуміти з цього приводу. Давайте створювати позитивний імідж Закарпаттю!

Олександр 2009-09-13 / 09:50:00
Понятно, что без согласия руководства сельського предприятия на територии складировать яды никто бы не стал. От сволочи, на здоровье крестьян деньги зарабатывают!!! Неужели в райгосадминистрации об этом не знали? Или тоже решили деньжат подзаработать?

Оля 2009-09-13 / 09:48:00
4 дітей з Худльова вже госпіталізовано з ознаками отруєння. Куди дивиться наша влада????

Анна 2009-09-13 / 02:32:00
Була в серпні в с.Кальник Мукачівського району.Там теж недалеко від озера стоять такі самі бочки з якимось хімікатама. Появились вони там декілька місяців тому.Деякі вже почали протікаим. Коли проходила біля них в метрах 30 то був неприємний запах і теж начало щось в горлі першіти. Ніхто не знає що там і коли воно появилось.Ці сині бочки стоять під відкритим небом. Мама пробувала дізнатись що там таке,але їй просто закрили рота.Відповідь була така-"Вам що найбільше потрібно".Люди мовчать, а ми потім думаємо звідки стільки багато ракових захворювань. Повірте,що без адміністрації це не обійшлось.

Сивий 2009-09-12 / 21:01:00
Це ще не все.Будуть нові фото і відео. Буде цікаво.



Журналіст 2009-09-12 / 16:54:00
Намагаюся дозвонитися до сільської ради с. Худльово, щоб зясувати, чи вивозиться отрута. Та даремно - ніхто слухавки не піднімає. Якщо в когось є там знайомі, зясуйте це, будь-ласка, та викладіть в коментах. Поїхати зможу туди тільки завтра...

МІКІ 2009-09-12 / 16:50:00
ТОВ НВТ "Динаміка" - фірма із Запоріжжя. Вона, ніби, займається утилізацією відходів в Закарпатті. Яким чином почали складувати отруту на території складів ТЗОВ "Гроно" (колишній радгосп ім. Фрунзе) вияснять правоохоронники. Але те, що Куценки провели цю аферу за мзду - вже очевидно.

* 2009-09-12 / 16:48:00
Пару місяців тому така ж заваруха була в Кольчині - туди завезли ПОРОЖНІ діжки, аби перепакувати і вивезти звідти хімікати (прострочені засоби хімзахисту рослин), що десятиліттями там зберігалися. Ситуація дуже схожа, тим паче, що "Динаміку", котра призупинила свою діяльність з початком кризи, влітку нарешті зобовязали продовжити роботу і вивезти усе, що повинні були за контрактом, на утилізацію за межі країни... Це показувало обласне телебачення і канал 24 (всеукраїнські новини). А дзвонили люди журналістам через те, що бачили, як везуть діжки, тільки не знали, для чого... Подібно...

2009-09-12 / 16:10:00
Куценків шахраїв за грати! Даєш кримінальну справу! Завтра приїжджає президент їсти бринзу, треба спровадити до нього делегацію. Він повинен вирішити це питання, адже забруднення навколишнього середовища є злочином.

Ярослав 2009-09-12 / 15:36:00
В цій хімічній афері фігурантами є керівники агрофірми "Гроно". Це директор Анатолій Куценко та його дружина, яка працює в агрофірмі юристом й фактично керує залишками колишнього колгоспу. Територію громади під хімічні речовини вони надали за великі гроші, які вже поклали собі в кешеню. КУДИ ДИВИТЬСЯ СБУ?! КУДИ ДИВИТЬСЯ МІЛІЦІЯ?!

Оля 2009-09-12 / 13:31:00
А де телевізійники, чому не знімають?

комп 2009-09-12 / 12:48:00
Сайт "Репортер", що належить панові Сегію Слободянюку. знову вкрав матеріал з "Закарпаття online" і підписав, як свій. Клептомани, що поробиш...

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини