В УжНУ зібрали думки деканів для підтвердження того, що "міжетнічного конфлікту" у вузі немає (ДОПОВНЕНО)

Декани УжНУ вважають, що цьогорічна вступна кампанія відбулася цілком прозоро

В УжНУ зібрали думки деканів для підтвердження того, що "міжетнічного конфлікту" у вузі немає (ДОПОВНЕНО)

Несподіваний "міжнаціональний конфлікт", який спробували роздмухати в УжНУ цього річ, здається, завершиться нічим. Окрім двох ініціаторів скандалу, проблем не бачить практично ніхто. На підтримку ректора висловилися більшість деканів університету. Окрім, хіба що, як не прикро, можливо, Миколі Вегешу, його рідного історичного. Власне, нинішній декан цього факультету й ініціював "міжетнічну проблему". Точку зору деканів УжНУ пропонуємо вашій увазі.

 Юрій Бідзіля, декан філологічного факультету:  

Кожен може висловлювати свою точку зору, але не варто виробничі питання університету виносити за його межі, тим більше – до етнічної площини. Тому що питання етносу – завжди дуже болючі. У Закарпатті у всі віки мирно співіснували багато національностей, і якщо угорці в нашій області – другий за кількістю представників етнос (15%), то певно і у вищих навчальних закладах  повинно було б навчатися стільки відсотків угорців. І якщо існують міждержавні урядові угоди, то їх необхідно виконувати, а не лише декларувати, і якщо у Міністерстві вирішили надати стільки державних місць для угорців, то для чого піднімати галас через десяток угорців серед тисячі абітурієнтів? На жаль, нині в нашій державі національна політика декларується, але не виконується. Знову ж таки кажу, що не хотілося б обговорювати цю ситуацію за межами університету, адже все можна вирішити за столом переговорів.  

  Володимир Лазур, декан  фізичного  факультету: 

Я скажу, що у Києві нам ніколи б не виділили цих 10 державних місць, якби не відкриття природничо-гуманітарного факультету з угорською мовою навчання групи фізиків. Завдяки цьому факультету ми розв’язали проблему спеціалізації усіх студентів-фізиків на наших факультетських кафедрах.  Адже ми мали 50 чоловік державного замовлення, і шість кафедр, а для спеціалізації потрібно було на кожну кафедру по 10 чоловік. Тепер маємо 60 студентів, і у зв’язку з цим Київ дозволить нам  давати їх на спеціалізацію. Ми задумали так, що перші два роки наших студентів-угорців будемо навчати угорською, але з одночасним перекладом фізичних термінів на українську. Тобто, маємо дві гарні ідеї: по-перше, навчити цих дітей розмовляти і розуміти фізику українською, по-друге, розділити через два роки цих 10 чоловік на кожну з шести кафедр, згідно з їхніми побажаннями, тобто будемо їх давати на спеціалізацію. Тому весь колектив фізичного факультету схвально ставиться до відкриття цього факультету з угорською группою,  і ми навіть не знаємо, як можна назвати це незрозуміле збурення навколо факультету? 

Василь  Лендєл, декан хімічного факультету: 

Вважаю, що приймальна комісія УжНУ цьогоріч працювала абсолютно прозоро, тим більше, що під час її роботи тривала перевірка з Міністерства. І для мене незрозумілі звинувачення доцента Володимира Фенича і професора Романа Офіцинського у бік ректора. Якби це рішав сам Микола Вегеш, я б ще, може, щось казав. Але за виділення державних місць для угорців голосувала вся приймальна комісія – а це проректори,  декани і т.д.  Тобто це рішення – колегіальне і абсолютно прозоре, і перевірка з МОНу не виявила у цьому рішенні ніяких порушень. Я б сказав, що хлопцям-історикам треба заспокоїтися, поросити вибачення перед університетом,  і на цьому цю історію завершити. 

Юрій  Остапець, декан факультету суспільних наук: 

Майже "детективна історія" про порушення  прав українців при вступі до УжНУ триває, незважаючи на те, що комісією МОН України, яка перевіряла Університет,  прийняті відповідні рішення. Університетом розроблений комплекс заходів, які направлені на усунення певних недоліків у роботі приймальної комісії. Це цивілізований вимір вирішення будь-якого конфлікту. Продовження публікацій нічого іншого як псування іміджу УжНУ в очах громадськості не принесе. Тим більше, що нічого нового в них не пишеться. Незабаром відбудеться засідання Змішаної міжурядової українсько-угорської  комісії, де це питання буде обговорюватись. До наступної вступної кампанії буде прийняте відповідне рішення МОН України, яке не дасть підстав для подібного роду публікацій.

Позицію ректора підтримали всі декани УжНУ,  його діяльність була позитивно оцінена Зборами трудового колективу, які щойно відбулися.

Петро Лизанець, декан гуманітарно-природничого факультету: 

Вступна кампанія в цьому році була повністю прозорою, приймальна комісія працювала у нормальному режимі, всі рішення приймала одноголосно, за винятком питання, пов’язаного з гуманітарно-природничим факультетом. Гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання був відритий рік тому і нині успішно працює. Факультет створений на базі трьох кафедр: математики, фізики, а також історії Угорщини та євроінтеграції. Викладацький склад у нас непоганий, маємо 4 професорів, докторів наук, понад 10 кандидатів, доцентів, так що ми викладацьким складом задоволені. Єдина проблема , що маємо багато сумісників, але ми будемо вирішувати її якомога швидше. Ми будемо працювати над тим, щоб на наших кафедрах були хоча би по три постійні викладачі. Щодо питання роботи приймальної комісії: коли в університеті проводився спеціально окремий прийом на гуманітарно-природничий факультет,  було зазначено, що проводиться прийом документів на факультет саме з угорською мовою навчання! Але за кілька днів до завершення на прийом на спеціальність "історія", на наш факультет просто посипалися заяви від абітурієнтів, які вступали на історичний факультет, але угорською мовою не володіли. Ми попередили їхніх батьків, мовляв, не травмуйте дітей, для чого ви здаєте  сюди ваші документи, адже діти не володіють угорською! Але  батьки уперлися, мовляв, вони вивчать мову і т.д. Але я гадаю, що самі батьки не додумалися б до такого, хтось їх на це напоумив, сказав, що, мовляв, там є 18 безкоштовних місць і ви ці місця отримаєте. Бачте, ми могли заборонити здавати дітям-українцям ці місця, але ми цього не зробили. Ми вирішили прийняти документи від цих дітей, але вирішили також, що мову потрібно знати, тому ввели додаткову співбесіду на знання угорської. У нас, наприклад, вже вступали українці на угорське відділення, але всі вони чудово знали угорську мову. На співбесіді ми дали студентам анкету, яку вони повинні були заповнити угорською: своє прізвище, ім’я, рік народження та коротку автобіографію. Тобто, ми не  вимагали особливих знань з граматики, фонетики, а лише знання угорської розмовної мови. На цю співбесіду прийшли лише троє з двадцяти абітурієнтів, на наступний день прийшов ще один. Жоден з них не володів угорською мовою.  Тоді були прийняте рішення приймальної комісії про те, що ті, хто не пройшов співбесіди на знання угорської мови, не зараховані до університету. Тому я вважаю, що вступна кампанія пройшла нормально і прозоро, вся приймальна комісія приймала свої рішення одноголосно, крім декана історичного факультету, і думаю, що ректор тут показав правильну принципову позицію. Не йде мова про те, що хтось з угорців принижує українців, адже ми прийняли до університету 7 % угорців, тоді як  кількість цієї національної меншини у Закарпатті становить 12 %. Так що тут немає жодної дискримінації.

Сергій Роман

 

Звернення проректорів та деканів Ужгородського національного університету до громадськості Закарпаття

З огляду на те, що протягом майже двох місяців у друкованих та електронних засобах масової інформації оприлюднено резонансні матеріали, що стосуються роботи приймальної комісії УжНУ та зарахування студентів на гуманітарно-природничий факультет нашого університету, й поширення чуток про підтримку деканами факультетів УжНУ заяв декана історичного факультету доц. В.І. Фенича та професора кафедри історії України Р.А. Офіцинського про нібито дискримінаційні дії керівництва університету стосовно абітурієнтів-українців, заявляємо:

  1. Квота щодо набору студентів на гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання визначена на міжурядовому рівні двох держав. Прийом угорськомовних абітурієнтів на згаданий факультет ніяким чином не зачіпає інтереси студентів-першокурсників історичного факультету, тому трактування цього питання в контексті міжетнічної проблеми та національної дискримінації українців вважаємо недопустимим.
  2. Оскільки питання зарахування студентів є частиною навчально-виробничої діяльності вишу, то його потрібно конструктивно й законно, відповідно до державних законодавчих актів та Статуту вищого навчального закладу, вирішувати в межах університету, а не оприлюднювати на шпальтах газет надуману інформацію, провокуючи міжнаціональний конфлікт та ворожнечу в багатонаціональному Закарпатті.
  3. В умовах передвиборчої кампанії, що розпочалася в нашій державі, вважаємо за доцільне наголосити, що вищі навчальні заклади, відповідно до законодавчих актів України, не слід втягувати в політичне, релігійне, етнічне та ін. протистояння. Навчальний процес вимагає від усіх співробітників університету, від ректора й до лаборанта, вдумливої, виваженої та результативної праці для якісної підготовки майбутніх фахівців, бо будь-яка необачна дія може мати руйнівні наслідки в діяльності вишу, підірвати авторитет першого вищого навчального закладу в краї.

Звернення проректорів та деканів Ужгородського національного університету до громадськості Закарпаття

11 вересня 2009р.

Теги: УжНУ, міжнаціональний, скандал, коментарі

Коментарі

salka 2009-09-14 / 20:53:00
То, що студенти не розуміють українскую є недолік освітної системи України. Від нац.меншин одразу вимагають таки ж знання, як від українцив. Уявіть собі наприклад, щоб ви народилися сімї німця, у Елзасі після першої мирової, де нихто не розмовляє французкою. А від вас одразу вимагають знання цієї мови на рівні француза, інакше не можете наприклад навчатися у висших навчальних заккладах. І може ви талановитий фізик, чи математик? Справедливо?

lis 2009-09-14 / 12:59:00
40% місць на історичному - для угорців - це хіба нормально7 а декани підлизи - такі ж як і вегеш. який принижується перед балогами.

студенти навіть не розуміють української

salka 2009-09-13 / 16:55:00
Не понимаю националистов. 10 или сколько там венгров - это великая несправедливость в отношении украинских абитуриентов? А как же обстоит дело с коррупцией в ввузах ? А уровень подготовки среднестатистического укринского студента какая? Необразованность, иногда просто тупость молодово поколения - ето настоящая опасность для независимомти - не так-ли?

Ян 2009-09-12 / 21:37:00
Не бачу підпису Ніколайчука.

для к5. декан стоматологічного шостий зверху. нічого Ви так і не зрозуміли.на жаль

Шато-Гайяр 2009-09-12 / 14:05:00
Щодо аналогії із 2004 роком - повністю погоджуюся. Більшість деканів - підлизи, які роблят все, що скажуть зверху, аби лише посади їх не чіпали. От ці - одні із них.



А щодо цього факультету з Лизанцем на чолі, то саме через таку "науку" більшість тієї ж Берегівщини елементарно не володіє українською мовою. Бачу, автономія утворилася і в УжНУ. Я пропоную, аби вони перед захистом дипломної публічно складали екзамен зі знання української мови. А якщо не здадуть - то без диплому хай і далі повертаються на свої городи.



А взагалі навчання у державному ВИШі недержавною мовою - це кримінальний нонсенс, за який треба відповідати.

Історик 2009-09-12 / 13:42:00
Фігня насправді вийшла з цим зверненням, якось воно дуже нагадує звернення деканів на підтримку Януковича в 2004, яке тоді Вегеш не підпивас і був герой.

k5 2009-09-11 / 20:54:00
Він разом з Феничом! Правильний мужик.

Орест 2009-09-11 / 20:32:00
а де декан стоматологічного?

k5 2009-09-11 / 20:29:00

декани-**полизи.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини