Алергічні «атаки» чатують на ужгородців навесні, але вже взимку їм можна виставити надійний заслін

Хтось може дорікнути, що зима — не час вести розмови про алергічні захворювання, однак медики настійливо попереджають хворих на алергію: саме зараз, узимку, слід поспішити до лікаря-алерголога, провести діагностику, виявити причини алергії на рослинний пилок, відтак за спеціальним методом специфічної імунотерапії провести лікування, аби зустріти весну й літо здоровою людиною.

Лікар-алерголог дитячої поліклініки Алла Петріщак каже, що кількість хворих на алергію за останні три роки зросла в нашому місті на 20—30 відсотків, що, до слова, характерне також для інших міст України. На жаль, поки що маємо чимало смітників, де ростуть бур’яни-алергени, які спричиняють страждання значної кількості нашого населення. Очевидно, що з настанням весни їх не стане менше, а отже, зросте концентрація рослинного пилку в повітрі, а тим хворим, у яких цьогоріч хвороба перебігала більш-менш благополучно, з мінімальним застосуванням лікарських препаратів, надалі очікувати на «чудо» не доводиться: ситуація з алергічними захворюваннями, згідно з усіма прогнозами, буде погіршуватися. Окрім бур’янів-алергенів, маємо також перевантаженість транспортом: у середньому кожний третій дорослий ужгородець має автівку, а кожен п’ятий — власник кількох авто. Відтак у повітрі міських вулиць міститься надмірна кількість вихлопних газів, а також «гумового» пилу з покришок автівок (один транспортний засіб продукує до 10 кг гумового пилу), частинок важких металів тощо. Ці чинники ще більше спричиняють поширення алергічних захворювань, зокрема полінозу.

Як розповіла Алла Андріївна, кожен п’ятий співвітчизник або кожна друга родина має когось, хто страждає на ту чи іншу форму алергічного захворювання. Про це йшлося і на другому з’їзді алергологів України у вересні, в роботі якого взяла участь ужгородський дитячий алерголог. Хоча в нас функціонує велика кількість найрізноманітніших соціальних програм, констатує лікар, проте немає жодної державної програми, яка би стосувалася протидії алергічним захворюванням, сприяла підтримці хворих-алергіків!

Головний вклад, який тільки батьки можуть зробити у своєму житті, це здоров’я їхньої дитини, переконана Алла Андріївна. Захворювання на поліноз починаються у 8—10-річному віці, пік захворювання припадає на вік 20—35 років.

Наразі на диспансерному обліку в лікаря-алерголога в дитячій поліклініці перебувають близько ста підлітків — насправді хворих на алергії більше принаймні втричі! «Просто решта хворих не реєструються на обліку в лікаря, займаються самолікуванням, терплять, так би мовити, обходячись «підручними» засобами, — констатує лікар-алерголог Алла Петріщак. — Хочу нагадати хворим на поліноз і насамперед батькам таких діток: зараз саме час звернутися до алерголога. Після проведення алергодіагностики слід перейти на специфічне лікування — специфічну імунотерапію «причинними» алергенами (СІТ). Цей метод дає можливість створити у хворого «толерантність» до відповідних алергенів, після чого хворий перестає реагувати (або ж реагує слабше) на небезпечні для нього чинники. Переваги СІТ зумовлені дією, що стосується всіх етапів алергічної реакції, такого спектра впливу СІТ немає навіть у відомих фармакологічних препаратів. Імунотерапія — єдиний метод, спроможний вплинути на природний перебіг захворювань, здатний запобігти переходу алергічного риніту в бронхіт. Алергологи успішно працюють за цим методом понад п’ятдесят років».

До слова, алергологи визнають ВООЗівський стандартний прік-тест для правильного визначення алергічних захворювань, а ось комп’ютерна діагностика, про що також йшлося на з’їзді алергологів, для діагностики алергій з точки зору доказової медицини неприйнятна. Тому побажання алерголога: знайдіть час ще у старому році на старі проблеми зі здоров’ям, аби новий рік став кращим за попередній!
Людмила Сушко
23 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини